Foto: anniemarrea
Túto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri Zobraziť celý popisTúto vegetu vyrábam už asi 10 rokov, vždy v lete z čerstvej zeleniny zo záhradky. Robievam 2 dávky naraz a vystačí mi to pri bežnom varení celý rok. Z kupovanej vegety ma pálila záha, tak som raz skúsila túto a už som pri nej ostala. Príprava nie je taká náročná ako sa to na prvý pohľad zdá, ale určite sa to oplatí vyskúšať.
príprava
Suroviny
2 kg |
|
1 kg |
|
1 ks menší |
|
1 ks stredne veľký |
|
3 ks stredne veľká |
|
2 hlávky |
|
1 zväzok |
|
1 zväzok |
|
1 zväzok (maggi vňať) |
|
1 kg |
|
Postup
-
1
Všetky ingrediencie očistíme, umyjeme. Pomelieme na mäsovom mlynčeku na najmenších očkách.
- 2
Zmiešame vo veľkom hrnci zo soľou (pripravte si 5 litrový hrniec). Potom túto zmes sušíme.
- 3
Ja zvyknem sušiť v sušičke ale dá sa aj voľne na plechu, len pozor aby vám to nesplesnelo! Odporúčam jednoznačne sušičku. Samozrejme finta na sušenie - z papiera na pečenie vystrihneme kruhy ktoré poukladáme na pláty v sušičke a tak dáme na to sušiť vegetu, inak by vám vegeta prepadávala cez otvory. S prestávkami v nej suším cca 2 dni, počas sušenia premiešavam.
- 4
Po vysušení zmes pomeliem na elektrickom mlynčeku. Výsledok vidíte na fotke. Skladujem vo vzduchotesnej uzatvárateľnej nádobe na tmavom suchom mieste.
- 5
Z dávky ktorú som napísala vyjdú 2 takéto plné fľaše. Ja robím cez leto každý rok 2 dávky (čiže 4 fľaše) a vydrží mi to celý rok.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
inak-aj tu je tej soli dosť..ked sa zelenina usuší-je ozaj tá soľ nutná..??
nešlo by menej-alebo vôbec..??ved-sušené huby..sušené ovocie..atd. bez soli vydržia..
pýtam sa..nemám nič proti receptu...zaujímal by ma tvoj názor..prípadne iných..
želám dobrý deň..
v ovoci je po vysuseni dodatocnym konzervantom cukor, mozno preto sa do zeleniny pridava sol, aj ked:
- vnate z petrzlenu, zeleru, maggi ale aj bylinky na caje susim len tak, bez pridania cohokolvek
- do hub po ususeni pridavam bobkovy list a sol
ona ta sol pohlcuje vlhkost, brani rastu plesni a tym predlzuje trvanlivost, ale dobre vysusena a spravne uskladnena surovina ten rok vydrzi urcite :-)
v tomto konkrétnom recepte mozno islo o vytvorenie takpovediac dochutidla :-)
daju si tam sol teraz, kolko im chuti a pri vareni jej bude treba o to menej :-)
som ti vdačná - že si mi venovala svoj čas a slovíčka...
vdaka aj @anniemarrea.. :-)
A z Kredenca si nic nerobte...lahko sa kritizuje, ked nic nerobi...kto nic nerobi, nic nepokazi, ako hovorieva moj tato....kredenc vie iba skaredo kritizovat, takych ludi nemusim
aspon si my ostatni vieme lepsie vychutnat den a prijemnych ludi :-)
@anniemarrea takáto bio vegeta je výborná vec... ja som vegetu prestala používať hlavne kvôli vysokému obsahu soli...
dakujem za tvoju informáciu..ja si pamätám-že pred 3 desaťročiami i viac-som niečo podobné robila-a soľ tam nešla..šla som hľadať do starých receptov-ale už to tam nemám..tak som zneistila..
záver :
sušená temer rozmixovaná zelen ina -soli môže byť menej - alebo vôbec - výborná domáca vegeta..
dakujem vám..