Datlový koláč bez cukru (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Pred pár dňami som bola na kávu a koláčik v jednej malej útulnej cukrárni kde som si dala koláč bez cukru, s datlami ktoré ja teda nemusím a zo špaldovej múky. Tak silno ma oslovil, že som si ho podľa receptu uverejneného touto cukrárňou na webe upiekla a chutil všetkým, ktorým som ho ponúkla.

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do vody dám odkôstkované datle a nechám prejsť varom. Vypnem tepelný zdroj.
  2. Ešte do teplého vývaru s datlami pridám zarovnanú lyžičku sódy bikarbóny a maslo. Premiešam do úplného rozpustenia masla a nechám 30 minút chladiť.
  3. Vývar s datlami mierne teplý poriadne rozmixujem ponorným mixérom a premixujem aj s dvoma pridanými vajíčkami.
  4. Do ďalšj misky si navážim múku, pridám PDP a pre chuť som pridala aj hrsť nasekaných orechov, ktoré v pôvodnom recepte nie sú.
  5. Zapnem rúru na 180°C aby sa mi vyhriala kým si dokončím cesto. Metličkou ručne primiešavam múku do datlovej kaše. Cesto má krásnu zlatistú farbu a aj surové je chutné.
  6. Ja som cesto naliala do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy. No môže sa dať aj do štvorcovej alebo obdĺžnikovej. Na spodok formy sa môže dať aj papier na pečenie. Koláč dám do rúry a pečiem pri 180°C 50 minút.
  7. Po dopečení Nechám koláč chladiť v rúre s pootvorenými dvierkami. Vyberiem keď ešte nie je úplne vychladený.
  8. Podľa receptu sa na ešte mierne teplý koláč natrie marhuľový džem. Teraz som takto robila aj ja. V cukrárni bol koláč prekrojený a natretý džemom. Nabudúce prekrojím.
  9. Smotanu na varenie, alebo len mlieko ktoré som použila ja nechám prevrieť. Potom pridám nalámanú čokoládu a dobre premiešam. Nechám chvíľku vychladiť.
  10. Mierne vychladenú čokoládovú polevu natriem na koláč a posypem kokosom.