Domáca varená knedľa miesená v pekárni
Autor receptu: eevapa
Tento recept je tuctový. Dávam ho sem preto,lebo veľa gazdiniek má doma pekáreň a
keď ich omrzí piecť chlieb odložia ju a prestanú ju používať. Stalo sa to aj nám a tak ju
používam na miesenie cesta. Cesto je vymiesené dokonale a čas potrebný na kysnutie sa
skráti o polovicu. Nevýhodou je že sa nedá robiť cesto od oka,ale je treba odmerať
presnú gramáž surovín .
60 minút príprava |
23 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvedené suroviny dáme do pekárne v poradí,ako odporúča výrobca.Do mojej dávam soľ, múku vajíčko 400ml vlažného mlieka a olej. Pridáme kvások urobený z 200ml vlažného mlieka cukru a rozdrobeneho droždia ,dáme ako posledný. Vyberieme program miesenie cesta . Cesto kysne pomerne rýchlo ,treba ho sledovať.
- Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníky.Vytvarujeme valčeky a necháme podkysnúť. V tom čase necháme zovrieť vo väčšom hrnci vodu cca 8cm vysoko, podkysnute cesto otočíme hore stranou, ktorá bola na spodku a vložíme do vriacej vody. Prikryté varíme na miernom ohni 23 minut.Voda nesmie vrieť prudko lebo sa spodok knedle odvarí.
- Neskusene kucharky môžu skontrolovať ako knedla vrie,,,ale skutčne len okamih,,,inak sa knedla "zgrcne". Knedle pred vytiahnutím popicháme špajdlou aby nesplasli a vytiahneme..Potrieme olejom aby sa neurobila sucha kôrka. Správne uvarená knedľa sa pozná tak, ked do nej jemne štuchnme prstom nesmie po ňom zostať žiadna jamka.