Recept mám od mojej starej mamy a robím ho viac ako 30 rokov.
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Múku preosejeme do väčšej nádoby, spravíme si jamku, rozdrobíme droždie zalejeme vlažnou vodou a necháme nakysnúť.
- 2
Uvarené zemiaky na jemno postrúhame a pridáme k múke, tiež soľ a celú rascu ocot a spracujeme hladké cesto, nie veľmi tuhé, aby sa nelepilo na ruky ani nádobu a necháme 1/2 hodiny kysnúť v teple. Potom premiešame a vytvarujeme chlieb, na pomastený plech dám trochu múky spravím valec a jemne ho tvarujem, aby mal tvar aký chcem, kdo má môže ho nechať kysnúť vo forme.Znova necháme kysnúť pol hodiny posypeme hladkou múkou a potrieme vlažnou vodou a dáme piecť. Na plechu je táto dávka lepšia rozdeliť na 2 bochníky.
- 3
Pečie sa najskôr v rozpálenej peci aby sa spravila kôra a potom sa dopeká pri menšej teplote.Hotový je keď príjenme voňia . Každý podľa chuti, ja radšej tmavší, aby chrumkala kôrka. Je jedno či v plynovaj alebo elektrickej , alebo v peci po babičke, minie sa bleskovo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Moj recept napisem nabuduce.
často sa mi spáli vrchná kôrka.
Taktiež by som privítal radu ako tam piecť koláče - hlavne teplota a čas pečenia.
Ďakujem za rady