Domáca škvarená bravčová masť a škvarky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dostala som od farmára dodávku čerstvej domácej slaniny na masť, takže som sa pustila ihneď do práce..robievam vždy iba z 5 kg. slaniny, lebo mám nádobu na masť 7 litrovú..podarili sa skvelé chrumkavé škvarky..

20 minút
príprava
230 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. slanina na masť 5 kg.
  2. pokrájala na kocky..
  3. Do hrnca som dala 2dl studenej vody a pridala som pokrájanú slaninu..
  4. od tej chvíle som stále miešala asi 20 min...kým slanina nezačala púšťať masť...
  5. od tejto chvíle, ako masť vyšla až na povrch, už som iba občas premiešala a sledovala po celý čas...
  6. keď bola slanina svetlohnedá,vypla som sporák a nechala som, aby sa doškvarilo pri svojej teplote...keď pridávam mlieko, hladina masti musí byť ustálená, nesmie už vrieť...po priliatí mlieka, škvarky sadli na spodok, vrch masti sa spenil..až po 15 min. som opäť zapla sporák ale iba veľmi slabo, postupne sa musí zahrievať, aby masť nevykypela...
  7. do vetdy som miešala a nechala masť variť, pokiaľ úplne nezmizne z povrchu pena...počas tohto času sa škvarky opäť vyplavia na vrch a začali byť tvrdšie...až teraz začnem vyberať masť do nádoby...škvarky som ešte nechala dopekať...
  8. keď som vybrala viac ako polovicu masti do nádoby,vypla som sporák a začala som vyberať aj škarky do misy...do horúcej masti som hodila štipku soli...a tiež hotové škvarky som posypala soľou a zmiešala..
  9. masť je ešte strašne horúca...keď vychladne bude krásne biela...toto je asi 5 litrov masti...
  10. masť a škvarky ...
  11. dostala som aj čerstvé jaternice..
  12. a obarkovú slaninu...ešte je teplá, musí sa chladiť, aby som ju mohla dať do mrazničky...
  13. pokrájala som ju na porcie, uložila do mikroténových sáčkov a ide do mrazničky...
  14. ja som taká labužníčka.)..najradšej mám chlieb s masťou a cibuľkou..a keď čerstvé úžasne chrumkavé škvarky, tak potom s chlebíkom a domácou sudovou kapustou...prajem vám dobrú chuť...