Domáce sterilizované lečo

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 16. júla 2012
30 minút
na 100 °C

Suroviny

4 kg ( očistená )
3 kg
1 kg
150 g
80 g
2 dl




Postup

  1. 1

    Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno do sklovita. Pridáme papriku nakrájanú na pásiky. Keď je paprika na polovicu udusená, pridáme nakrájané paradajky, cukor, soľ. Dodusíme. Naplníme do pohárov a sterilizujeme pri 100 st./30 min.

Diskusia k receptu

marianne69
Kedysi som robila presne ako Ty @hviezdicka.
Ale 80-rocna susedka ma naucila iny sposob a este mi vynadala,ze ci mi nie je luto toho casu pri sporaku a dusenia zeleniny do bezvedomia.Len nakrajam paradajky na dieliky,papriku na pasiky,vecer nasolim,necham cez noc a rano plnim flase a sterelizujem.Este sa mi nepokazilo jedine leco.Ked ho pripravujem ako jedlo.Dam spenit cibulku,klobasu,alebo aj bez nej,vysypem pohar leca,vmiesam vajicka a super papanica je na stole.Leco nie je take rozvarene,ale paprika taka polochrumkava...
katarina1959
Robím presne ako @marianne69 , len ja nenechám v soli celú noc len pár hodín a po sterilizovaní dávam do deky. Lečo je fantastické, chrumkavé a tiež sa mi nepokazilo. Mám ešte 3 poháre z minulého roku.
arasidka
pár pohárikov leča robíme aj my, ale bez cibule, tú pred varením leča čerstvú vydusíme, a až potom pridáme lečo, do ktorého pridám trošku cukru.
peter48
Tiež som voľakedy robil lečo podobne, ale je tam riziko, že keď sa neskonzumuje cca do pol roka, olej zhorkne, tak to dnes robím bez oleja a cibule.
Paradajky rozmixujem. Pridám nakrájanú papriku a len mierne povarím, aby sa lečo ľahšie plnilo do pohárov. Až pred konzumáciou podusím cibuľu na oleji a pridám lečo z pohára.
sovka62
Kedysi som aj ja zavárala surovú papriku a rajčiny, potom som dostala radu, že je lepšie zavárať tak, ako píše @hviezdi čkaz. Skúsila som, veľmi sa mi to páčilo, lečo sa mi zdalo chutnejšie, hlavne paprika, ktorá sa predtým vždy zdala akási horká. Takže ak vôbec lečo zaváram, tak zaváram tak, ako je v tomto recepte.
Ale zaváram ho zriedka, papriku a rajčiny kupujem, tak radšej kúpim čerstvé aj v zime a spravím čerstvé.
rajnica
Mať "zavarené lečo" je vynikajúce - dá sa použiť pohotovo a aj ako prídavok pri robení mäsa, či varení guľášu (poháre 0,3 l). Náš dlhoročne osvedčený recept je však trošku iný. Suroviny približne takto. 6 kg papriky, 5 kg (mäsitých, niei mäkkých) paradajok, 1,2 kg, 0,5 kg bravčovej masti, soľ. Speniť na masti cibuľu, pridať papriku, paradajky dusiť do skoro hotova. Naplniť do pohárov sterilizovať (100 st. 20 min) Masť po stuhnutí na povrchu vynikajúco "konzervuje".
hviezdickaz
Paci sa mi takato diskusia k receptu,clovek sa vela dozvie,mozno o cosi aj vylepsi svoj recept... Dakujem vam vsetkym za rady a komentare :)
tatiana23
Ja robím lečo úplne jednoducho, bez sterilizovania. Paradajky trošku nakrojím, sparím horúcou vodou, potom prelejem studenou - šúpku dám dole. Nakrájam papriku, dám do hrnca trošku olivového oleja, najprv podusím papriku, potom pridám paradajky. Podusím ešte takých 10 minút, dám vychladnúť a potom rozdeľujem do mikroténových sáčkoch a šup do mrazničky.
izabella929
ja robím každé leto veľa leča, pretože to je vec, ktorá je na polici po ruke, ke´d potrebujem rýchly obed alebo večeru, už iba prihrejem a hodím tam jedno vajíčko, lebo ja to mám tak rada a jeto...moje lečo už mám tu medzi receptami a je skvelé...robím ho na hotovo a iba horúce naplním do pohárov a ide do suchého dunstu...
izabella929
moje vyzerá podobne farebne ako tvoje...)používam okrem iného aj pod mäso aj do gulášov...robím okolo 40 pohárov a veru skoro všetko sa minie...
anajka
Robím presne ako izabella929 a vydrží až do budúcej úrody.
ancicka
Robievam presne ako ty,ale robím ho dvojaké.Jedno lečo do guľašu a jedno na praženičku.Do toho do guľašu dávam viac paradajok.
evia
no a ja iba nakrájam papriku a ošúpané rajčiny, dám do krabičiek a zamrazím. V zime dám takéto zmrazené na udusenú cibuľku s klobásou a o chvíľočku je hotové. Kto má dostatok miesta v mrazničke ako ja, doporučujem.
evia
a ešte som zabudla, myslím si, že si takto uchová zelenina všetky vitamíny, lebo sa kratšie varí, ale ako komu chutí. My sme si zvykli na túto chut.
cinkla
Pre mna je tiez leco ako expresna pochutina,ked nemam cas varit,
takze ho tiez robim rovno s cibulou, podusene, zasterilizovane , nekazi sa nikdy a tiez ho mame velmi radi .....
1x cuketa
evanaaa
Raz som skúšala lečo len na surovo, nepodusené papriky a paradajky ale nejako sa mi to nepozdávalo, lepšie sa mi zdalo dusené, ale bez cibule, tá sa pridá pred tepelnou úpravou. Ale do leča som nikdy cibuľu nekrájala nadrobno, ale ako všetko ostatné, na väčšie kúsky - pásiky.
ycherav
obmena leča:podusiť papriku na troche oleja,pridať baklažán,tekvicu,zelené fazuľky, jemne osoliť,hneď dávať paradajky pokrájané na mesiačiky,miešať,pridať petržlenovú alebo zelerovú vnať,plniť do fliaš a vysterilizovať,každé je iné,podľa pomeru zeleniny,tak sa ho neprejete,môj manžel je na tom celú zimu,potom pridá bryndzu,je to zdravé a chutné.
adalim231
lečo robím tak isto,akurát bez cukru a horké zvykne byť od tmavozelenej slabo vyzretej papriky, ja dávam iba žltú papriku a nebýva horké
adalim231
zabudla som napísať, že nesterilizujem, plním horúce do fliaš a uložím do druhého dňa pod deku-nekazí sa
alicaz
ja som vcelku antitalent na sterilizovanie... co sa mi osvedcilo je uvarit leco a zmrazit ho malych porciach - bud v plastovych nadobach alebo v sackoch do mraznicky (nie mikrotenovych, ale silnejsich so ziplokovym zatvaranim) :) akurat som za hrniec pomrazila
nikajko
@marianne69 (16.7.2012 22:34)

Ahoj, koľko pohárov pri akom počte ti vyšlo? Chcem spraviť aj Ja, tento rok prvý krat zavaram
marianne
@nikajko (17.7.2022 07:08)

to neriešim. nakrájam čo je k dispozícii, dám do fliaš, vybavené. Ale nezávarala som dlho veru už.
izabella929
@nikajko (18.7.2022 20:48)

Ja to neriešim koľko pohárov...zaváram toľko, koľko asi budem cez zimu potrebovať a koľko t zoho bude pohárov, to je detail, ktorý je celkom náhodný...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia