Foto: ancicka
Domáce je domáce!
príprava
Postup
-
1
Na doske v múke maslo nožíkom posekáme na drobno a rýchlo ho vypracujeme. Tuk by mal byť studený.
-
2
Cesto sformujeme do kocky a odložíme do chladničky,kým urobíme závinové cesto.
-
3
V múke zamiešame soľ,pridáme žltko,ocot a vodu a vypracujeme vláčné cesto.
-
4
Ked sa už nelepí ani na ruky,ani na dosku,sformujeme do tvaru bochníka a zakryté utierkou necháme na doske odpočinuť asi 15 min.Odpočinuté cesto vyvaľkáme do štvorca,do stredu položíme tukové cesto.Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové,aby bolo zakryté,
-
5
a rozvaľkáme.Preložíme na tretiny,
-
6
bokom ešte raz na tretiny,
-
7
a necháme odpočivať zakryté 15 min.Skladanie opakujeme ešte 2x tým istým smerom.Odpočinuté cesto už viac neskladáme,ale ho vyvaľkáme a ľubovoľne spotrebujeme.
-
8
Také množstvo lístkového cesta stačí na takýto fajný krémeš.
@babinka ,je to samozrejme,že treba aj cesto rozvaľkať,ked sa bude znova skladať.
@katula2 ,pravdaže ho môžeš aj zmraziť.
Pamätám si ako to robila moja mamička, keď sme boli deti. Presne tak ako je nafotené. Vtedy ma to nezaujímalo. Cesto som si kupovala hotové. Podľa tohto receptu urobím aj ja svoje domáce cesto. Ďakujem za recept.
Vytiahla som z koša obal z cesta, zaujímalo ma zloženie. Prvá položka v zozname: Palmový tuk!!!
Nikdy viac.