Foto: ancicka
Bez klobásy si Veľkú noc nevieme ani predstaviť,tak sa robí vo veľkom.
príprava
Suroviny
5 kg |
|
5 kg |
|
20 dkg |
|
10 - 12 dkg |
|
1,30 g, balíček |
|
1/2 balička |
|
2,20 g, balíčky |
|
2 čl |
|
1 PL |
|
1 - 1,5 l |
|
|
Postup
-
1
Mäso a bôčik zomelieme /dnes vám zomelú v každej mäsiarni/.Vo väčšej nádobe /lodni/ si mäsko rozložíme a osolíme,poriadne premiešame .Do večšej misky dáme vodu a pretlečíme do nej cesnak,pridáme peper,rascu,cukor a papriku.Rukou všetko dobré premiešame,aby sa vo vode rozpustilo a vylejeme na mäso.Obidvoma rukami mäso dobré vyhnetieme,ako keby sme hnietli chlieb.Treba to hniesť niekoľko minút,aby sa do mäsa dobré vstrebalo korenie.
- 2
Po premiešaní ideme plníť.Plníme na mlynku č. 10. Na mlynček miesto šajby-dierok pripevníme trubičku na plnenie klobás,/dostať kúpiť v kuchynke/.Na trubičku natiahneme črievko a plníme ./dostať kúpiť u mäsiara,alebo aj v niektorých potravinách/.
- 3
Po naplnení stočíme na úhľadné klobásky,asi 20 cm.Teraz už len navliesť na palice a dať do údiarne.My si ich vyúdime sami,no kto nemá údiareň doma,tak si zoženie dobrého človeka,ktorý to vie a bude ochotný mu ich vyúdiť.
- 4
Klobásky udíme aspoň tri dní na studenom dyme.Potom už len si na nich pochutnať.Pri práci som zabudla aj fotiť,no na budúce .
- 5
Klobásky sme urobili aj s Týmto korením,ktoré je na 5 kg mäsa.Korenie je jemne pikantné na čabajskú klobásu.Je tak všetko čo treba do klobás ,len podľa návodu vo vode rozpustiť.
- 6
Hotové.Dobrý šmak!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ak udite doma-to zavidim a spominam na mojho tatka.
vie niekto z karlovešťanov, či ešte dedo Tomek (býval pri poliklinike) údi? @tetrissss , haló, karlovešťanka, povedz! alebo poznáte niekoho zodpovedného, kto by v bratislave vyúdil donesené klobásy? :-)))
pani afataga, cukor v slanych jedlach tzv. zvyraznovac chuti, troska cukru a vysledok je, vyraznejsia chut hotoveho produktu, ja takto robim aj sudovu kapustu, je vyraznejsia
ohladne vysvetlenia CUKOR v klobasach kukni sem: varecha.pravda.sk/recepty/slovenske-klobasy-v-canade/7520...
nikdy cukrové aplikácie nepotrebovali a chuť a vôňu mali aj bez
cukru vynikajúcu. Viem , že poľovníci si pridávajú cukor do divočiny, ale nie na zvýraznenie, ale na potlačenie prenikavej chuti divočiny
Kazdy dedi a robi svoje osvedcene rodinne recepty a na ten cukor sa vela ludi pyta preco?
a kedze to vysvetlil odbornik@mesiar , lahko porozumitelne.
Nie vsetci mame radi rychlosol, sanaitru a vselijake gebuziny.
a s cukrom sa robilo tiez odjakziva-ked nie u vas u nas iste.
Takze pijaaankoooo, neboj neprideme na kontrolu ani ta neprinutime.
@hviezdicka ,@mracik9 ,@stanci77777 ,@medovnicek ,dakujem.
@aroooo ,Za jeden deň údime na rýchlo,ked sa klobásy zahycujú.Tri dni je to akurát a to tak,že udíme od poobedia do rána a cez deň stoja .To je mužová robota.Za tie roky čo údi,tak to má už odskúšané.
@mesiar50 ,@pivonka ,dakujem.
@sonulienka ,mesiar50,práveže píše,že bez jednej chybičky a to ked je ozaj mäsiar,tak to si vážim.Tie klobásky,kto chutnal,tak vždy len chválil.
@afataga ,ten cukor,ako sa tu rozoberá,tak sa pridáva kôli chutí a taktiež v mäse pôsobi to,že mäsko nieje tmavé,ale pekné červené.Je to podobne ako ked sa pridáva rychlosoľ.Neviem prečo nejde niekomu do hlavy,že v klobáskoch je cukor.ja pridávam aj do guľašu,či to už hovädzieho,alebo bravčového,samozrejme,že iba trošku.
www.toprecepty.sk/recept/1193-madarska-domaca-gyulai-klob...
www.toprecepty.cz/recept/15889-cabajska-klobasa---csabai-...
ale stale je+ 25 C , takze ziadne studene udenie sa u nas neda :-)
Tá nemôže nikde chýbať , aby mohla vyrývať , podpichovať a
rozoštvávať ľudí. Len čaká a sliedi na príležitosť zakročiť.
Toto je jej hlavné poslanie na vareche.
nechcem ti nejak moc oponovať , ale tiež si myslím, že tej vody je veľa.
Pozri sa ne ten link hore gyulaj kolbas . Tie klobase vyzerajú ako sušené slivky. Vieš prečo? Bolo použité veľa vody, ktorá sa pri údení odparila. Niekedy v klobáskach po údení a odparení vody vzniknú
vzduchové medzery a začnú plesnivieť. 1dcl úplne stačí, alebo vôbec.
Bez vody ostanú krásne valcové a plné. klobásky som pomáhal robiť od malička, potom som si ich robil sám , ale vždy bez vody. Ahoj
1 dl vody na 10 kg je to žalostne málo,to Ti potvrdí každý mäsiar,vid@mesiar50.Zoschn ú ti vtedy,ked ich necháš vysieť dlho na vzduchu,no ja si ich uskladňujem po týždni do mrazáku.A ešte som nepočula,aby sa pri údení,ked sa údia pri studenom dyme ,voda odparila a to ani pri zahycovaní,čo je rýchle údenie.A v tom je zasa môj muž expert!
Ty si iba pomáhal robiť ,no ja ich robím stále.Síce už teraz robia mojí synovia,ale pod mojím dozorom a s mojím receptom.
klobásy sťahujú a zvráskavie ich povrch.To znamená iba toľko čím
dlhšie budú visieť v komore tým ich budete mať menej.Samozrejme
myslím tým kg.Behom mesiaca môžu byť straty medzi 15-20 kg
Dôležitým faktorom je samozrejme aké mäso sme použili
Ak pridáme hovedzie vyschnú klobásky rýchlešie.Údenie studeným
dymom trvá cca.3 dni.Teplota by nemala prekročiť 20st.C
reguluje sa mokrými pilinami resp.dobre vlhkými.
rýchlejšie.1dc je málo samozrejme
pridáva sa zvyčajne 50 g kryštálového cukru ku 10 kg mäsa
zvýrazní chuť a udržuje po dlhšom skladovaní stálosť farby
Klobása musí byť napevno narazená ináč hrozí plesnenie v zduchových bublinách.Píšem tu samozrejme o klobásach robené doma.Pochybujem,že niekto tu na vareche má originálnu receptúru
napr od Pick firmy atď.Každý si mieša podla svojej chuti prípadne
podľa dobrých rodinných receptov
U jedného môjho kamaráta sme každoročne miešali do klobás biele
víno premiešané z lisovaným cesnakom.Bratranec mi vravel,že na
jednom mieste mu kázali namiešať do klobás zemiaky a mlieko(bratranec je tiež mäsiar)no to som žasol aj ja.
Nemám najmenší dôvod zaujať k tvojim klobásam negatívny postoj
z odborného hľadiska sú bez chyby.Prajem ti pekný deň
A čo sa týka toho údenia,tak samozrejme,že sa neúdia v kuse tri dni,ale s prestávkami. Pozdravujem!
riešenie.Práve k vôli tým stratám pri sušení.Preto aj uležané hovädzie
mäso nenájdeš u mäsiara aj tam sú straty okolo 20% na 100kg.Iba ak
po známosti že,ti zopár kúskov spraví.Aj my sme údievali iba cez deň
ca 2-3 dni.Cez teplejšie dni zase v noci a cez deň sme mali klobásy povesené v komore.Zmesi kombi korenín na klobásy ktoré predvádzaš
je výborná vec.Obsahujú extrakty korenín,cukry atď.Ja som s nimi
bol veľmi spokojný.
Prajem ti pekný víkend
Iný kraj iný mrav. Napr.Poliaci papriku vobec nedávajú do klobás.Ja žijem na hraniciach z maďarskom
Ak dovolíte napíšem ako som to miešaval ja resp.aké
koreniny som zvykol používať.
Ku 10kg mesa:
korenie čierne mleté 40g/sol 20g-22g/paprika mletá
sladká 200g(záleží od toho či je domáca či obchodná)
mletá čili paprika podla potreby/cesnak prelisovaný resp.mletý tiež podla potreby/rasca podla potreby/
víno biele cca 1l.Cukor sa pridáva ako zvýrazňovač chuti a pri dlhodobom skladovaní udržuje stálosť farby.
Samozrejme gazda resp.gazdiná určuje aké koreniny
sa budú aplikovať.Napr.na istom mieste nebolo zelane c.korenie,alebo rasca atd.Preto píšem viackrát,že ,.podla potreby'Aplikovane vino musi byt kvalitne bez hocijakych zmien akosti.Samozrejme zalezi aj na surovine resp.mese.Meso chudsie nam tie koreniny
pojme lepsie ako meso mastnejsie
Ako som uz pisal horevyssie nemam dovod okomentovat tento recept negativne.
Prajem vam vsetkym pekny vikend
Bohužial som od vás správu nedostal žiadnu.
No napísal som vám ja.Dúfam,že ste ju dostal.
Prajem vám pekný večer
je to predimenzované trochu.Prepáčte.Mením
to na 500 ml VÍNA ku 10 kg mesa pre istotu.
Nebo máte někdo „svůj“ odzkoušený typ/značku, který by jste doporučili?
Děkuji předem za radu a posílám pozdrav z Moravy, Petr.