Domáce tvarohové rezance fotorecept

babina49 - fotkababina49, 28. marca 2012
Domáce tvarohové rezance (fotorecept)
Foto: babina49

Viem,že veľa ľudí tu hľadá nové,zaujímavé recepty,ale ja sa s vami chcem podeliť o starú klasiku...keby ste to chceli vyskúšať,lebo pracujúce a zaneprázdnené ženy dosť používajú kupované cestoviny. Bola som v mladosti naučená konzumovať domáce cestoviny,tak isto som to pripravovala aj svojej rodine.A je to neporovnateľná chuť :-))

Suroviny

cca 0,500 g
1 ks
 teplá na miesenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Polohr.múku si preosejem,pridám soľ,jedno vajce a teplou vodou zamiesim cesto

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto zamiesim tuhšie,aby sa nelepilo

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozdelím si ho na menšie bochníky

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozvaľkám ho,ale nie veľmi tenko

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájam na širšie pásy ( ten posledný som ešte prekrojila :-)) )

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ktoré poukladáme na seba a krájam na širšie rezance ( i keď taký strojček na cestoviny,by nebol zlý...)

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokrájané - toľko vystalo z cca 0,500 g múky

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v site preosejem od zvyšnej múky

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a vsypem do vriacej vody. Keď vyplávajú na vrch,vyberám ich von

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pomocou sitka ich vyberiem,prepláchnem pod vodou a omastím dobrou domácou kačacou,alebo husacou masťou

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a bolo ich za pekáč...

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zamiešame tvaroh,alebo mak...podľa chuti

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a možeme papať...aj s kyslou smotanou. A keď zostanú do druhého dňa,tak ich na panvici upražim do chrumkava. O tie je najvačšia bitka :))

    Domáce tvarohové rezance (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Cestoviny, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené, Cestoviny

Diskusia k receptu

pivonka
Až mi srdce stislo. Presne takéto varievala moja mama a bolo to najlepšie jedlo môjho detstva. Nevedela som sa ich dojesť. Nemuseli mať žiadnu posýpku, stačili "holé", iba omastené. Už vidím, že budú zajtra na obed.
baculata
Mas ich pekne narovnako nakrajane, tiez robím presne ako Ty, makove su u nas najviac oblubene.
laurisia
Nikdy som to nerobila a vždy som na ne mala chuť. Proste majú inú chuť ako kupenské. KK - a čoskoro vyskúšam, potom napíšem :-)
alzbetka2
robím ako Ty, aj s tým preosievaním, len nepreplachujem vodou, aby neboli studené...
damisa
aj ja ich robím, ale z hrubej múky a nedáme na ne u nás dopustiť a musia byť vždy k fazuľovej polievke, lebo môj muž povie, že v nej musí lyžica stáť a ja si ich dávam takto: zohrejem mlieko posolím ho a okorením mletým čiernym korením a dám do mlieka rezance - je to taká moja chuťovka a zatiaľ som nepočula, že by ešte niekto takto rezance jedol.
margaretka28
aj ja robím iba domáce a mám aj strojček,ktorý je k nezaplateniu,robím tak ako ty len dávam hrubú múku a ked robim do polievky tak pomiešam polohrubú a hrubú a nedávam vodu ale iba vajcia
margaretka28
ešte som zabudla,aj ja ich na druhý deň pripekám,robieva tak aj moja mama a ona do nich ešte pomrví starší chlieb,ten sa tam tiež opečie a je to mňamkové,no a u nás sme si to ešte vylepšili postrúhaným syrom,takže máme slaný variant
jahodka6064
aj ja robievam ,ked mám čas , tie dobré domáce,naozaj je rozdiel oproti kupovaným, ale valkanie cesta si ulahčujem cez strojček na cestoviny ako aj krájanie, mám, ich rada len tak zmiešane s roztopeným masielkom:), výborne
dorisa
Rezance s tvarohom milujem. Jedávam len kupenské. Dávam si to na slano a nakydám si na vrch kopec kyslej smotany. mňam.
modrykamen
Mne sa tiež nechcelo miesiť cesto, lebo ruky nie sú už naj a tiež som si nahovoril, že tie kupenské sú celkom dobré. Ale odkedy mám domácu pekáreň, tá mi to vynikajúco vymiesi a v poslednej dobe už zasa len domáce rezance. Ak môžem, nikdy sa u nás (tri generácie do zadu) cestoviny, ani halušky nepreplachovali studenou vodou - schladiť a potom zohrievať?
rea1
@damisa , ked som bola mala (a to je uz naozaj davno) babka nam robievala taketo rezance v mlieku, len ho nekorenila. a niekedy, ked mala kupene makarony, dala do mlieka tie. to bolo potom veselosti. potajomky sme vybrali, prstami samozrejme, jedem makaron a pili sme mlieko cezen ako cez slamku. samozrejme, ze sme zababrali, co sa dalo. a babka sa zas rozculovala a kricala na nas "jedzte to porádne, nebucte jak prasce"! a len co sa otocila, s chichunanim sme to robili zas. to je uz viac ako 50 rokov. dakujem ti za spomienku. :-)
chapona
@Babina49 - vyskúšam podľa Teba, aj moja mama ich presne takto robí, aj máme taký istý pekáč:)) v ňom sa pripekajú v trúbe na druhý deň, bývajú tvarohové (na slano), bryndzové, makové (môj otec jedával len tak holé s opraženou cibuľkou), lekvárové s orechami...
pacik
@damisa aj u nás sa tak jedávali rezance, mama to veľmi ľúbila, ale ja nie, mlieko radšej do hrnčeka vedľa taniera :-)
michsamant
super! tvarohove som uz dlho nejedla, musim tvaroh urobit... dakujem za inspiraciu :)
pivonka
Aj moja mama ich jedávala s mliekom a tiež sme nepreplachovali.
elen52
Dnes som robila domáce rezance ale so slivkovým lekvárom /tiež domácim/.Aj tvarohové mám rada.
babkamt
Dnes som varila fazuľovú polievku. K nej u nás musia byť domáce slíže.Ja som si ich dala ešte s cottage syrom a smotanou.Je to mňamka.
garanco
U nás tvarohové musia byť s maslom a pekne sladučké, máme ich veľmi radi (aj keď občas sú z kúpených cestovín).
babina49
chapona,aj u nás bol taký zvyk,že cibulkové ...a veľmi ľúbime bryndzové,dajú sa zapiecť do rúry do chrumkava...mňam
babina49
modrykamen,každý má iný zvyk okolo toho preplachovania,to je kvoli tomu,aby neboli mľazgavé od tej múkovej vody. A aj tak sa dávajú vačšinou zapekať,tak je to jedno :-))
Ale doležité je,že nám všetkým chutia,aj vám,aj nám :-))
jarunka
Takto isto robila aj moja mama. A tiez nam chutili najviac na druhy den ak ostali take dobre pripecene. vyskrabavali sme ich s pekaca.
janula2210
skuste zapekane so slivkovým lekvárom a mletymi orechami. Riadne vymastit pekač, alebo jensku misu, dat vrstvu rezancov (slížov- to je naše pomenovanie), potrieť slivkovým lekvárom, posypať mletými orechami, vrstvy opakovať, dať zapiecť a mňam, zajtra zapekame:))
evanaaa
Tvarohové rezance na sladko - to bolo jedlo môjho muža, teraz už nie, ak si dá, raz za čas, tak makové.
Mimochodom, @damisa , takto si muž zaváral tiež do mlieka, nasladko a strkal mi pod nos, že - daj si, a ja som pred ním utekala, on vedel, že by som ich tak nejedla, hihi.
mangoli
Fantazia !!! Nikdy by ma nenpadlo robit domace cestoviny , alepodla Vášho receptu som ich skúsil , ked som videl tie vaše fotky ako to neuveritelne vyzera tak mi to nedalo nespravit si ich . Boli super . Dakujem
simijana
u nás jdou také jen domácí nudle,manžel je ze slovenska a vařívala je doma jeho mama,tak jsem se musela naučit i já,a když zapékáme s uzeným jako šunkafleky nedá se to srovnat s kupovanýma,je to práce navíc ale ta chuť stojí za to
radost
..a ja zajtra budem robiť domáce kapustné fliačky..už sa teším..
alali
super recept. dakujem. moja mama doteraz robi domace slize, nikdy nekupuje. ja na to nemam tolko casu a trpezlivosti tak kupujem ale nie je to ono.
jazinko
Áno, a my ich podlievame podmaslím,t.j. PH múka opražená na masle do svetlo hneda, až hneda. Výborné aj na zapečené v rúre.