Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. mája 2014

Pre pár rokmi sme boli na salaši pri Detve na tieto vynikajúce bryndzové halušky...už aj som na ne zabudla, ale v rozhlase bola pre Zobraziť celý popisPre pár rokmi sme boli na salaši pri Detve na tieto vynikajúce bryndzové halušky...už aj som na ne zabudla, ale v rozhlase bola pre nedávnom zaujímavá relácia, kde hovorili a zvyklostiach a jedlách na salaši pri pasení oviec...a presne o týchto haluškách a aj recepte hovoril bača...možno sa vám tieto halušky zapáčia, ale nám chutili veľmi...chlapi varia chutnejšie halušky...

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Viem, že je tu vyše tridsať receptov na bryndzové halušky, ale tieto som tu nenašla a preto som pridala recept...zemiaky som ošúpala, nastrúhala, pridala soľ, hladkú múku a polohrubú pol na pol ...ja ich vždy takto robím a sú výborné...pripravila som si aj bryndzu a zmiešala som ju smotankou...pokrájala slaninku, cibuľovú vňať aj klobásku na kolieska..máme radi na halušky aj kôpor...je to na vás, či si posypete halušky...na halušky neudávam množstvá, robím ich od oka..

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hrnca som si dala zovrieť vodu, pridala som do nej troška soli...mám taký haluškár, ktorý nie je treba držať a stierkou hádžem halušky, je to veľmi rýchle hotové..

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    počkala som pokiaľ sa vyplavia na vrch a vybrala som ich do misy...pripravila som si do rajničky aj pokrájanú klobásku a pokiaľ sa varili halušky, osmahla som ju na troške masti..

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vybrala som ich do misy..

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dala som na ne opečenú klobásku...výpek som nepoužila, aby neboli červené od papriky, ktorá je v klobáske..

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    poliala výpekom zo slaninky...a slaninku som použila na zdobenie...

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    poliala bryndzovo-smotanovou zmesou a pomiešala...my sme ich na salaši dostali nerozmiešané, tak som to i ja urobila...iba klobáska bola premiešaná s haluškami a výpekom zo slaninky...

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na taniere som naložila halušky s klobáskou, poliala som ich bryndzovo-smotanovou zmesou, posypala osmaženou slaninkou a na vrch na ozdobenie som upiekla slaninkový hrebienok do chrumkava...posypala pokrájanou cibuľkovou vňaťkou...ja ich mám rada s kôprom pre seba som si osobitne pokrájala...prejem vám dobrú chuť...

    Detvianske salašnícke bryndzové halušky s klobáskou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kukulienka71
Izka, ja mám veľmi rada také drobné halušky, aké robíš. A ten kôpor...brnkla si mi na strunku ;-) výborne!
safran
celý recept pekný, všetko, ako má byť pri salašníckych haluškách, len tanier sa mi vidí krásny, ale príliš "pánsky" na tento recept, nie že by som potrebovala just drevenú lyžicu, ale nepasuje mi - inak halušky teda všetka česť! :-)
1x julica
elixir
Mňami... mám doma bryndzu teraz, sa mi sem zatúlala :) tak spravím halušky podľa Teba, akurát klobásku a slaninku vynechám.
radost
ooo..@izka..keby tu bolo receptov s mnohými zmenami na halušky bryndzovie..nevadí..mne každý stopro vyhovie..s tou plus klobáskou potešila bych svojho muža..pre mňa obsah dôležitý..ako obal hoc prepychtanier či plechová miska..pošli..počká na ne v chlade oddychujúca poctivá kýška..:-)
jedlo numero uno..
eviana
@izabella929 , krásna porcia halušiek, slangom dnešných teenagerov - "super vytúnovaná" klobáskou i slaninkovým hrebienkom, už na pohľad skvelá papanica :)
tassiedevil
dobrá klobása nič nepokazí...halušky super, len jedno nechápem, prečo sa snažíme niečo vylepšíť, čo sa už vylepšiť nedá? neber to ako kritiku....ked som bol naposledy na Slovensku, tak som sa zastavil v jednej reštike v Novom meste nad Váhom, a dal som si halušky a to boli hádam najhoršie halušky aké som kedy jedol...podobne servované, bryndza nezamiešaná, studené, proste nula bodov...môj dedo,bol Slovák ako remeň, stále hovoril, že najlepšie halušky sú tie, kde jeden koniec je ešte v hrnci a druhý v bruchu....určite rozumieš čo tým myslel. -)
frezia68
@izabella929 : fíííha,ale aký dobrý recept a tak vylepšený,že v túto rannú hodinu dostávam hlad :-))) a tieto netreba ničím zapíjať,tieto sa kľžu dole hrdlom aj bez žinčice.
hubata
@tassiedevil : vidíš to preto ti nechutili lebo reštauračná mafia nedovolí podnikať takej kuchárke ako je @izabella929 . Preto všetci cudzinci si o nás myslia že našim národným jedlom je vyprážaný syr, hranolky a treska.

Keby mala reštiku @izabella929 tak by k nám chodil J. Olivier s Nigellou na obedy ako do závodnej jedálne a vyprdli by sa na tie ich steaky a muffiny.
A tak je to so všetkým u nás..... šikovných prevalcuje mafia so svojimi špinavými peniazmi.
alex37
bryndzové halušky máme radi, naučila som ich ľúbiť aj môjho Bulhara :-)
tebe sa teda krásne vydarili :-)
sonulienka
Parádne a výborné ako všetko od Teba. Aj ja robím podobné. Len môj
miláčik si nedáva klobásku ba niekedy ani slaninku. Podľa toho ako sa cíti mal žalúdočné problémy.
izabella929
@tiginko..u ž som si objednala u svetoznámeho keramikára v ČR..jeden tanier a hrnček, ba som tu nebola za úbohú..@radost...moja milá...tvoj manžel by sa mal pri mne veru výborne, keď má rád mäsko...a ja iba také domáce mäská kupujem od farmárov...)@eviana...som rada, že sa ti páčia.-)@tassiedevil..ja varím iba skvelé halušky a s mojimi by si sa iste nezadusil.. dala som ich na tanier tak, ako som ich dostala ja na salaši...inak aj ja dobre premiešam s bryndzou a smotankou a podávam ešte horúce...)@frezia68...nebolo treba zapíjať, domáca smotanka urobila svoje..)@hubata...vo všetkom s tebou súhlasím..bohužiaľ, na SK vládnu prachy a výpalníci a nie šikovní a schopní ľudia..@alex37...si milá...)mám rada teba aj tvoje super recepty.-)@sonulienka..bez klobásky si ich viem aj ja predstaviť, ale bez slaninky iba veľmi ťažko..je mi veľmi ľúto, že má také nepriíjemné problémY... prejem skoré uzdravenie.-) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
barborkadt
ahoj, ja som priamo z Detvy a môžem potvrdiť, že takéto halušky sa u nás naozaj robia..síce bez kôpru ale kombinácia bryndze a kyslej smotany je úžasná, super fotopostup aj komentáre k fotografiám :)
izabella929
@barborkadt...ve ľmi si ma potešila, že si mi napísala...) Detvu poznám ako folklórnu oblasť, ktorá má aj špecifické jedlá..nepoznám všetky, ale viem, že je ich omnoho viac, než halušky s bryndzovou a klobáskou..potešilo by ma, keby si nám niektoré pravé detvianske jedlá predstavila..kôpor je moja osobná záležitosť, pretože pečiem tvarohový aj bryndzový koláč, ktorý posýpam kôprom..tu som zistila, ako sa k sebe veľmi hodia ich chute..a čo sa týka smotanky, tú mám od farmára každú sobotu úplne čerstvú, takže som sa nebála ju kombinovať s bryndzovou..chodievam cez Zvolenskú Slatinu a kupujem si tam pravú bryndzu, je vynikajúca...takže ti veľmi pekne ďakujem za tvoj milý komentár.-)
safran
Izka, v meste, kde žiješ, býva dosť z mojej rodiny, viem, že nie si chudobná, ak si to tak myslela. Aj jedlá, ktoré tu prezentuješ to iba dosvedčia. Málokedy varíš typicky sedliacke jedlá alebo ako teraz priamo salašnícke. Preto Tvoj krásny servis aj prestieranie na obruse s richelieu výšivkou povyšuje každé jedlo na malú slávnosť. Nech mi každý prepáči, že toto jedlo by som nejedla striebornou lyžicou. Budem rada, ak budeš mať jeden krásny tanier aj na bačovské jedlá. Aj by som sa prišla pozrieť, ale už ani tá šťavica nie je, čo bývala, ak ešte vôbec je, aj mi je to už ďaleko... Tak hádam aspoň tu uvidím, akú peknú keramiku si si vybrala.
izabella929
@safran..dovo ľ mi, aby som ťa vyviedla z omylu..nie som bohatá, nemám majetky...mám obrovský dom s veľkou záhradou, kde driem od rána do tmy, bez oddychu..keď nerobím vonku, tak upratujem dnu v dome...mojim prekrásnym koníčkom a najväčším bohatstvom je práca..baví ma zúžitkovať dielo mojich rúk..snažím sa dopestovať a dorobiť všetko pre život, aby som čím menej musela nakupovať tie darobniny otrasné, ktoré nám tak krásne zabalené ponúkajú naše obchody..tu sa pod krásnym lesklým papierom ukrýva najväčšia špina..poctivá práca a jej výsledky sú čisté..ponúkam recepty poctivé, nefalšované a také aké ich uvarím pre nás, potom aj konzumujeme...sme na tejto zemi iba chvíľku, prečo teda neprežiť svoj život tak, ako sa mne páči..moja špajza je plná výborných vecí, ktoré vôbec nekúpiš v obchode a naviac sú zdravé, chemicky neošetené..takže zdravé..zaváram od jari do jesene všetko, čo sa mi urodí..,,prejdi sa prosím v mojom albume,, koľko je tak domácich jedál...nie z obchodu..čo sa týka toho servisu...ked som sa vydávala, medzi darmi bola aj slovenská keramika..krásne malované taniere, hrnčeky, lyžice..a ja som vôbec netušila, že raz budem pridávať recepty na tento portál/nebyť prosby @tatranky , nikdy by som tu nebola/ ja som všetko rozdala včetne krištálu, pretože umývať lapače prachu som zunovala..popri svoje práci som to nestíhala..možno o tom nevieš, ale moje priateľky z Varechy vedia, že okrem tohto všetkého opatrujem aj veľmi chorého človeka./podrobnosti sem nepatria/neviem, či budem pridávať salašnícke recepty, ale napriek tomu som si objednala maľované taniere z pálenej hliny, aby som to prezentovala tak, ako sa patrí..dnes do rána som spala veľmi málo, pretože moje pivnica so zemiakmi, zeleninou a ovocím pláva vo vode..musím každú hodinu ťahať vodu a čo mi nejde inak, hrnčekom čerpám do vedra a po schodoch von..asi taký je život bohatej ženy..ja sa roboty nebojím, mám život rada a ľúdí okolo seba , ktorí majú dobré srdce, pomáhajú mi a vážim si všetkých vás, ktorí pridávate recepty na tento portál, lebo viem, čo je to za práca..ešte posledná veta..to podstatné, čo sa týka domácich jedál sedliackych, alebo ako si ich nazvala bačovských ja už vo svojom albume mám..treba pozrieť..doba ukáže, koľko toho ešte zvládnem, popri iných povinnostiach...ďakujem pekne za tvoj komentár...prajem ti nádherný zbytok dňa..)
izabella929
@obor123...z celého srdca ti ďakujem, za milé a pravdivé slová...nikdy sa nad nikoho nepovyšujem a zásadne sa neponižujem...robím toľko, koľko uznám za vhodné a svoje recepty tu pridávam úprimne, bez prikrášľovania,,,veď načo aj...za mňa hovorí moja práca a ak sa niekomu páči, tomu sa ja veľmi teším..netúžim po prvenstve..s láskou pridám to,čo si myslím, že vám všetkým urobí radosť..vážim si vás všetkých a tebe teraz osobitne ďakujem zo komentár.-)ak sa podrobne nevenujem komentárom, prosím prepáčte, ale všetko si prečítam, vážim si to, ale času mám skutočne málo pre seba...nádherný zbytok dňa..)
izabella929
@tatranka..Martu ška moja, tebe ďakujem za to, že to čo dokážem, čo ma baví a je mojim najväčším koníčkom uzrelo svetlo sveta a mnoho ľudí vidí to, ako to robím ja..možno nie všetkým sa všetko páči, ale niet človeka , ktorý by neurobil chybu..som rada, že žijú na svete aj takí ľudia , ako si ty..máš ohromný zmysel pre krásu, zodpovednosť a varíš pre svojich najmilejších z láskou...tá sa prejaví vždy na tvojich tanieroch...ďakujem ti pekne za milé slová aj komentár.-)
paploska
aj ja slintám :-) asi ich večer spravím, kašlať na intolerancie :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Pani @ izabela9 29 ďakujem za pravý Slovenský recept,veľmi sa teším a podľa popisu verím,že aj dokážem urobiť a potesim moju rodinu:-)
1x hanak
obor123
@izabela , nemáš čo ďakovať. Ja som pevne presvedčená,že Ty by si sa zachovala tak isto. Ja poznám robotu okolo domu aj v dome,tak preto viem,že je to neustály kolotoč . Cením Tvoju ochotu a energiu s ktorou pridavaš to nespočetné množstvo dobrých a prístupných (cenovo) receptov. Prajem Ti príjemný večer. (nech Ti už voda neznepríjemňuje život.)
safran
Izka, je mi ľúto, že máš také starosti. Len mi ostáva dúfať, že máš v okolí ľudí, ktorí Ti aspoň s vodou môžu trochu pomôcť. Ak sa staráš ešte o niekoho, tým skôr je obdivuhodné, že si nájdeš čas, chuť, silu dať každý jeden recept. Okrem záhrady, ktorá je Tvojou láskou a domu. Kto má dom vie, že je to práca donekonečna, ak človek nemá toľko peňazí, aby si najal na robotu odborníkov.
Chápem Ťa, ja som tiež všetok svoj kryštál aj keramiku rozdala a dnes hľadám, kde je aká krásna vzácna šálka či zaujímavý tanier. Nech sa Ti darí, veľa zdravia a sily želám, nech pribudne od Teba ešte veľa receptov. Máš tu veľa priaznivcov :-)
mijaita
Bože, halušky! Těžko bez žlučníku, ale někdy nejen halušky, ale i jiné jídlo, mastnější, musím, prostě musím! Tohle jídlo mi sice hrozí smrtí už při čtení, ale stejně alespoň jednou, alespoň trošku si dám! A jak píšeš, zkusím i s tím koprem. Totiž halušky, na těch já si vždycky dávám záležet a zvu i přátele. Brynzu zásadně neředím, pouze do horkých halušek vmíchám s rozškvařenou slaninou a škvarkama.. Velká mísa voňavých halušek na stůl a následuje fičák :-) S koprem také mám ráda, ty zas dělám bez slaniny a jen pro sebe! Jdu pro klobásu značky čabajka. Tak! :-)
mijaita
Vlastně jinak. Čabajka pujde do beskaczabske luskove polevky a uzenou klobasu koupim ve stanku se slovenskou uzeninou. Sice jsem Pražák ze 4. poschodí v centru, ale slovenské dobroty mám na dosah. Někdy si i závidím :-)
dzejsik
ja som ich jedla aj v kombináciii opražená klobáska, slaninka + rozpražené masielko a bol to veru pôžitok!! :) i keď na mojom tanieri by si kôpru márne hľadala ;)
svedka
No dnes som sa vratila zo Slovenska nabalena klobaskou a bryndzou,ides mi nesmierne do rany,zajtra robim navlas podla Teba :))
1x leomax
sracz
Vyšperkovaná klasika, milá @izabella929 s úžasnou chuťou! Najlepšie chutia u nás, doma, s ťerstvou bryndzou a domácimi údeninami! Pekne a hlavne chutne si navarila Izka milá! V marci som bol na "skok" na Slovensku a pri návrate som vo Zvolenskej Slatine kúpil utorkovú čerstvú bryndzu (a ovčí syr a ovčí jogurt //v super hrnčekoch//, všetko v pefektnej čerstvej kvalite) a v piatok (28. 3. 2014) som vo Veľkých Pavloviciach navaril "kotol" takýchto halušiek bratránkovi Slávkovi, jeho úžasnej manželke Nadeňke a ich hosťovi Vilkovi z Chorvátska! Úžasný zážitok s fantastickými chuťami. Slávek je super mäsiar a údenár, tak som mohol "čarovať" a pochlapiť sa aj s vareškou! Takéto niečo zo srdca prajem aj Tebe a všetkým na Varecha.sk!!!
izabella929
@sracz...prekr ásne zážitky z milovanej domoviny...)viem si v duchu predstaviť tvoje varenie pri kotli s haluškami...bryndzu si aj aj kupujem v tej predajni vo Zvolenskej Slatine úplne čerstvú..teším sa, že si mal prekrásny pobyt medzi svojimi , ktorých máš najradšej...) ďakujem pekne za komentár,.-´)
ivav
nádherná fotka, bezkonkurenčné halušky, zajtra spravím také isté, už sa mi zbiehajú slinky, bryndzové halušky, kôpor, slaninku... skrátka suroviny, ktoré si použila, máme veľmi radi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia