Foto: Unilever
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Základom pre dokonalý burger je hovädzie mäso. Najlepšie je použiť hovädzie predné s obsahom tuku okolo 20 percent. Mäso kupujeme od domáceho mäsiara, ktorého dobre poznáme, aby sme si boli istí čerstvosťou a kvalitou. Nepoužívame rozmrazené ani dlho uskladňované mäso. Najlepším riešením je, keď si mäso pomelieme sami pred grilovaním.
- 2
Grilovanie mäsa. Mäso pred grilovaním okoreníme, z mletého a okoreneného mäsa vytvarujeme asi 1,5 cm hrubé placky s trochu väčším priemerom, ako je samotná žemľa a necháme asi 30 minút odstáť v chladničke. Burgery položíme na rozpálený gril a opečieme z každej strany asi 3 – 4 minúty. Po grilovaní necháme mäso 5 minút odpočinúť a potom ho osolíme.
- 3
Domáca žemľa. Múku preosejeme, mlieko zohrejeme. Uprostred múky vytvoríme priestor, do ktorého nalejeme zohriate mlieko, cukor, soľ a droždie. Cesto vymiešame dohladka, potom ho prikryjeme utierkou a asi hodinu necháme odpočinúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho z misky a opäť vymiešame. Vytvoríme 6 až 8 veľkých žemlí. Potrieme ich vodou a posypeme sezamovými semienkami. Potom necháme žemle opäť asi 30 minút odpočinúť. Mali by sa opäť zväčšiť. Potom ich potrieme mliekom a dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme 25 až 30 minút. Hotovú žemľu potom opečieme na grile. Predtým, než ju položíme na gril, potrieme obidve časti žemle maslom, bude chrumkavejšia.
- 4
Tatárska omáčka je dôležitou časť domáceho burgera. Treba skúsiť niektoré zo skvelých receptov s tatárskou omáčkou Hellmann‘s, vyrobenou z jednoduchých ingrediencií, ako je olej, vajíčka, ocot a zelenina. Tatárska skvele spojí všetky chute a dodá burgeru ten správny šmrnc.
- 5
Zelenina. Do burgera patrí aj zelenina, ktorá nemusí byť iba surová. Môžeme skúsiť ugrilovať paradajku, pridať môžeme aj karamelizovanú cibuľku, rukolu, jemnú valeriánku alebo listy ľadového šalátu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak sa mi recept páči, robíme podobne, akurát do mäsa dávam aj worcester, zemle po upečení už neopekam a dávame k tomu aj veľa zeleniny a cibule :-)
Bez debaty lepšie ako z mekaca :-)