Domáci chlieb

janislavqa - bez fotkyjanislavqa, 20. januára 2014

Toto je môj domáci chlebík, vždy sa u nás po ňom len tak zapráši...

60 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
400 ml
150 ml
2 PL
1 PL
2 čl
3 ks varené strúhané
1 kocka
1/2 čl




Postup

  1. 1

    Vo vlažnej vode rozmiešame cukor, rozmrvené droždie a 2 PL múky. Kvások necháme stáť približne 10 minút. Do väčšej misy vysypeme asi tri štvrte balenia múky, soľ, nastrúhané uvarené zemiaky a koreniny( jadierka a rascu tak od oka...ani málo ani moc). Prilejeme olej, ocot,a kvások. Postupne počas miesenia dosýpame zvyšnú múky a vypracujeme tuhšie cesto. (Nikdy tam nedám celé kg múky). Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Po znásobení objemu ho premiesime a zasa necháme kysnúť. Nakysnuté cesto vložíme do olejom vymazanej jánskej misy ( ja pečiem v nej) a necháme zasa nakysnúť.

  2. 2

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 1 hodinku. Počas pečenia potierame vrch chlebíka-kôrku vodou. Ja to urobím každých 20 minút. Nakoniec chlebík vyberieme z misy, potrieme vodou zmiešanou s troškou soli, prikrijeme utierkou a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

kredenc
Kto už len toto na Vareche vymyslel - jánska misa???
Jenská misa, jenské sklo, podľa nemeckého mesta Jena.
smejkad
u nas sa JANSKA hovorilo davno predtym, ako vznikol internet, teda s varechou to nema nic spolocne
zrejme to ludom tak lepsie slo z jazyka, podstatne je, ze kazdy vie, o com je rec :-)
a chlebik je paradny :-)
braxi
Janislavqa, daj vedieť či pečieš aj s vrchnákom /len teraz neviem, či je to spisovne :-)/ ďakujem a vyskúšam krásny chlebík
vanilka111
Skús potrieť čistou vodou asi po polhodine pečenia a potom aj po upečení. Bude pekný lesklý. Roky som potierala slanou, pokiaľ som neskúsila podľa @kimlo . Teraz už len čistou. :-)
megdesign
@kredenc aj tutok u nas sa tomu nadava Janska misa... :))) Aj ked je to nespravne, ale vsetci znami, tomu tak nadavaju.... Pripadne este varne sklo.... /Trnava a Hlohovec/
staja
@kredenc , má naozaj pravdu. Názov tohto výrobku je odvodený od mesta Jena v SRN - jedná sa o rozličné druhy skla na technické ciele (vyvinutého a vyrábaného pôvodne v sklárňach v nemeckom meste Jena). Jánska je noc na Jána, jánske sú ohne, jánsky olej je z ľubovníka bodkovaného zbieraného na Jána. Toľko jazykové okienko.
Snáď že by boli tie misy všetky vyrobené na Jána?
megdesign
jezis maria @staja... my vieme, ze @kredenc ma pravdu.... To ale nemeni nic na tom , ze aj tak to budem volat Janska misa, aj moja babka to tak bude volat, aj moja teta, mama, ujo a xy ludi, ktory to tak maju zauzivane.
Jednaka dilema: jaternicky - hurky - jelitka a furt je to to iste.
heliana
Dobrý recept, a myslím, že chlebíku je jedno, či je pečený v janskej alebo jenskej mise, aj tak je rovnako chutný. Aj ja pečiem chlieb
v "janskej mise", aj moja mamka, dokonca bezlepkový. U nás na východe je takisto zaužívaný ten názov :). Ale myslím, že skôr sa cení, že niekto si dá tu námahu a napíše tu recept a svoje skúsenosti a nie, aby potom dostal "sprchu", lebo sa nevyjadril spisovne. :(

sonulienka
Ale nechajme to už tak veď sa pozrite na tie "vynikajúce receptíky" čo sem od mája 2013 ako sa prihlásil /a/ kredenec na varechu a na komentíky a vieme o čo ide.
Chlebík jvyzerá naozaj fantastický aj ja tak robievam. Čo som dala teraz na Varechu tam síce zemiaky nie sú ale za to ma už manžel "sprdol"./No a ďalší výraz na komentáre./ Mala som smolu, že som mu prezradila, že som tam nedala zemiaky a už to bolo. Ale na chuti to nič nemení chutil mu to len aby reč nestála.
ola111
Recepty na chlebíky si vždy ukladám,postupne skúšam,aj tento tvoj príde na radu:)
amelie
chlebík vyzerá byť dobrý:-) ale hádam na Varechu nikto nedáva "kupovaný" chlieb...
daguska
Chlebiky milujem, rada peciem,vychutnavam si nadhernu vonu pocas pecenia...Je pekny tvoj chlebik a tiez si myslim,ze na jeho kvalitu nevplyva nazov nadoby. Ved vsetci vieme o com je rec.
denyany
Aj ja vyskúšam a upečiem v jenskom skle- u nás vždy bolo jenské, ale absolútne mi nevadí, keď niekto pečie v janskom...:-) A chlebík vyzerá na zahryznutie!
denyany
Aj ja vyskúšam a upečiem v jenskom skle- u nás vždy bolo jenské, ale absolútne mi nevadí, keď niekto pečie v janskom...:-) A chlebík vyzerá na zahryznutie!
eviana
Aj ja som svoje prvé chlebíky piekla v JANSKEJ mise (som trnaváčka a u nás to vždy bolo, je aj bude JANSKE sklo :) Nádherne sa podaril, ten mletý koriander ma zaujal, nepoznám v chlebe.
janislavqa
tak čo sa týka misy...janská alebo jenská...google mi vyhodil janská... schválne som to googlila :D ale to je nepodstatný detail...

braxi , nie nepečiem to z vrchnákom, asi by mi zodvihlo aj vrchnák...chi,chi...


arasid
jánska-nejánska, hlavne, že je chlebík chutný. Ja mám iný problém. Najprv sa spýtam, činiekto z vás má doma pekárničku zn. BRAVO B 4392, český výrobok. Kúpili sme si ju, a zistili sme, že v krabici nebol receptár, pýtali sme sa aj predavača, neporadil nám, len sa snažil prefotiť iný receptár k inej značke pekárničky. A tak sme skúšali podľa návodu upiecť chlieb z celozrnnej múky, použili sme program č. 1, všetko sme spravili podľa návodu, a teraz mi povedzte, čo sa stalo, že sa po hodine pečenia ten chlebík neprepiekol a bol "nepoužiteľný"? Ak by niekto z vás mal receptár k tejto pekárničke, bola by som veľmi vďačná, keby ste mi napísali recept na chlebík , aspoň jeden druh. Ja som presvedčená, že medzi pekárničkami nie je až taký veľký rozdiel, ale nevieme, prečo sa chlieb neprepiekol, aj keď sme dodržali všetko od A - do Zet.
arasid
@smejkad , ďakujem, dnes sme boli na Morave, a tam u švagrinky sme zistili, že ona mátú istú pekárničku ako my, dostali sme od nej aj receptár, ktorý v našej pribalený nebol, tak skúsime to najbližšie znovu vyskúšať, dostali sme radu, že pri programe 12, je možnosť naprogramovať si to tak, aby sa to aj lepšie prepieklo. Bol by v tom čert, aby sme neupiekli dobrý chlebík. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia