Foto: miskin
Zdravím varecháči,veľmi mi chutia Vaše recepty tak prídam aj ten svoj.Viem že vačšina z Vás na to nebude mať podmienky,ale aspoň Vám priblížim ako Zobraziť celý popisZdravím varecháči,veľmi mi chutia Vaše recepty tak prídam aj ten svoj.Viem že vačšina z Vás na to nebude mať podmienky,ale aspoň Vám priblížim ako sa take chutné a zdravé pivo dá uvariť doma a možno niekoho recept zaujme a skúsi si vyrobiť svoje vlastné nefiltrované,nepasterizované pivko.Podľa tohto receptu varím už pár rokov.Tmavé varievam vždy na Vianoce:-)Nech sa páči,domáci tmavý ležiak varený na dva rmuty.
Postup
-
1
na výrobu potrebujeme tieto pomocky bez ktorých to jednoducho nejde:potrebné suroviny ktoré zakúpite na e-shopoch(farmarik.sk,svojepivo.sk,vasepivo.cz atd.),dva hrnce na min.30L a 20L,mlynček na zomletie jačmeňa(dá sa kúpiť už namletý),varechu,váhu,gázu popripade čistú utierku na cedenie a filtrovanie,1L odmerku,cukromer,teplomer najlepšie digitálny ale dá sa to aj 100 stupňovým na zaváranie,a dve rovnaké veľké potravinárske nádoby(ja mám 50L) ktoré kúpite v domácich potrebách+plastový kohútik,chladnú miestnosť a ľadničku,poprípade pivnicu.Neodporúčam variť v kuchyni pokial Vám je partnerský život milý :-)
-
2
navážime slad..ja z 4,5kg sladu urobím 23L dvánásť stupňového piva,základ ležiaku českého typu tvorí slad plzeňský,pražením získava jačmeň roznu farbu a voňu a vznikaju,karamelové,čokoládove a iné rozne druhy ktoré tvoria "telo" výsledného produktu.Výborne pivo urobíme napr len z čistého plzeňského sladu(4,5kg) no netreba sa báť roznych kombinácii,vysledok bude vždy piteľný :-) navážený slad zomelieme,pozor nie však na múku,správne by sa mal len jemne akoby rozpučiť,pretože sa nám bude zle cediť.V začiatkoch som mlel mlynčekom na maso(aj tak sa pivo podarilo) :-)
-
3
tu už máme zomletý slad
-
4
do 30L hrnca si nalejeme 18L vody,táto voda by mala byť čistá a hlavne nezávadná,ja používam z lesného prameňa ktorý vyteká neďaleko,ale može byť aj tá z mestského vodovodu(dobre ju nechať odstáť pretože je chlorováná)
-
5
vodu ohrejeme na 38-39 stupňov celzia,sem tam premiešame pretože teploty su rozne,vypneme sporák..
-
6
nasypeme pomletý slad a riadne premiešame
-
7
ide vlastne o namáčanie sladu a nasiaknutie vodou takz. "vystierka" ponecháme 20 min. pri stálej teplote 38-39 stupňov,občas premiešame a zmeriame teplotu,pokial klesne pod 37 stupňov tak za stáleho miešania opať dohrejeme na 38 stupňov a vypneme sporák,ale z vlastnej skusenosti teplota pri takomto objeme vody klesá veľmi pomaly za tých 20 minut cca jeden stupeň čiže nie je nutné dohrievať(len keby náhodou)
-
8
po 20 minútach(z predošlého bodu) za stáleho miešania teplotu zvyšujeme na 51-53 stupňov celzia , vypneme sporák a 20 minút pri tejto teplote ponecháme a sem-tam premiešame(ak rýchlejšie chladne opať na túto teplotu dohrievame),tieto kroky je treba robiť poctivo lebo pri každej teplote dochádza k určitým reakciám.Výsledok Vás určite odmení za trpezlivosť :-)
-
9
tak a možeme ísť "rmutovať" :-) hrniec s potencionálnym pivkom odložíme vedľa,zoberieme 1L odmerku a prelejeme 7L do druhého hrnca(snažte sa naberať aj ten usadený jačmeň na spodu hrnca,proste takú hustú kašičku:)
-
10
hrniec kde sme preliali 7 litrov dáme na sporák,ten druhý treba zakryť až nám zbytočne nechladne.Toto voláme "rmut"
-
11
rmut ohrievame za stáleho miešania na teplotu 62-64 stupňov celzia a necháme opať pri tejto teplote odpočívaťasi tak 20minút, avšak pri takom malom množstve už veľmi rýchlo chladne.Treba každých 5 minút premiešať a dohriať na požadovanú teplotu.
-
12
po 20 minútach prihrievame za stáleho miešania na teplotu 72-74 stupňov celzia a tak ako v predošlom bode udržujeme túto teplotu 20 minút občasným miešaním a prihrievaním
-
13
za stáleho miešania privedieme do varu nie však extrém 96-98 stupňov stačí a varíme 5 až 10 minút
-
14
keď už máme povarené zoberieme hrniec a vlejeme ho nazad do druhého a rýchlo miešame až sa teplota rovnomerne rozloží(pozor je to horúce)
-
15
tu vidíme ako sa nám pivko začína pekne sfarbovať do hneda:-)
-
16
ešte raz riadne premiešame, teplota by mala byť teraz v hrnci 62 stupňov celzia ak nie je,dohrejeme a opať odložíme nabok pretože ideme robiť druhý rmut
-
17
druhý rmut sa robí presne ako ten prvý čiže zasa odoberieme 7L do hrnca akúrat už nám odpáda varenie na 62 kedže tuto teplotu už máme dosiahnutú a odrazu prihrievame na 72-74 stupňov a udržujeme opať po dobu 20 minút
-
18
po 20 minútach tak ako pri prvom rmute za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 až 10 minút a znova zmiešme zo zvyškom v druhom hrnci a aktívne premiešame,teraz by mala byť teplota v hrnci po zmiešaní 75 stupňov celzia,ak nie je prihrejeme,tejto teplote sa hovorí "odrmutovacia"
-
19
hrniec zakryjeme a necháme odpočívať 15-20 minút,zatiaľ si vypláchneme hrniec v ktorom sme rmutovali a nalejeme doň 14 litrov vody ktorú zahrejeme na teplotu 80 stupňov celzia
-
20
uf,nevedel som že možem pridať len 20 bodov,chcel som tento recept nápísať podrobne a píšem ho už dve hodiny takže recept dokončím v recepte číslo dva pod názvom "Domáce pivo pokračovanie" ak by s tým nebol problém tak prosím redakciu aby tieto dva recepty zlúčila dokopy :-) http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-pivo-pokracovanie-fotorecept/55642-recept.html
už sme dvaja..tú vodu zo zoznamu surovín mám doma aj ja..:-)
pivo má vraj najvyšší glykemický index..
cukor velí:pivo nie..!!
zato zostáva mi len autora chválenie..
za precíznosť..trpezlivosť..
je poučné byť VARECHY hosť..
:-)
pivo na ... .
ako jedna z tých, čo sa domácemu vareniu piva venujú, by som Vás chcela poprosiť o vyplnenie tohto dotazníku, ktorý sa týka pivnej turistiky, čo je veľmi zaujímavé a na Slovensku nové odvetvie cestovného ruchu a mňa zaujíma, aký má na Slovensku potenciál. Vyplnenie by malo trvať tak 3 minútky. Mimochodom, chválim Vás za pekný popis postupu aj s fotkami :)
Ďakujem Vám :)
www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=HWY3DN3Z15CN...
Za dva súdky domácej dvanástky ti to vyplním, tmavého piva stačí súdok. Dohodnuté?