Domáce pirohy plnené zemiakmi a slivkovým lekvárom

Autor receptu: anina6

Pirohy sa dajú robiť na mnoho spôsobov a každý z vás ich určite pozná. Veď ako sa vraví iný kraj iný mrav. Dnes som ich spravila so zemiakmi a so slivkovým lekvárom. Recept som tu už raz pridávala , ale bez fotiek. Teraz vám ich ponúknem aj s fotečkami. Nech sa páči.

30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme zemiaky, popučíme ich a omastíme opraženou cibuľkou na masti. Necháme vychladnúť a pustíme sa do prípravy cesta. Preosiatu múku spracujeme s vajíčkom a studenou vodou na cesto. Cesto by nemalo byť veľmi tuhé, aby sa s ním dobre pracovalo, ale ani veľmi riedké, aby sa nelepilo. Takže vypracované cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a radielkom nakrájame na štvorce.
  2. Na takto pripravené a nakrájané štvorčeky lyžičkou ukladáme zemiaky, do ktorých ešte pridáme čierne korenie a dobre premiešame. V prostriedku cesta, kde je najtenšie použijem na plnenie slivkový lekvár. Štvorček preložíme na polovicu, kraje pekne postláčame a pirohy sú hotové.
  3. Naplnené pirohy hádžeme do osolenej vriacej vody, zamiešame a čakáme, kým nevyplávu na povrch. Ked zovrú, trochu ich ešte povaríme tak asi 5 - 8 minút. Medzitým ich sem tam premiešam, aby sa neprichytili na dno kastróla.
  4. Potom ich scedíme a trochu ochladíme studenou vodou. Vodu nevylejem všetku, necháme trochu na dne kastróla, aby boli pirohy šťavnaté. Maslo prepražíme a hotové pirohy ním polejeme. Podľa chuti ešte dosolíme. A takto vyzerajú hotové.