Domáca varená knedľa miesená v pekárni

Autor receptu: eevapa

Tento recept je tuctový. Dávam ho sem preto,lebo veľa gazdiniek má doma pekáreň a keď ich omrzí piecť chlieb odložia ju a prestanú ju používať. Stalo sa to aj nám a tak ju používam na miesenie cesta. Cesto je vymiesené dokonale a čas potrebný na kysnutie sa skráti o polovicu. Nevýhodou je že sa nedá robiť cesto od oka,ale je treba odmerať presnú gramáž surovín .

60 minút
príprava
23 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvedené suroviny dáme do pekárne v poradí,ako odporúča výrobca.Do mojej dávam soľ, múku vajíčko 400ml vlažného mlieka a olej. Pridáme kvások urobený z 200ml vlažného mlieka cukru a rozdrobeneho droždia ,dáme ako posledný. Vyberieme program miesenie cesta . Cesto kysne pomerne rýchlo ,treba ho sledovať.
  2. Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníky.Vytvarujeme valčeky a necháme podkysnúť. V tom čase necháme zovrieť vo väčšom hrnci vodu cca 8cm vysoko, podkysnute cesto otočíme hore stranou, ktorá bola na spodku a vložíme do vriacej vody. Prikryté varíme na miernom ohni 23 minut.Voda nesmie vrieť prudko lebo sa spodok knedle odvarí.
  3. Neskusene kucharky môžu skontrolovať ako knedla vrie,,,ale skutčne len okamih,,,inak sa knedla "zgrcne". Knedle pred vytiahnutím popicháme špajdlou aby nesplasli a vytiahneme..Potrieme olejom aby sa neurobila sucha kôrka. Správne uvarená knedľa sa pozná tak, ked do nej jemne štuchnme prstom nesmie po ňom zostať žiadna jamka.