Cheesecake
Cheesecake

Pepermintový cheesecake

siuuu - fotkasiuuu, 1. marca 2020
Pepermintový cheesecake
Foto: siuuu

Koláče typu "cheesecake" nepatria k mojim úplne obľúbeným, ale tento mi chutí, pretože naopak - milujem pepermintovú chuť a už som robila pepermintové brownies, Zobraziť celý popisKoláče typu "cheesecake" nepatria k mojim úplne obľúbeným, ale tento mi chutí, pretože naopak - milujem pepermintovú chuť a už som robila pepermintové brownies, makrónky plnené pepermintovou ganache či pepermintové crinkles. Pepermint a horká čokoláda je pre mňa TOP kombinácia, pepermintová chuť dodáva koláčikom sviežosť. Rozpis je na formu s priemerom 20 cm. Viac receptov nájdete na mojom blogu: www.dobrotynatanieri.blogspot.com.

8-10
porcií
15 minút
príprava
35-40 minút
na 165 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
1 PL
65 g rozpustené
Plnka:
300 g (jemný tvaroh, ricotta, mascarpone...)
2 ks
50 g
1-2 vrecúška
2-3 PL (33 % alebo mlieko)
1-2 ČL
Pepermintová ganache:
100 g
100 g (33 %)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme korpus: Rozmixujeme sušienky (ja som dnes použila kakaové venčeky) a 1 PL kakaa a zmiešame s rozpusteným maslom. Spodok tortovej formy (použila som formu s priemerom 20 cm) vyložíme papierom na pečenie, vložíme sušienky s maslom, rovnomerne rozotrieme, utlačíme a pečieme v rúre zohriatej na 165 °C cca 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na plnku vyšľaháme syr s vajíčkami (ja som dnes použila jemný tvaroh a ricottu v pomere zhruba 1:1), zašľaháme cukor, prášok matcha rozmiešaný v smotane alebo mlieku (pridávala som cez sitko, pretože matcha prášok má tendenciu robiť hrudky a nedá sa úplne rozmiešať) a pepermintový extrakt (nie pepermintovú arómu ale prírodný extrakt). Ak nemáte prášok matcha, pokojne použite potravinársku farbu, alebo nechajte plnku bielu - ja som dnes použila 1 vrecko prášku matcha a kvapku farby, pretože som sa bála, že dve vrecká matcha prášku budú príliš chuťovo výrazné, keďže matcha má svoju špecifickú chuť. Pri jednom vrecku ho nebolo cítiť vôbec, iba dodal farbu.

    Pepermintový cheesecake - obrázok 2
  3. 3

    Plnku vylejeme na vychladnutý predpečený korpus (formy zvyčajne úplne dobre netesnia, preto odporúčam spodok formy zvonku obaliť alobalom, alebo dať alobal na spodok rúry, aby prípadných pár kvapiek neprihorelo na dne rúry - ja som dala alobal na spodok rúry. Pečieme v rúre zohriatej na 165 - 170 °C cca 35 - 40 minút (treba sledovať, aby vrch nestmavol, každá rúra predsa len pečie inak). Ja som piekla 40 minút.

    Pepermintový cheesecake - obrázok 3
  4. 4

    Necháme vo forme vychladnúť a v prípade potreby (ak by ste robili vyššiu vrstvu plnky) dáme stuhnúť do chladničky na cca 4 hodiny. Môj koláč bol po vychladnutí pri izbovej teplote stuhnutý tak, ako ho vidíte na reze, takže tuhnúť nemusel.

    Pepermintový cheesecake - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí som koláčik poliala pepermintovou ganache, ktorú robievam tak, že smotanu zohrejem po bod varu, nalejem na polámanú čokoládu, minútku-dve nechám postáť, rozmiešam do hladka, vmiešam pepermintový extrakt a ganache nechám vychladnúť - niekedy si pomôžem tým, že vlažnú ganache dám do chladničky. Ja som dnes mala opačný postup - pepermintová ganache mi zostala z minulého pečenia (bola uskladnená v chladničke v cukrárskom jednorázovom vrecku), takže som ju nad parou rozpustila a poliala som vychladený koláčik a zvyškom ganache, ktorú som nechala v stuhnutom stave som koláčik dozdobila + som použila na dozdobenie čokoládové chipsy.

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to je pěkný receptík a určitě je aj velmi chutný, hmm Extrakt zajímavý, ještě zajímavější jsou vrecúška s Matcha Tea - velmi oceňuji takovou jednorázovou možnost použití. Kouzelná fota, s radostí bych ochutnala. Jsi šikulka, milá @siuuu !
1x siuuu
siuuu
@martamm (1.3.2020 08:04)

Extrakt na Slovensku mávajú na www.candy-store.sk (sekcia pečenie, pod menovkou dr. Oetker), včera ešte bol na sklade, ale dopĺňajú, takže by sa mal dať zohnať - a vrchná čokoláda sa dá urobiť aj rozpustením čokoládiek After-Eight v kombinácii s horkou čokoládou.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia