Domáca bajcovaná šunka fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 19. marca 2012
Domáca bajcovaná šunka (fotorecept)
Foto: ancicka

Tento recept pridám pre tých ,čo by si chceli urobiť domácu šunku na veľkú noc.

Suroviny

 (stehno,alebo predné)
Na nálev:
4-5 l
5-7  - strúčiky
1/2 balička
30 buličky
2-3 veľký
10 g
1 PL
podľa potreby na posolenie mäsa




Postup

  1. 1

    Vykostené mäso dobré nasolíme a necháme v chlade 7 dní. Každý deň mäso obraciame.

    Domáca bajcovaná šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si nálev a necháme vychladnuť.

    Domáca bajcovaná šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vychladnutého nálevu namočíme mäso.Nálevu musí byť dostatočné množstvo,tak aby mäsko bolo ponorené vo vode. Močime 7-9 dní.Každý deň ho obraciame.

    Domáca bajcovaná šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je mäsko dobré vymočené,tak ho z nálevu vyberieme a dáme do sieťky na šunku a dáme vyúdiť..

    Domáca bajcovaná šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Udime 3 dní.Vyúdenu šunku môžme aj zmraziť a podľa potreby zužitkovať.

    Domáca bajcovaná šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked jú chcem uvariť,tak ju na noc nechám namočiť a uvarím, asi pol hodiny.Domáca šunčička je výborna!

  7. 7

    ked potrebujem vývar tak ju varím priamo vo vode,ale ked potrebujem iba šunku,tak ju vložím do mikrotenového sačku a tak ju vo vode uvarím.

Diskusia k receptu

jody
bajcovaná je podľa mňa pácovaná, čiže marinovaná
sanitra je liadok, dusičňan sodný
jadlovec je borievka, po česky jalovec
danielas
neviem zohnať sanitru,kde ju kupuješ? Pridala ba som svoj diel do tej údiarničky s tými parádnymi kúskami :-))) no nádhera
danculka
To je super,ale mohla si to dať skôr,už to je nadoraz do Veľkej noci....díky.
renulienka
...este sa chcem spytat, ten nalev je asi na kolko kg masa a kde sa daju kupit tie sietky na sunku...dakujem...priatel doraba udiarnicku,tak sa recept zide....
majka5551
Tlieskam :-) super receptík môj tato doma údi tak určite vyskúšam ukladám KK
renulienka
...@eraserhead , vies poradit nejaku nahradu za dusicnan sodny,alebo sa da uplne vynechat?Nemam skusenosti s udenim, tak ma to zaujima...dakujem..
jody
načo sa tam teda ten liadok dáva? aby zostalo mäso ružové ?
mamatata2
@ancicka super , chceme údiť aj syr podľa tvojho receptu , čo si pridala minule, ale s tou sieťkou sa nám nedarí. Poradíš, kde ju zohnať ? ďakujem.
garanco
Anička, kedysi, keď sme kupovali a zabíjali prasa, tak sme takto robili, domáce je domáce, ale...už pár rokov nemáme kde údiť.
Dievčatá, tá sanitra - to je rýchlosoľ, používa sa na údené výrobky, ktoré chceme rýchlo skonzumovať, keď ju používame, nemusí sa mäso soliť týždeň, stačí ho nechať niekoľko dní (5-7) stáť v náleve a dať údiť. (Do Veľkej noci to ešte stihnete)
domacapani
@ancicka : Mna by zaujmalo to udenie. Na akom dreve udis, ako dlho, a predpokladam, ze studeny dym, nie teply. Dakujem.
ethanel
fu ha mat tak tu v UK domacu udiaren tak uz udim ako divy :-D super recept
izabella929
k tomuto receptu a tvojej šikovnosti ani niet čo dodať.-)) hádam iba to, že domáce je domáce a vždy lepšie, keď vieme, čo sme do toho dali.-))
cistinka
Toto mi v paneláku najviac chýba.....doma sme údievali a tá vôňa bola vždy báječná...krásny recept, taký slinotvorný :-)
ancicka
@domacapani ,udíme na tvrdom dreve,najlepšie je slivka jabloň čerešňa-ovocné,čím hrubšie preseknuté na poly a drevo musí schnúť jeden rok.
Udí sa 2-3 dní na studenom dyme,podľa farby,- šunka,
ale slaninka sa údi dlhšie,tak 4-5 dní z jednodňovú prestávku.
ancicka
@izabella929 ,tak to máš svätú pravdu,ked vychádza na svetlo Božie ,čo všetko sa v rôzných výrobkoch nachádza čo kupujeme.
Ja ked si to urobím doma,tak sa kupované tomu nevyrovná.
astheart
Já se dusičnanu taky bojím. On se tam hlavně přidává kvůli barvě. S normální solí nedostanete růžovou, ale našedlou. Na chuti to však neubere......
medovnicek
údené neskonalo neskonale milujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem, už nemám domáce, ale čo ak raz, keď budem na dôchodku sa k nemu vrátim - receptík je už v KK, vrelá vďaka
janadelfi
Ja som voľakedy kupovala údenú rolku a raz potvora jedna ma sklamala na plnej čiare. Vnútri boli zrolované chlpy zo svine aj s kožou. Odvtedy kúpim len údené v ucelenom kuse, ale už som sa naučila robiť domácu šunku z pliecka, (švagor mi priniesol minulý rok formu na šunku k narodeninám) a toto tiež nemusí byť zlé. Manžel údi keď je treba aj ryby, takže skúsime aj toto. Vďaka ukladám do K.K.
orchidea
to verím že domáca je výborná... recept si uložím, do tohoročnej Veľkej noci by som to už nestihla, ale možno o rok... len s udením by bol asi problém, neviem ku komu by som to dala zaudiť...
psenda
my udime poprve, slusela jsem vselijake rady a bez rychlosoli trva nakladani az 7 tydnu. Jen by me zajimalo, jestli se ma behem tech tri dni uzeni nechat vychladnout, cili udit pres den a v noci to nechat byt...my zkousime tzv prazskou sunku a zapekame ji do chleba, je to moc dobre. zajimavy tip je varit sunku v sacku, aby se "nevymachala, to zkusim, ale to uz pak nebude "prazska". dekuji za dobre rady
ancicka
@psenda ,Väčšinou šunku udíme na jar a v zime.Ešte sme v lete neúdili,ale ked udíme,tak väčšinou cez noc a to tak ,že sa podpáli večer a pomaličky,len tak slabunko dymí celú noc,niekedyaj dopoludnia.Tak stojí cez deň a večer znova.
Ked to chceš údiť teraz v lete,tak tiež by bolo dobré cez noc,lebo je chladnejšie v noci a cez deň dať ju do chladu.Neviem cez deň ako by to bolo.
Voľakedy som robievala aj pražskú šunku,/recept mám dobrý/,tak tú som davala do plechových konzerv a potom sterilizovala.Teraz tom už nerobím,lebo dávam mäso do mrazaku.
pedrobn
sanitra je dusičnan sodny E251 a rychlosol je dusičnan draselny E252,ja použivam na dom.šunku rychlosol ale len minimalne
rulik
tiež si myslím ako pedrobn,kedysi sa používala sanitra teraz sa používa rýchlosoľ, ktorá je bežne k dostaniu, samozrejme nedávajú sa jej kilá, mäso treba konzervovať, hlavne ked je zabalené v sieťke, zvnútra by sa mohlo začať kaziť a celá robota by vyšla nazmar
kopa
10g sanitry čo je uvedené v recepte nie je málo? Ja som namiesto sanitry dala do 4 l vody toľko rýchlosoli a vôbec ten nálev nie je slaný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia