Datlový krém s horkou čokoládou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 4. mája 2015

Nakopilo sa mi väčšie množstvo sušených datli, tak som robila pokusy, skúsila som urobiť nejakú polevu, ja sladké môžem stále a vždy, tak aby Zobraziť celý popisNakopilo sa mi väčšie množstvo sušených datli, tak som robila pokusy, skúsila som urobiť nejakú polevu, ja sladké môžem stále a vždy, tak aby to bolo trochu s rozumom :)

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1/2 ks
3 dcl
2 cl
100 g




Postup

  1. 1

    Datle prelejeme horúcou vodou v sitku, dáme do hrnca, zalejeme vodou, z vanilky vyškrabeme kaviár a aj zo strukom pridáme k datlom a necháme 15 minút prebublávať

    Datlový krém s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varením nám vznikne polorozvarená kašovitá hmota, necháme vychladnúť a prilejeme vanilkový bourbon, ak ste abstinenti, alebo máte malé deti vynechajte. Ak sa Vám kaša bude zdať hustá, kľudne ešte prilejte vodu a nechajte prevrieť. Vanilkový struk pred mixovaním vyberte a kašu rozmixujte do hladka. Cez husté sitko prepasírujte, aby ste odstránili pozostatky tvrdej šupky.

    Datlový krém s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do krému pridajte rozpustenú čokoládu a nechajte ešte prevrieť a spojiť krém s čokoládou do kopy.

    Datlový krém s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte horúce plníme do pohárov a na pevno zatvoríme. Naplnila som 2 poháre po 2 dcl a jeden 3 dcl. Ako dlho to vydrží, ani netuším :) Neviem, ani či som to dobre a vhodne pomenovala, hustotu to má niečo medzi Nutelou a detskou výživou. Použitie bude u mňa mnohostranné, na stečený jogurt, ovsené kaše, ovsené vločky, pirohy, parené buchty, ryžová kaša...a určite ešte na niečo prídete.

    Datlový krém s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

manya
túto maškrtku vyskúšam až zoženiem datle, chce to vycestovať do mesta, čo ja veľmi nemusím;
motyka
Výborne si to vymyslela - na spracovanie a ďalšie využitie datlí. Vidieť, že si dobrá gazdinka a hospodárka. Určite na sladké jedlá - široké využitie.
Nedalo by sa to využiť aj z iného sušeného ovocia? / slivky, marhule ..../
Ďakujem.
kukulienka71
dobrý nápad, z akéhokoľvek sušeného sladkého ovocia si to viem predstaviť, čo sa dobre rozvára. Spojiť príjemné s užitočným oceňujem 5*.
mariamka
ja datle zboznujem, skoda, ze mi nikdy neostanu, toto si mozes dat rovno patentovat, v zivote som to nepocula :) ale musi to byt delikatessa, davkovat po naprstkoch :) radsej zober totok miesto natierky, mam blbu predtuchu..
amelie
veľmi pekné, @zuzanka , s ečkovou nutellou to ani neporovnávaj... tiež mám veľa zabudnutých datlí ešte od vianoc (za čo sa veľmi hanbím...), takže ti veľmi ďakujem za výborný nápad:-))) KK*****
havino
bože, moje chute, ja si tu chuť prisam vačku viem predstaviť a využitie ani nehovorím, @zuzanka , celá ja, sladké furt a stále, ale nemôžem, pevná voľa ma ešte drží pri rozume, tiež len takto s rozumom, aj toto si ukladám, ohromné
zuzanka1367
@havino ,ja Ti tú pevnú vôľu trošku závidím, ja som nedisciplinovaná :) a tak takto špekulujem, Tebe prajem nech Ti to vydrží a ďakujem za pekné slová, dúfam, že si pochutnáš...
1x havino
havino
@zuzi , no isto nie väčšiu, ako aj Ty, ked takto uspokojivo pečieš, pretože sladké musí byť, ale aspoň menej bez bieleho cukru, hoc ked Ti poviem, že som dnes upiekla veterníky :-) no jeden si dám určite
marika21
Krém ďatlový je pochúťka. Ako vystanú a neminú sa? Veď by som pojedla zásoby v Kauflande. KK5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia