Domáci chlieb
Autor receptu: janislavqa
Toto je môj domáci chlebík, vždy sa u nás po ňom len tak zapráši...
60 minút príprava |
60-70 minút na 180 °C |
Postup
- Vo vlažnej vode rozmiešame cukor, rozmrvené droždie a 2 PL múky. Kvások necháme stáť približne 10 minút.
Do väčšej misy vysypeme asi tri štvrte balenia múky, soľ, nastrúhané uvarené zemiaky a koreniny( jadierka a rascu tak od oka...ani málo ani moc). Prilejeme olej, ocot,a kvások. Postupne počas miesenia dosýpame zvyšnú múky a vypracujeme tuhšie cesto. (Nikdy tam nedám celé kg múky).
Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Po znásobení objemu ho premiesime a zasa necháme kysnúť. Nakysnuté cesto vložíme do olejom vymazanej jánskej misy ( ja pečiem v nej) a necháme zasa nakysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 1 hodinku. Počas pečenia potierame vrch chlebíka-kôrku vodou. Ja to urobím každých 20 minút. Nakoniec chlebík vyberieme z misy, potrieme vodou zmiešanou s troškou soli, prikrijeme utierkou a necháme vychladnúť.