Domáce pesto

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 30. mája 2011
Domáce pesto
Foto: droetker

Komerčný recept<br /> Výroba domácich pochúťok s príchuťou Stredomoria, ktoré potešia počas celého roka, býva pomerne časovo náročná. Práve preto je dôležité siahnuť po praktických Zobraziť celý popisKomerčný recept<br /> Výroba domácich pochúťok s príchuťou Stredomoria, ktoré potešia počas celého roka, býva pomerne časovo náročná. Práve preto je dôležité siahnuť po praktických kuchynských pomocníkoch, zvoliť overený postup a použiť kvalitné prípravky, ktoré zjednodušia prípravu a výrazne ušetria čas. Tak dobrú chuť! Komerčný recept

3 poháre à 200 ml
porcie
35 minút
príprava

Suroviny

3 pl zarovnané
3-4 ks menšie
100 g jemne nasekaná čerstvá
50 g strúhaný
200 ml
2 kl, zarovnané
2-3 strúčiky (nemusí byť)
1 PL, teplá
1 kl vrchovatá
trochu na pokvapkanie




Postup

  1. 1

    Píniové oriešky dáme do igelitového vrecka a rozdrvíme. Cibule olúpeme a nakrájame nadrobno. Oriešky, s cibuľou, bazalkou, parmezánom, olejom, soľou, prípadne s cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom, najlepšie v sklenenej alebo kovovej nádobe.

  2. 2

    V 1 lyžici teplej vody rozmiešame pomôcku na konzervovanie, vmiešame do pesta a naplníme ním poháre. Pokvapkáme olejom a ihneď uzavrieme viečkom.

  3. 3

    TIP: Otvorené pesto uchovávame na chladnom, tmavom mieste.

  4. 4

    Pesto je špecialita pochádzajúca z talianskej kuchyne. Je to koncentrovaná omáčka (husté pyré) vhodná na dochutenie najmä cestovín, ale aj iných pokrmov. Základnými surovinami na výrobu pesta sú: čerstvá bazalka, píniové oriešky, olivový olej a parmezán. Ďalšími ingredienciami na dochutenie môžu byť rajčiny (aj sušené), cesnak, cibuľa, čerstvé bylinky apod.

Diskusia k receptu

lucylee
Aj ja sa teším, my niekedy doma robíme aj s kešu, ak nie sú píniové. Prípravok na konzervovanie tam podľa mňa netreba.
evusik
ja tiež robím a nedávam žiaden konzervant, aj keď je pravda, že pesto u nás nikdy dlho nevydrží :-)
vierik
Poznám,robievam si tiež ale bez konzerv.látok.
babidka
presne podla tohto receptu som si pred par rokmi narobila par flasticiek pesta a vydrzalo mi az do cerstvej novej bazalky . Na dalsi rok som ho uz urobila aj bez tohto konzervacneho pripravku a vydrzalo tiez:-) Staci pouzit kvalitne a hlavne cerstve suroviny , dobry olej a skladovat na tmavom a chladnom mieste .
malinka711
domáce pesto som sa chystala spraviť už dávnejšie len neviem nikde zohnať tie píniové oriešky ...... kde ich kupujete vy ? ja som ich videla len v DM v BIO kvalite ale tá cena sa mi zdala prehnaná ..... nedajú sa niekde kúpiť za rozumnejšiu cenu ?
celeblith
@malinka711 piniove oriesky maju napr. v tych stankoch co su na stanici, kde maju susene ovocie a oriesky :) aspon BA autobus.stanica ma velmi dobre...
ja nechcem vyryvat, ale pesto s cibulou...no co ja viem, mozno to nie je zle a kto nechce skrachovat tak kludne moze pomiesat virgin olive oil aj so slnecnicovym. ja som si take pesto priniesla z talianska a chut bola stale rovnako mnam
evanaaa
Ja mať píniové oriešky, pesto si kúpim hotové ( Billa, Lídl) a tie oriešky pojem., nech konečne viem, akú majú chuť.
celeblith
@evanaaa veru ked chces zistit chut orieskov tak kupit samotne, lebo v kupovanych pestach byvaju vacsinou kešu, alebo pomiesane
marcy
pesto sa dá robiť aj z medvedieho cesnaku .....pri kempovaní hojne používali Nemci :-)
laurisia
Tá cibuľa sa mi tam nezdá .... nie je jej nejako veľa? A vôbec - treba cibuľu do pesta? Ešte nikdy som domáce pesto nerobila, vždy len kupujem, ale nikdy som teda nemala pocit, že by tam bola cibuľa. A už vôbec v takomto množstve.
alena45
no zrejme kvôli tej cibuli je potrebný ten konzervačný prípravok. Tiež cibuľu nedávam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia