Domáci chlieb

brigita - fotkabrigita, 9. januára 2010

Recept mám od mojej starej mamy a robím ho viac ako 30 rokov.

60 minút
príprava
90-120 minút
na 250 °C

Suroviny

1,5 kg
2-3 ks
1 PL
50 g
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do väčšej nádoby, spravíme si jamku, rozdrobíme droždie zalejeme vlažnou vodou a necháme nakysnúť.

  2. 2

    Uvarené zemiaky na jemno postrúhame a pridáme k múke, tiež soľ a celú rascu ocot a spracujeme hladké cesto, nie veľmi tuhé, aby sa nelepilo na ruky ani nádobu a necháme 1/2 hodiny kysnúť v teple. Potom premiešame a vytvarujeme chlieb, na pomastený plech dám trochu múky spravím valec a jemne ho tvarujem, aby mal tvar aký chcem, kdo má môže ho nechať kysnúť vo forme.Znova necháme kysnúť pol hodiny posypeme hladkou múkou a potrieme vlažnou vodou a dáme piecť. Na plechu je táto dávka lepšia rozdeliť na 2 bochníky.

  3. 3

    Pečie sa najskôr v rozpálenej peci aby sa spravila kôra a potom sa dopeká pri menšej teplote.Hotový je keď príjenme voňia . Každý podľa chuti, ja radšej tmavší, aby chrumkala kôrka. Je jedno či v plynovaj alebo elektrickej , alebo v peci po babičke, minie sa bleskovo.

Diskusia k receptu

kuchticka
Verim, ze tento chlieb dobre chuti a nabuduce ho vyskusam. Ja si robim tiez chlieb doma a snazim sa aby bol nie len dobry, ale tiez zdravy.
Moj recept napisem nabuduce.
sovka62
Toto vyzerá ako klasika, ktorú piekla moja starká. Recept som od nej nezískala, pri otázke na množstvo surovín mi vždy odpovedala, že tak akurát a uvidím, koľko to bude pýtať. Ona celý život nič nevážila. Tento chlebík určite upečiem a ak bude ako ten starkin, bude to paráda. Ten, zabalný v ľanovej plachetke, vydržal celý týždeň. Síce postupne trochu tvrdol, ale chuť mal stále rovnako skvelú.
mirian
Ja pečiem tento chlieb na plechu ako koláč, potretý kyslou smotanou s cesnakom, akurát včera sme zjedli celý plech :-)
bozulka
Ten chlebik na plech je opravdu dobry,obcas ho robim aj ja len nedavam smotanu,ale cesnak rozmiesam v olivovom oleji do cesta na plechu urobim prstami jamky a bohato potriem olejom a upeciem.Cesto moze byt aj bez varenych zemiakov z chlebovej muky.
reisenka
jajaj, to je ale pekna provokacia pre nas BEZLEPKACOV, akurat nemam napeceny ani moj bezlepkovy chlieb,tak musim papkat kukuricne suchariky. To je nespravodlive, ale myslim si ze ten chlebim nemoze byt nikdy taky ako za cias vasich starkych, pretoze dnes je ina a velmi zla muka (preto nas je tolko DOSPELYCH celiakov). TAK DOBRU CHUT
brigita
Chlieb pečiem z obyčajnej hladkej múky ,tá je lepšia, aj na langoše ,pretože tá je na pečenie lepšia. Je mi lúto celiakov,že nemôžu takéto niečo ale viem ich pochpiť, mám vnúčíka ktorý je ťažký alergik a musíme dávať veľký pozor na to čo mu dáme jesž alebo piť.
olretass
aj ja by som si dala pekný,vonavý,chrumkavý..vdaka za recept,po novom roku upeciem..
tori111222
prajem pekný deň.. náhodou som natrafila na tento recept, tak pripájam komentárik.. máme doma murovanú pec, v ktorej moja starká piekla každé dva týždne 8 okrúhle chleby, niekedy boli také veľké, že ich ledva vybrala z pece a každý týždeň mala objednávky na biele " svadobné" koláče až 40 kusov..boli veľké a chutné a voňavučké.. idem hneď teraz upiecť chlebík, takú chuť som naň dostala... pekný deň
rona33
Môže to byť veľmi dobré. Vyskúšam to.
lubogosai
Má niekto skúsenosť s pečením chleba v klasickej peci na drevo ? Ja som takú postavli, peče výborne, pizza super, ale chlebík sa mi akosi nedarí . aj keď známi tvrdia, že chutí výborne. Mne sa v rozpálenej peci ťažko odhaduje, kedy je tá správna teplota na sádzanie chleba.
často sa mi spáli vrchná kôrka.
Taktiež by som privítal radu ako tam piecť koláče - hlavne teplota a čas pečenia.
Ďakujem za rady
elazit
Výborný chlebík. Raz som ho upiekla a odvtedy už iný nerobím ani nekupujem. Chutí celej rodine.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia