Foto: ancicka
Tento recept pridám pre tých ,čo by si chceli urobiť domácu šunku na veľkú noc.
Suroviny
(stehno,alebo predné) |
|
Na nálev: | |
4-5 l |
|
5-7 - strúčiky |
|
1/2 balička |
|
30 buličky |
|
2-3 veľký |
|
10 g |
|
1 PL |
|
podľa potreby na posolenie mäsa |
|
Postup
-
1
Vykostené mäso dobré nasolíme a necháme v chlade 7 dní. Každý deň mäso obraciame.
-
2
Uvaríme si nálev a necháme vychladnuť.
-
3
Do vychladnutého nálevu namočíme mäso.Nálevu musí byť dostatočné množstvo,tak aby mäsko bolo ponorené vo vode. Močime 7-9 dní.Každý deň ho obraciame.
-
4
Ked je mäsko dobré vymočené,tak ho z nálevu vyberieme a dáme do sieťky na šunku a dáme vyúdiť..
-
5
Udime 3 dní.Vyúdenu šunku môžme aj zmraziť a podľa potreby zužitkovať.
-
6
Ked jú chcem uvariť,tak ju na noc nechám namočiť a uvarím, asi pol hodiny.Domáca šunčička je výborna!
- 7
ked potrebujem vývar tak ju varím priamo vo vode,ale ked potrebujem iba šunku,tak ju vložím do mikrotenového sačku a tak ju vo vode uvarím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
sanitra je liadok, dusičňan sodný
jadlovec je borievka, po česky jalovec
@danielas ,sanitru a jadlovec kúpiš v lekárni.
pyrochemist.7x.cz/dusicnan-sodny...
www.pgchem.sk/sk/ponuka/3/dusicnan-sodny-nano3...
LD 50 perorálne(potkan): 1267 mg/kg (smrteľná dávka 1,2g na 1kg živej váhy)
tu je alternatíva
www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Filetto-di-maiale-marinato/...
@renulienka ,3-4 kg mäsa na 5 l nálevu.
Dievčatá, tá sanitra - to je rýchlosoľ, používa sa na údené výrobky, ktoré chceme rýchlo skonzumovať, keď ju používame, nemusí sa mäso soliť týždeň, stačí ho nechať niekoľko dní (5-7) stáť v náleve a dať údiť. (Do Veľkej noci to ešte stihnete)
Udí sa 2-3 dní na studenom dyme,podľa farby,- šunka,
ale slaninka sa údi dlhšie,tak 4-5 dní z jednodňovú prestávku.
Ja ked si to urobím doma,tak sa kupované tomu nevyrovná.
@janadelfi nemohla by si tu dat recept na tvoju domacu sunku z pliecka. To by bolo super. Dakujem.
formu nemám ,tak to robím takto.
Ked to chceš údiť teraz v lete,tak tiež by bolo dobré cez noc,lebo je chladnejšie v noci a cez deň dať ju do chladu.Neviem cez deň ako by to bolo.
Voľakedy som robievala aj pražskú šunku,/recept mám dobrý/,tak tú som davala do plechových konzerv a potom sterilizovala.Teraz tom už nerobím,lebo dávam mäso do mrazaku.