Domáce rezance

Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept)

Autor receptu: anamana

Domáce rezance s oštiepkom sú pochúťkou, ktorú doma každoročne pripravujeme jedine na slávnostné dni akými sú Vianoce alebo Silvester.* Je to náš rodinný recept s už veľmi dlhou tradíciou. Za celý môj život som nestretla nikoho, kto by tento recept poznal a aj to je dôvodom prečo vám ho tu chcem dnes predstaviť. Recept je naozaj jednoduchý, tak sa zbytočne nezdržiavajme a poďme na to!

10
porcií
180 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky pripravené suroviny na rezance dáme do jednej veľkej misy, kde ich najskôr varechou a potom ručne poriadne vymiešame.
  2. Vymiešané cesto preložíme na dosku posypanú múkou, kde ho rozdelíme na 4 časti.
  3. Každú časť postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Vyvaľkané cestá opatrne rozmiestnime na kuchynské utierky a necháme aspoň 1 hodinu vyschnúť.
  4. Cesto si nakrájame na dlhé pásy široké asi 5 cm. Pásy poukladáme na seba a natenko nakrájame na rezance.
  5. Všetky rezance prenesieme naspäť na utierky, rovnomerne rozprestrieme a opäť necháme schnúť jednu hodinu.
  6. Kým čakáme na rezance, presunieme sa k oštiepku, ktorý sme si približne mesiac vopred zavesili do špajze. Takto usušený oštiepok je nachystaný na strúhanie. Pripravte sa na svalovicu, je to poriadna zaberačka!
  7. Keď rezance dostatočne vyschli, môžeme ich uvariť vo veľkom hrnci s vodou. Zároveň si môžeme pripraviť aj maslo, ktoré si necháme roztopiť na panvici.
  8. Uvarené rezance, nastrúhaný oštiepok a roztopené maslo spolu poriadne zmiešame a môžeme podávať!