Domáci burger (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

6
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Základom pre dokonalý burger je hovädzie mäso. Najlepšie je použiť hovädzie predné s obsahom tuku okolo 20 percent. Mäso kupujeme od domáceho mäsiara, ktorého dobre poznáme, aby sme si boli istí čerstvosťou a kvalitou. Nepoužívame rozmrazené ani dlho uskladňované mäso. Najlepším riešením je, keď si mäso pomelieme sami pred grilovaním.


  2. Grilovanie mäsa. Mäso pred grilovaním okoreníme, z mletého a okoreneného mäsa vytvarujeme asi 1,5 cm hrubé placky s trochu väčším priemerom, ako je samotná žemľa a necháme asi 30 minút odstáť v chladničke. Burgery položíme na rozpálený gril a opečieme z každej strany asi 3 – 4 minúty. Po grilovaní necháme mäso 5 minút odpočinúť a potom ho osolíme.


  3. Domáca žemľa. Múku preosejeme, mlieko zohrejeme. Uprostred múky vytvoríme priestor, do ktorého nalejeme zohriate mlieko, cukor, soľ a droždie. Cesto vymiešame dohladka, potom ho prikryjeme utierkou a asi hodinu necháme odpočinúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho z misky a opäť vymiešame. Vytvoríme 6 až 8 veľkých žemlí. Potrieme ich vodou a posypeme sezamovými semienkami. Potom necháme žemle opäť asi 30 minút odpočinúť. Mali by sa opäť zväčšiť. Potom ich potrieme mliekom a dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme 25 až 30 minút. Hotovú žemľu potom opečieme na grile. Predtým, než ju položíme na gril, potrieme obidve časti žemle maslom, bude chrumkavejšia.


  4. Tatárska omáčka je dôležitou časť domáceho burgera. Treba skúsiť niektoré zo skvelých receptov s tatárskou omáčkou Hellmann‘s, vyrobenou z jednoduchých ingrediencií, ako je olej, vajíčka, ocot a zelenina. Tatárska skvele spojí všetky chute a dodá burgeru ten správny šmrnc.


  5. Zelenina. Do burgera patrí aj zelenina, ktorá nemusí byť iba surová. Môžeme skúsiť ugrilovať paradajku, pridať môžeme aj karamelizovanú cibuľku, rukolu, jemnú valeriánku alebo listy ľadového šalátu.