Domáca varená knedľa miesená v pekárni

eevapa - fotkaeevapa, 4. decembra 2013
Domáca varená knedľa miesená v pekárni
Foto: eevapa

Tento recept je tuctový. Dávam ho sem preto,lebo veľa gazdiniek má doma pekáreň a keď ich omrzí piecť chlieb odložia ju a prestanú ju používať. Stalo sa to aj nám a tak ju používam na miesenie cesta. Cesto je vymiesené dokonale a čas potrebný na kysnutie sa skráti o polovicu. Nevýhodou je že sa nedá robiť cesto od oka,ale je treba odmerať presnú gramáž surovín .

60 minút
príprava
23 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
600 ml
1 kocka
1 ks
1 čl
2 pl
1/2 pl
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvedené suroviny dáme do pekárne v poradí,ako odporúča výrobca.Do mojej dávam soľ, múku vajíčko 400ml vlažného mlieka a olej. Pridáme kvások urobený z 200ml vlažného mlieka cukru a rozdrobeneho droždia ,dáme ako posledný. Vyberieme program miesenie cesta . Cesto kysne pomerne rýchlo ,treba ho sledovať.

    Domáca varená knedľa miesená v pekárni - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníky.Vytvarujeme valčeky a necháme podkysnúť. V tom čase necháme zovrieť vo väčšom hrnci vodu cca 8cm vysoko, podkysnute cesto otočíme hore stranou, ktorá bola na spodku a vložíme do vriacej vody. Prikryté varíme na miernom ohni 23 minut.Voda nesmie vrieť prudko lebo sa spodok knedle odvarí.

  3. 3

    Neskusene kucharky môžu skontrolovať ako knedla vrie,,,ale skutčne len okamih,,,inak sa knedla "zgrcne". Knedle pred vytiahnutím popicháme špajdlou aby nesplasli a vytiahneme..Potrieme olejom aby sa neurobila sucha kôrka. Správne uvarená knedľa sa pozná tak, ked do nej jemne štuchnme prstom nesmie po ňom zostať žiadna jamka.

Diskusia k receptu

pusta
som rada, že si pridala tento výborný recept, knedľu máš krásnu a nádherné foto - určite nie mobilom,ale kvalitným foťákom.
len sa pre istotu spýtam na poradie surovín do pekárničky, nedávaš ako prvé tekutiny?
dakujem za recept i za odpoved.
určite vyskúšam :-)
eevapa
@pusta poradie si určuje každá pekáreň inak,,ked som čítala komentáre k tvojej knedli,tak z varenia knedlí kočky urobili strašiaka,,,ak voda vrie jemne a varí sa dostatočne dlho, je z toho takáto knedla so suchým neosliznutým povrchom ,,,
pusta
@eevapa , veľmi pekne ti dakujem za odpoved.
súhlasím s tebou, verím tvojej skúsenosti a už sa teším, ako ju vyskúšam.
netreba sa knedlí báť, tie diskusie sú na to, aby sme sa podelil.i o to, čo vieme, o svoje vlastné skúsenosti.
pre mňa osobne je novinkou príprava knedle v pekárničke, tak idem na to :-)
pekarik
dobrý nápad,teším sa ako v nedeľu prekvapim manželku
babkamt
Priznám sa , že sa mi nedarí varená knedľa. Preto robím na pare.No štve ma to , že sa mi nedarí. Preto najbližšie urobím knedľu podľa tvojich rád. recept ukladám do kk.Tvoja knedľa je ukážková.
ola111
Nedávno som hľadala recept na dobrú knedľu,chcem sa ťa spýtať,nedá sa po vykysnutí dať do parného hrnca?Neskúšala si?
eevapa
@babkamat vodu nesolím,cesto je slané akurát,,,tá voda ti musi vrieť silno a po vložení knedle zoslabiť plameň,,,nezufaj ked nebude 100% to chce prax :-)
@ola111 neskúšala som,ale podľa mňa by to nemal byť problém,,skús z polovičnej dávky...prinajhoršom to zjedia domace zvieratka,,,ja zase neviem variť v pare :-)
mojack
neda mi to ale musim reagovať na tento recept!
1 KG muky do pekarničky ? Prosím ťa ,aku maš pekárničku.Na fotke ju nemáš. Sol na také množstvo muky a len 1 čl soli, a varíš bez vo vode bez soli? Cukru je tam veľa. Moj recept je bez cukru , vobec ho tam netreba.Droždie jednoducho rozmrvým na múku. Krasne vykysne, je ho plná pekarnička.Ako vidieť aj vmojom recepte .
Poradie surovín sa musi zachovať, najskôr tekutiny a potom ostatné.
 varecha.pravda.sk/recepty/knedla/11459-recept.html...




eevapa
@mojack táto odpoved bude asi obšírnejšia,,,mám asi 5 ročnú Mulinexku na 1,5 kg chlebík s dvomi miesiacimi hákami,,Neviem či je málo tej soli a cukru veľa,ale nikto na takúto chuť nenadával a to som varila aj kamoškám. Ja neviem či to je naozaj tak aby droždie vykyslo bez cukru,ale v chemickej škole nás na biologii učili niečo ine,Ved kludne používaj svoj recept a ja varím takto,,,čo sa týka pekárne,každá má svoje dávkovanie surovín,,,moja sa mi pokazila začali vypadávať háky a tekutiny vytekali tak som zamenila postup pridávania surovín a podľa fotky tá knedla je celkom normálna,,,dokonca mám aj dobré cesto na koláče. Ja predsa nikoho nenútim variť podla tohto receptu ,tak nechápem prečo sa rozčuluješ :-)
1x emkaka
mojack
eevapa,
neviem ako si prišla na to že sa rozčulujem.
Ja len som dala par otázok, a svoj komentár k receptu.Ak je negatívný tak je hned oheň na streche ?
...čo sa týka pekarničky, neviem či maš pravdu ale zatiaľ som sa stretla iba pri receptoch , kde idu najskôr tekutiny a potom ostatne suroviny. Ak maš stránku - od výrobcu- kde je poradie ine tak si ju rada pozriem.
Chcela som napisať viac na tvoju reakciu ale načo...