Demikát

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 10. októbra 2011

Túto polievočku som varila prvý krát. Inšpirovala ma relácia varenie s Bičanom a tam to varili, tak som vyskúšala. A naozaj polievočka bola vynikajúca, Zobraziť celý popisTúto polievočku som varila prvý krát. Inšpirovala ma relácia varenie s Bičanom a tam to varili, tak som vyskúšala. A naozaj polievočka bola vynikajúca, chutila všetkým

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks väčšia
1/2
4-5 ks väčšie
1 čl
  čerstvá
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľku nakrájame na kocočky, udusíme na 1/4 masla do sklovita. Pridáme 1 čl červenej papriky, zľahka premiešame, aby nám nezhorela a nezhorkla, potom pridáme rozmrvenú bryndzu, zemiaky nakrájané na kocočky a premiešame. Zalejeme horúcou vodou (1l, až 1,5l). Varíme až kým nám zemiaky nezmäknú. Počas varenia viac krát premiešame. Ochutíme troškou soli a čiernym korením. Pridáme polovičku nakrájanej pažítky. Keď sú zemiaky mäkké polievku odstavíme a celú rozmixujeme do hladka.

  2. 2

    Pažítkové halušky príprava: Hl. múka, maslo, vajce, voda, pažítka - pripravíme si vláčne cesto a do vriacej osolenej vody hádžeme halušky. Varíme 5-10 min. Hotové halušky precedíme a opláchneme studenou vodu. Pridáme do polievky.

Diskusia k receptu

dorisa
Nikdy som takú polievku nejedla, ale tvoju, v tom krásnom tanieri a s tou ozdobou by som si asi dala.
tatranka
Bola to prvá polievočka,ktorú som sa na Gemery naučila variť od mojej dobrej svokry.
huck
Doteraz som o demikate len počula rozpravat. Nikdy som ho nemala možnost ochutnat. Tak ho teraz určite skusim pripravit. V mraziaku mam ešte par baličkov bryndze . A pada mi na um basnička z detstva- "Krat, krat , na dvakrat, vari mačka demikat! Jako ho vari, tak ho vari, ved to nie su žiadne čary! " Teraz uz vdaka tebe @zabiatko , to nebudu žiadne ćary ani pre mna :)
akeber
ja som ani nevedela z čoho sa varí demikát...určite to vyskúšam :-)
sneica
ja som sa uz par dni chystala na tuto polievku ale recept ktory mam obsahuje ako ingredienciu HALUSKOVINU...urcite varim pozajtra ...vyzera velmy chutne...kk
3sandra3
toto musím aj ja vyskúšať, v živote som to nejedla,,, som zvedavá, ako chutí, ale isto dobre, sú tam samé super veci, ktoré mám rada
vini55
Akurát som hľadal inšpiráciu na zajtrajší deň. Vždy keď prišiel priateľ z Kanady som sa hanbil ako pes, pretože ten večne sníval o tejto polievke, po odskúšaní mu pošlem recept.
diabambulka
no ja som tiež nikdy nevedela čo to vlastne ten demikát je, len si pamätám z detstva jednu básničku o mačke čo varila demikát :" Krát, krát na dva krát , varí mačka demikát. Jak ho varí, tak ho varí, veď to niesú žiadne čary. Soľ, bryndzu, vodu, pridala, len papriky tam nedala..." ukladám a vyskúšam :-)
dochodca
Halušky do polievky sa iba precedia,neoplachuju v studenej vode
kaajuska
je vyyyborna! :) ale odporucam namiesto vody dat zcasti mliecko a dala som si viacej bryndze... MŇAM!
xoxolol
Nehnevaj sa na mňa ale ta "polievka" je hnusná !!!!! Neviem prečo si napísala že sa ma zalievať horúcou vodou keď sa potom z tej bryndze spravia hrudky :( a nedávaš tam žiadnu smotanu -_- potom je to riedka a bez chuti -_- z tohto receptu som veľmi sklamaná :( ......za pochopenie ďakujem xoxolol :D
radost
@xoxolol
polievka ti môže nechutiť..ale nevyjadruj sa o jedle-že je hnusné..bud trochu vdačná-že ho máš..!!..a nehladuješ..
opal8
pre xoxolol:
ak sa ti podarí riedky demiát bez chuti, potom si dosť slabá kuchárka, sorry... nabudúce stačí menej vody, viac zemiakov a nešetriť na bryndzi... ja varím demikát že mi v ňom stojí lyžička a tiež nedávam smotanu... bryndzu ale dávam ku koncu varenia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia