Domáci chlieb
Autor receptu: brigita
Recept mám od mojej starej mamy a robím ho viac ako 30 rokov.
60 minút príprava |
90-120 minút na 250 °C |
Postup
- Múku preosejeme do väčšej nádoby, spravíme si jamku, rozdrobíme droždie zalejeme vlažnou vodou a necháme nakysnúť.
- Uvarené zemiaky na jemno postrúhame a pridáme k múke, tiež soľ a celú rascu ocot a spracujeme hladké cesto, nie veľmi tuhé, aby sa nelepilo na ruky ani nádobu a necháme 1/2 hodiny kysnúť v teple. Potom premiešame a vytvarujeme chlieb, na pomastený plech dám trochu múky spravím valec a jemne ho tvarujem, aby mal tvar aký chcem, kdo má môže ho nechať kysnúť vo forme.Znova necháme kysnúť pol hodiny posypeme hladkou múkou a potrieme vlažnou vodou a dáme piecť. Na plechu je táto dávka lepšia rozdeliť na 2 bochníky.
- Pečie sa najskôr v rozpálenej peci aby sa spravila kôra a potom sa dopeká pri menšej teplote.Hotový je keď príjenme voňia . Každý podľa chuti, ja radšej tmavší, aby chrumkala kôrka. Je jedno či v plynovaj alebo elektrickej , alebo v peci po babičke, minie sa bleskovo.