Domáce pirohy plnené zemiakmi a slivkovým lekvárom

anina6 - fotkaanina6, 27. februára 2013
Domáce pirohy plnené zemiakmi a slivkovým lekvárom
Foto: anina6

Pirohy sa dajú robiť na mnoho spôsobov a každý z vás ich určite pozná. Veď ako sa vraví iný kraj iný mrav. Dnes som Zobraziť celý popisPirohy sa dajú robiť na mnoho spôsobov a každý z vás ich určite pozná. Veď ako sa vraví iný kraj iný mrav. Dnes som ich spravila so zemiakmi a so slivkovým lekvárom. Recept som tu už raz pridávala , ale bez fotiek. Teraz vám ich ponúknem aj s fotečkami. Nech sa páči.

30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

40 dkg
20 dkg
1 ks
200 ml
 uvarené
 prepustené




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme zemiaky, popučíme ich a omastíme opraženou cibuľkou na masti. Necháme vychladnúť a pustíme sa do prípravy cesta. Preosiatu múku spracujeme s vajíčkom a studenou vodou na cesto. Cesto by nemalo byť veľmi tuhé, aby sa s ním dobre pracovalo, ale ani veľmi riedké, aby sa nelepilo. Takže vypracované cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a radielkom nakrájame na štvorce.

    Domáce pirohy plnené zemiakmi a slivkovým lekvárom - obrázok 1
  2. 2

    Na takto pripravené a nakrájané štvorčeky lyžičkou ukladáme zemiaky, do ktorých ešte pridáme čierne korenie a dobre premiešame. V prostriedku cesta, kde je najtenšie použijem na plnenie slivkový lekvár. Štvorček preložíme na polovicu, kraje pekne postláčame a pirohy sú hotové.

  3. 3

    Naplnené pirohy hádžeme do osolenej vriacej vody, zamiešame a čakáme, kým nevyplávu na povrch. Ked zovrú, trochu ich ešte povaríme tak asi 5 - 8 minút. Medzitým ich sem tam premiešam, aby sa neprichytili na dno kastróla.

    Domáce pirohy plnené zemiakmi a slivkovým lekvárom - obrázok 3
  4. 4

    Potom ich scedíme a trochu ochladíme studenou vodou. Vodu nevylejem všetku, necháme trochu na dne kastróla, aby boli pirohy šťavnaté. Maslo prepražíme a hotové pirohy ním polejeme. Podľa chuti ešte dosolíme. A takto vyzerajú hotové.

    Domáce pirohy plnené zemiakmi a slivkovým lekvárom - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
šikulka.-)) aké sú všetky rovnako veľké...)paráda....už som ich dosť dávno nerobila...dík za pripomenutie.-)
akeber
sem s nimi ! už dlho sa na ne chystám :-) pekne vypracovaný recept už je v Kk
violetacamorova
Mama robila zemiakové nasladko boli výborné. Aj tieto slané budú určite chutné. Ale mama robí zemiakové cesto, toto tvoje cesto robila moja babička. Uložím si recept kvôli tomuto cestu.
babav
Na zapadnom Slovensku sme tie lekvarove volali "perky" a moja mama ich posypala osladenym pomletym makom;-).
elysa
veru,vyzeraju ako "perky" mojej mamy...
medovnicek
obľúbené jedlo môjho detstva, keď mamka varila fazuľovú polievku s hrubými slížami, tak vždy robila aj tieto u nás sa volajú "piery"
helca103
Máš ich krásne ako od babičky. Kde sú tie časy ked nám ich robila, poliala maslom a posypala makom. To bola dobrota. Veru dávno som ich nerobila. :-)
ivkagal
ozaj vyzeraju lakavo,ja robim zemiakove tak isto ako ty su super,mňam
ariela6
pirohy, perky , všetko jedno všetky mi velmi chutia najlepšie slovenske jedlo len trochu pracne ja som dost netrpezliva pri vareni ale zato perky robievam a tento popis je velmi pekný
anina6
veľmi pekne ďakujem za milé komentáre všetkým. veru áno pirohy,perky alebo piery, všade sa volajú ináč, ale chutné sú na všetky spôsoby a hlavne ked sú robené s láskou pre našich blízkych. prajem všetkým krásny a pohodový deň.
tatranka
Táto kombinácia je veľmi dobrá a jedinečná.Tiež to sem tam takto robím.No musí to byť len ten slivkový lekvár,ako uvádzaš aj ty.Pirôžky máš veľmi pekné!
anina6
hannah22 a tatranka veľmi pekne ďakujem aj za vaše komentáre a prajem všetko dobré.
garanco
Včera som robila pirohy podobne, len zemiaky boli nasladko a lekvár bol marhuľový. Povrchu som posypala iba cukrom a poliala roztopeným maslom - tiež bola z toho výborná šťavička, tak to robievala moja svokra. A vyhral ten, kto povedal, že bud jesť iba z misy- ale šťavičku sme si vnučkou povyberali, aby sme neboli o nič ukrátené...:-))
anina6
garanco verím, že chutili pirohy aj nasladko a skúsim aj ja niekedy spraviť.
díky za nahliadnutie.
ancicka
Tak isto robievam pirohy aj ja,len zemiaky prisladím.Fajnota!
anina6
no veru fajnota Anička, máš pravdu, díky.
inkag23
U nas sa pirohy plnia zemiaki s bryndzou, ceresnami, lekvarom a polievaju sa prazenou slaninkou aj s vypekom....vsetky sa daju do jednej nadoby aj sladke, slivkovy lekvar a prazena slanina je super kombinacia.
anina6
@inkag23 môžu byť fajné aj s bryndzou a poliaté slaninkou, díky za nahliadnutie.
marianna2
vcera vecer mi manzel povedal, ze uz dlho nemal pirohy a rad by si dal. Tak sa dnes na to chystam. Hladala som recept a nasla som. Idem ich robit prvy krat, tak mi drzte prsty.
anina6
@marianna2 , tak dúfam, že sa pirohy vydarili. díky za nahliadnutie a prajem pekný deň.
daguska
Naozaj velmi pekne pirohy si "nalepila",moj muz by ta velmi pochvalil.A aj mne sa pacia,my takuto zemiakovo-lekvarovu verziu mame radi.Musim doma troska zabodovat,tak najblizsie urobim.
anina6
@daguska verím, že si zabodovala a pirohy sa podarili. a ďakujem za pochvalu. nech sa ti darí.
janikbj
milujem pirohy na všetky spôsoby. takýto sladko-slaný mix robievali moji starí rodičia, akurát, že do zemiakov nedávali cibuľu, ale sušenú mätu :)
janikbj
milujem pirohy na všetky spôsoby. takýto sladko-slaný mix robievali moji starí rodičia, akurát, že do zemiakov nedávali cibuľu, ale sušenú mätu :)
anina6
no tak to musím vyskúšať, to môže byť zaujímavé, mätu mám v svojej záhradke, takže fajn. @janikbj ďakujem za komentík k môjmu receptu a prajem krásnu nedeľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia