Domáce škvarky v Canade fotorecept

honestka - fotkahonestka, 5. apríla 2010
Domáce škvarky v Canade (fotorecept)
Foto: honestka

Tie si tiez musim urobit vacsinou sama, lebo kupit v delikatesoch ich dostanem malokedy a potom su velmi "mastne". My ich mame radi na jedenie Zobraziť celý popisTie si tiez musim urobit vacsinou sama, lebo kupit v delikatesoch ich dostanem malokedy a potom su velmi "mastne". My ich mame radi na jedenie take velke, ako ked sme robievali zabijacku a varili sa v kotli na dvore a k tomu pekne prerastane maskom!

Suroviny

4  kg
1  pohar
1/4  CL
1/4  pohara




Postup

  1. 1

    Mastne odrezky, alebo sviezu slaninu si pokrajam na velke kusy. Tieto dam do velkej rajnice a podlejem 1 hrncekom vody. Zakrytu rajnicu dam do rury pri teplote 220 °C, a necham bez miesania topit mast aspon 1/2 hodinu.

  2. 2

    Premiesam odrezky, necham znovu zakryte na dalsiu 3/4 hodiny, ale ak je potreba, mozem premiesat este dvakrat.

  3. 3

    Ked su skvarky uz krasne zlatovo upecene, dam na sporak a p o m a l i c k y! prilejem postupne vlazne mlieko, lebo pri tomto ukone ak to vprskenem vsetko naraz sa mozeme popalit, pretoze mast by striekala. Avsak pri postupnom prilievani mlieka sa nic nestane, vsetko premiesame a nechame mlieko odparit. Pozname to tak, ze sa nam na masti nerobia ziadne biele povlaky a trva to maximalne do 5 minut.

  4. 4

    Hotove skvarky precedime, ziskame krasnu bielucku mast a skvarky tym, ze sme do nich pridali mlieko dostanu krasnu farbu a hlavne, ze nechutia tak ako mast samotna..

Diskusia k receptu

2010
Pridavam robime na buduci tyzden,
Diki,
Bez komentara co tu predavaju je asi vyrabane zo starych nasolenych tiav.
honestka
asi tak ked chceme kvalitu, tak len vysukat rukavy a hor sa do prace... este ze si vieme poradit, mladsej generacii to uz nejako nejde, radsej nejedia taketo veci.
Pozdravujem ta.
bozulka
Ľutujem Vás,ešte,že naše národy sú samé šikulky.
babav
@honestka ,dakujem za dobry napad.Prave som lutovala ,ze nemozem upiect skvarkove pagaciky podla receptu ,ktory pridala @cistinka.Takto pripravene skvarky a z nich aj pagaciky som naposledy jedla velmi davno,este od mojej mamy.
honestka
velmi ta rozumiem babav, aj ja som vcera napiekla velmi dobre ozaj skvarkove pagace. Skvarky nemeliem, ale sekam nozom na velmi jemo a tak potom v pagacikoch mozem do nich zahryznut a pociti ich bajecnu chut.
Ja dakujem za comment.
cistinka
Šikovní slováci v ďalekej cudzine sa nestratia...toto je dôkaz :-)
sovka62
Asi pred dvadsiatimi rokmi mi jedna tetuška zo Záhoria poradila, že keď idem vytápať slaninu, nemám ju podlievať vodou, ale pred pridaním slaniny mám v kastróli roztopiť na vlažno asi tridsať deka bravčovej masti. Skúsila som a odvtedy inak nerobím, slanina sa vytopí najmenj o tretinu rýhlejšie a nelepí sa na kastról. Tak ponúkam túto dobrú radu na vyskúšanie ďalej.
marca
dobrá rada vyskúšam, lebo ja robím na vode a prilepí sa to na dno
jezibabka1
@honestka ja si tiež robím škvarky doma, lebo tie kúpené mi nechutia, ale ja len varím na sporáku a pridávam len mlieko a trošku soli, tak aj masť má inú chuť
cistinka
Sovka, tá pani zo Záhoria ti dobre poradila....ja to tak robím vždy a ešte sa mi neprilepili nikdy :-)
honestka
Vyskusam mast hoci sa mi tieto nelepia, je to asi tym, ze su to odrezky z masti, neviem. ale kazda dobra rada stoji za skus, takze dakujem!
Pozdravujem vas, vy sikulky!
ancicka
Krásne sú tie škvarky.Ja to topím vo veľkom pri zabíjačka.Vtedy mám aj tridsať litrový hrniec na sporáku.Vždy stopím cez 10-15 l masti a to iba zo slaniny.K tomu ešte aspoň 3-4 l so sadla.Tú topím zvlášť,lebo sadlo sa topí rýchlejšie ako slanina.Vždy mám cez 3 kg škvariek.Samozrejme ,že zo sadla sú škvarky celkom iné ako zo slaniny.Sú jemnejšie a aj sa krušia,ne sú také pekné ako so slaniny.Jednú časť škvariek spotrebujem na pašteku,
 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-oskvarkova-pasteta/33190...
a ostatok škvariek pouzívam rôzne,jak na sladké,tak aj do kysnutých, varecha.pravda.sk/recepty/pecene-buchty-skvarkove-s-lekva...

Ja do takého množstva masti nepodlievam mliekom,lebo sa bojím aby sa mi masť neskazila.Podlejem iba vodou.Mne totižto /musí/,vydrží masť celý rok aj viac a nič sa jej nestane.
Pozdravujem do Canady.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia