Foto: nickaa
Najlepšia vianočka, ktorá naozaj voňia vianocami. Kupovaná sa na toto vôbec nechytá.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 ks na potretie |
|
25 g |
|
v rume namočené |
|
na posypanie nasekané |
|
nasekané |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
O veľkej misy nasypeme múku. Urobíme jamku, do ktorej dáme trochu cukru, rozdrobené droždie, vlažné mlieko a čakáme, kým vykysne kvások. Potom pridáme žĺtky, soľ, mäkké maslo , zvyšok mlieka a cukor a vypracujeme hladké cesto. Misu prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto ešte raz jemne vypracujeme, pridáme hrozienka a orechy a necháme kysnúť ešte 20 minút.
- 2
Cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí. Na pomúčenej doske z cesta vypracujeme rovnako hrubé valčeky.
- 3
Najskôr upletieme zo 4 valčekov spodný vrkoč. Na oboch stranách potom stlačíme konce dokopy. Druhý vrkoč upletieme len z troch.
- 4
Vrkoč zo 4 valčekov trošku sploštíme a na vrch položeme menší pletenec. Ďalší pletenec urobíme len z dvoch valčekov a umiestnime na vrch. Konce zasunieme na spodok aby sa pletenka spevnila.
- 6
Vianočku preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte chvíľu kysnúť. Pred pečením ju potrieme vajcom a posypeme mandlami. Môžme ju aj zafixovať špajdlami aby si udržala tvar.
- 7
Pečieme 10 minút na 230 stupňov. Potom teplotu znížime a pečieme ďalších 30 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
.
na první vánočku ji máš krásnou!! Já jsem ještě nikdy nedostala odvahu... bych si zapletla packy...!!
Dôležité je že chutí,nemusí byť taká krásna