Domáca vegeta

janka5 - fotkajanka5, 24. marca 2013

Vegeta je prísada do jedla,je to zmes sušenej zeleninky.

Suroviny

1 kg
1 kg
5 ks
5 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 strúčik
0,5 kg




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistim,umyjem nasekam na drobno dam do hrnca do vriacej vody privediem do varu a varim 5 minut.

  2. 2

    Potom to rychlo scedim a dam to na sito a sušim to. Sušenu zeleninu potom rozmixujem pridam soľ a plnim pohare.

Diskusia k receptu

elysa
moja mama niečo podobné robievala,nepamätám sa či zeleninu varila,ale sušila ju v kotolni,bývali sme v rod.dome...sušila aj kúsky-také hranolky zo zeleniny,na konci zimy dávala do polievok,nemali sme pivničku na zeleninu,kôli podzemnej vode a takto si mama chystala zeleninu na zimu...dobrý nápad :)
kimlo
Ja robievam podobnú s hubami, ak by bol záujem, dám recept... ale foto nemám.
neposed
... samozrejme, ze bol. Prosim pridaj a dakujem uz teraz.
1andy
Aj sa tento rok chystám si urobiť vegetu lebo to čomu hovoria vegeta na našich pultoch v obchodoch je ..... v poslednej dobe aj v tých overených nájdem kukuričný šrot tak si aspoň zabezpečia objem. Nič viac ma nevie dopáliť ako to keď dojem dobrý domáci vývar a potom vypľúvam zbytky šrotu z vegety.
eraserhead
@janka5 prečo používaš taký infantilný slovník? ("papkas to s chlebikom", "piskotik" ....) ak máš toľko rokov ako je uvedené v tvojom profile, je tento tvoj spôsob vyjadrovania na verejnosti neadekvátny, už mi tu chýbajú len tie trapné smajlíky a blikajúce ružičky
@1andy "dobrý domáci vývar" neobsahuje vegetu

evanaaa
Dávno sa chystám na takúto " vegetu", už tu aj raz myslím bol recept na ňu, zelenina sa sušila v rúre, kým sa poriadne neusušila, ta, že sa lámala....potom sa pomlela al. rozmixovala, zmiešala so soľou. V lete, ak bude dobrá a nei drahá zeleninka, si spravím, aj soľ mám tú zdravšiu verziu, tú tam dám. ( Prešovská kardiosoľ, alebo soľ Mary).
tothatibor
... a či môže byť Vegeta bez glutamátu sodného nazvaná Vegatou? Ten je totižto príčinou povestného orgazmu na jazyku.
janka5
mozme pridat aj jednu pol kilovu vegetu k domacej vegete
abdul
@margaretka28 : Ani nevieš o čo si prišla. A ten orgazmus z glutamanu je to lepšie ako chrípka ?
jody
A naco sa k domacej vegete pridava ta nedomaca vegeta, pardon vegeticka?
mata3636
no to si tomu dala, @ janka5 :( urobíme si domácu vegetu preto, aby sme v nej nemali tie všelijaké sr@ čky a potom pre lepšiu chuť k nej pridáme vegetu z obchodu. ach jaj:((
radost
@janka5
toto kedysi dávno sa robievalo-zelenina sa pomlela-sušila-pridala soľ...neobvárala sa..
angast
@janka
keby si kúpila 2kg vegety , tak by ti stačili po 10 dkg zeleniny a mala by si to rýchlejšie urobené a také isté množstvo.Či už kúpiš
pol kila , alebo 2 už je to jedno. Bude to stáť za ..... tak či tak
silvi
svokra mi to stále nosí a ja to vyhadzujem
evanaaa
Myslím si, že @janka5 to nemyslela vážne s tou pridanou vegetou, to bola asi reakcia na poznámky....
tothatibor
Som rád že Vegeta nefunguje iba ako škodlivý neurotransmiter, ale dokáže toľko ľudí do diskusie popudiť. Samozrejme že Vegeta obsahuje určité percento glutamátu sodného označovaného ako E621. Najväčším podvodom potravinárskeho priemyslu je tvrdenie, že sintetický glutamát (sodný) je totožný s prírodným glutamátom, ktorý vo väčšom množtve sa nachádza v parmezáne, hubách, rajčinách a kukurici . Vegeta je teda chránený názov zeleninovej koreniacej soli obsahujúci glutamát sodný a preto by sa nemal tento názov používať na pomenovanie zdraviu neškodných hoci podomácky vyrobených sušených zeleninových prípravkov. Takže žiadnu Vegetu nepridávať!
honestka
tiez asi len nerozumiem. Naco by sa tam pridala ta kupenska
/hoci dnes ju dostat uz aj bez glutamanu ale ta zase nema ziadnu chut/.
Ja si domacu zeleninu robievam roky jednoducho susenim vsetkych, hlavne korenovych zelenin postupne, ako su u nas na trhu k dostatku. potom ich zmiesam s minimalnym mnozstvom soli, korenia a este sa mi nestalo, ze by sa pokazili. Hotove ich nasackujem a odvzdusnim a takto mozu trvat zrejme aj roky neviem a tiez ju volam vegetou zo zvyku.

tiez si robim zmesky kombinacii mletych zelenin, ktore mrazim v jednorazovych kockach a bez soli;
z vniatok si obycajne robim bud oleje alebo octy, ktore taktiez dlho drzia aromu, niektore vysusim jednotlivo, pretoze maju lepsiu potenciu ako svieze /napr. majoranka/ a potom pridavam do masa, polievok.
Nastastie tu dostaneme cely rok vsetko "cerstve" ale tieto produkty vzdy daju nasmu domacemu jedlu prave ten punc, takze v inej rodine rovnaka polievka moze chutit odlisne asi aj preto, ze su nie sklenikovo odchovane ale na prirodzenom letnom slniecku na farme.

tothatibor
Navrhujem urobiť krstiny. Nazvime domáci drvený zeleninový dochuťovací prípravok ZEGETOU. Možno že sa takýto názov aj uchytí.
daniella9
To bol asi preklep, nie?:-) inak vegeta sa zvykne hovoriť aj ligurčeku, či?
tothatibor
Bavíme sa o tom že domáca Vegeta nie je Vegeta, pretože neobsahuje glutamát sodný. Viď aj predchádzajúce príspevky.
abdul
@daniella9 : Ligurčeku sa niekedy vravelo aj mag-izeler. Tých ľudových názvov bude asi viac.
tiginko
podľa mňa domáca vegeta je tiež vegeta, len domáca...čiže bez glutamanu. Ale tuším už aj v obchode sú dostať nejaké bezglutamanové druhy vegety...
tiginko
no pekný vírus sa nám tu usalašil... žeby Jankina dcéra?
angast
@tiginko
to bude asi ten Zorro pomstiteľ. Skáče od receptu po recept. Už len ten znak by mal vy riť - to "Z".
leniqqq
heeeeeeeeeeeeeeej???? klud ok?? neni som ziaden wirus.... to howote o swojich blizkych... ;) ze ZORO :D :D :D wtf?
leniqqq
heeeeeeeeeeeeeeej???? klud ok?? neni som ziaden wirus.... to howote o swojich blizkych... ;) ze ZORO :D :D :D wtf?
leniqqq
a ak sa ma kritizowat kto ako pise tak nech sa paci kludne chodte na inu stranku...... nie na WArECHU............... muuudrlanti