Domáci burger fotorecept

Hellmann´s
, 3. júla 2015
Domáci burger (fotorecept)
Foto: Unilever
6
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

 podľa chuti
Žemľa:
0,5 kg
15 g
25 g
50 g
44 g
225 ml




Postup

  1. 1

    Základom pre dokonalý burger je hovädzie mäso. Najlepšie je použiť hovädzie predné s obsahom tuku okolo 20 percent. Mäso kupujeme od domáceho mäsiara, ktorého dobre poznáme, aby sme si boli istí čerstvosťou a kvalitou. Nepoužívame rozmrazené ani dlho uskladňované mäso. Najlepším riešením je, keď si mäso pomelieme sami pred grilovaním.


  2. 2

    Grilovanie mäsa. Mäso pred grilovaním okoreníme, z mletého a okoreneného mäsa vytvarujeme asi 1,5 cm hrubé placky s trochu väčším priemerom, ako je samotná žemľa a necháme asi 30 minút odstáť v chladničke. Burgery položíme na rozpálený gril a opečieme z každej strany asi 3 – 4 minúty. Po grilovaní necháme mäso 5 minút odpočinúť a potom ho osolíme.


  3. 3

    Domáca žemľa. Múku preosejeme, mlieko zohrejeme. Uprostred múky vytvoríme priestor, do ktorého nalejeme zohriate mlieko, cukor, soľ a droždie. Cesto vymiešame dohladka, potom ho prikryjeme utierkou a asi hodinu necháme odpočinúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho z misky a opäť vymiešame. Vytvoríme 6 až 8 veľkých žemlí. Potrieme ich vodou a posypeme sezamovými semienkami. Potom necháme žemle opäť asi 30 minút odpočinúť. Mali by sa opäť zväčšiť. Potom ich potrieme mliekom a dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme 25 až 30 minút. Hotovú žemľu potom opečieme na grile. Predtým, než ju položíme na gril, potrieme obidve časti žemle maslom, bude chrumkavejšia.


  4. 4

    Tatárska omáčka je dôležitou časť domáceho burgera. Treba skúsiť niektoré zo skvelých receptov s tatárskou omáčkou Hellmann‘s, vyrobenou z jednoduchých ingrediencií, ako je olej, vajíčka, ocot a zelenina. Tatárska skvele spojí všetky chute a dodá burgeru ten správny šmrnc.


  5. 5

    Zelenina. Do burgera patrí aj zelenina, ktorá nemusí byť iba surová. Môžeme skúsiť ugrilovať paradajku, pridať môžeme aj karamelizovanú cibuľku, rukolu, jemnú valeriánku alebo listy ľadového šalátu.


Diskusia k receptu

smejkad
Uvažujem, ci to vykysne, keď dám ku kvasku soľ, tiež keď semienka budú iba na vode a potom ich budem potierat mliekom, určite opadaju
Inak sa mi recept páči, robíme podobne, akurát do mäsa dávam aj worcester, zemle po upečení už neopekam a dávame k tomu aj veľa zeleniny a cibule :-)
Bez debaty lepšie ako z mekaca :-)
jewa
Podľa tohto recepto som žemle robila prvý a posledný krát




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia