Domáce rezance
Domáce rezance s oštiepkom (fotorecept)
Autor receptu: anamana
Domáce rezance s oštiepkom sú pochúťkou, ktorú doma každoročne pripravujeme jedine na slávnostné dni akými sú Vianoce
alebo Silvester.* Je to náš rodinný recept s už veľmi dlhou tradíciou. Za celý môj život som nestretla nikoho, kto by tento recept
poznal a aj to je dôvodom prečo vám ho tu chcem dnes predstaviť. Recept je naozaj jednoduchý, tak sa zbytočne nezdržiavajme
a poďme na to!
10 porcií |
180 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetky pripravené suroviny na rezance dáme do jednej veľkej misy, kde ich najskôr varechou a potom ručne poriadne vymiešame.
- Vymiešané cesto preložíme na dosku posypanú múkou, kde ho rozdelíme na 4 časti.
- Každú časť postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Vyvaľkané cestá opatrne rozmiestnime na kuchynské utierky a necháme aspoň 1 hodinu vyschnúť.
- Cesto si nakrájame na dlhé pásy široké asi 5 cm. Pásy poukladáme na seba a natenko nakrájame na rezance.
- Všetky rezance prenesieme naspäť na utierky, rovnomerne rozprestrieme a opäť necháme schnúť jednu hodinu.
- Kým čakáme na rezance, presunieme sa k oštiepku, ktorý sme si približne mesiac vopred zavesili do špajze. Takto usušený oštiepok je nachystaný na strúhanie. Pripravte sa na svalovicu, je to poriadna zaberačka!
- Keď rezance dostatočne vyschli, môžeme ich uvariť vo veľkom hrnci s vodou. Zároveň si môžeme pripraviť aj maslo, ktoré si necháme roztopiť na panvici.
- Uvarené rezance, nastrúhaný oštiepok a roztopené maslo spolu poriadne zmiešame a môžeme podávať!