Ďalšie moje škvarkové pagáče fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 1. augusta 2016

Na budúci týždeň idem piecť známym na svadbu slané. Skúšala som nový recept na škvarkové pagáče a ukladám si ho sem.

101
porcií
105 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
350 g
600 g
2 ks
1 bal
350 ml
100 g
42 g
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny ani postup od začiatku som nefotila. Najprv som si urobila kvások, preosiala múky pridala k nim prášok do pečiva, soľ a cukor. Mlieko som si trochu zohriala, maslo dala roztopiť a pridala som k mlieku aj vajíčka a dobre som to rozšľahala. Keď bol kvások vysypala som múku pridala mlieko a vymiesila na stroji cesto.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som nechala hodinu kysnúť. Zatiaľ mi manžel pomlel škvarky, tie som si rozdelila na dve polovičky.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď bolo cesto nakysnuté som ho rozvaľkala a na polovicu som natrela prvú polovicu škvariek. Ale roztriem po celom ceste aj prvý krát. Pozor.: - na budúce keď budem robiť natriem na celé vyvaľkané cesto nie na polovicu. Tak bol recept skúsila som ale ako píšem na budúce...

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som poskladala.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala 15 minút kysnúť znovu rozvaľkala ale tentokrát som už natrela škvarky na celé cesto.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Znovu poskladala a nechala ďalších 15 minút. Potom som znovu rozvaľkala a poskladala. Nechala posledných 15 minút.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 15 minútach som cesto rozvaľkala asi na 1 cm hrúbku a vykrajovala. Podávala na plech natrela vajíčkom posypala ako ja tradične hrubozrnnou morskou soľou, ktorú mám zmiešanú s ľanovým semiačkom.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dala piecť na 180 stupňov do ružova čas si musíte sledovať každá podľa svojej rúry. A tu už sú upečené.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykrajovala som 4 cm kolieskom a vyšlo mi 101 kusov.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto je ale už len polovica, pokiaľ som dopiekla a poukladala na tácku polovica už bola zjedená.

    Ďalšie moje škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Aj chutili aj sa mi recept páči tak asi tieto upečiem na svadbu.

Diskusia k receptu

haji
@Sonulienka jako vždy paráda! Klidně bych i panáčkovala, jen aby se na mě ušlo! Jsi šikulka, to víme!! Krásné odpoledne přeji!
sonulienka
@Haji srdečne Ťa pozdravujem a ďakujem.
Podobne prajem aj Tebe - dnes je naozaj krásne užívame si to.
staja
Krásne si napiekla, len si jeden-dva vybrať, nedala by som sa dlho ponúkať. KK +5*
siisa
Máš ich veľmi pekné, tieto pagáče mám veľmi rada. Chválim. :) 5*
sonulienka
Ďakujem - opito padajú preto, lebo som rýchlo dala dole papier. Pekávam tak, že na vrch pritlačím pečiaci papier a vtedy nepadnú. No čo už ale zjedli sa všetky do jedného.
veronikkka
@Sonulienka , krásne pagáče s perfektným lístkovaním, už sú v kk a 5* pridaných :-)
asi som to nepochopila, akože vrch pritlačíš na papier, aby nespadli? už ich máš potreté vajcom predsa? alebo si myslela, ked ešte nie sú pagáčiky potreté?: teda hned po položení na papier? asi som sa ešte nezobudila :-)
dakujem vopred za odpoved.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné :-).
anka246
Hmmm len sa mi tak slinky zbiehajú, také sú krásne. Idem k masiarovi kúpiť škvarky a upečiem.
sonulienka
Srdečne ďakujem všetkým vyskúšajte a dajte vedieť či Vám chutili tak ako nám. @Veronikkka dobre si pochopila keď sú natreté vajíčkom a posypané a ideš ich dať do rúry zakryješ ich papierom aby nepopadali. Ale ja som skorej dala papier dole preto mi popadali.Neboj nič to, že sú natretú to ostane môžeš aj trochu papier popritláčať na ne.
jerica
Sonka, byť u Teba pri stole, musí byť paráda. Mne sa môže len snívať o oškvarkách. Tie z obchodu, nemajú žiadnu vôňu, a ked mám z domáceho, to sa za nimi len tak zapráši, chodíme na ne ako straky, jeden pred druhým, žiadne pagáče .
sonulienka
Jarka ďakujem - ale ja tiež kupujem ale u súkromníka škvarky. Tiež vždy musím kúpiť viac aby nám stačilo. A tak ako som písala idem piecť na budúci týždeň známym slané na svadbu tak skúšam a hľadám ešte niečo nové. Ak niečo nájdem a budem robiť pridám a vyskúšaš. Chcú tak 4 druhy slaného. Tak mi drž palce aby som to zvládla a hlavne aby sa to podarilo lebo to je Americko Slovenská svadba.......
twixi
Cesto vyzerá byť zaujímavé ale na môj vkus vela oškvarkov
sonulienka
@Twixi ale to sa Ti len zdá. To sú škvarkové pagáče a už som mala tú česť jesť škvarkové pagáče "akože" kde bolo na toto množstvo múky len 300 g. škvariek a veru nechutili ako škvarkové ale len cesto bolo cítiť. No komu hus komu prasa komu pečená klobása. Nám tak chutia veď skús a uvidíš, možno sa Ti zapáčia.
1x haji
maska10
Pagace vyzeraju uzasne,len neviem aky papier spominate,ved v recepte som nic o papiery necitala...
sonulienka
@Maska10 spomínam pečiaci papier, keď idem dávať pagáče do rúry piecť zakryjem ich pečiacim papierom aj tak trochu pritlačím papier na ne a vtedy keď sa pečú nespadnú ale pekne stoja. Pečiaci papier je mastný a pekne sa oddelí od nich nič sa im nestane a tu keď som piekla som dala skorej dole a padli mi niektoré.
A ďakujem za komentík. Dúfam, že ak skúsiš dáš mi vedieť.
haji
@Sonulienka (3.8.2016 08:24)
Ajajaj, to jsem ještě neslyšela - dávat pečící papír i nahoru /pagáčiky/. Už je mi jasné, že před strčením do trouby nainstaluješ pečící papír nahoru a přitlačíš. A pak se ztrácím v tom, kdy ho zděláš. Až je úplně hotovo?! - tedy vyberáš plech s pagíčikmi z rúry?! A jak poznáš, že jsou hotové, upečené, když je na nich papier. Jsem to detailista. Ale ještě nikdy jsem o této vychytávce neslyšela. Jojo, všechno je prvně. Přeji krásný den, milá @Sonulienka a díky za upřesnění. Mávám!!
sonulienka
@Haji keď pečieš pagáčiky pozeráš do rúry aké sú a ja pred dokončením dám papier dole. A ako viem - pagáčiky sa Ti dvíhajú hore a tak aj na ne vidíš či sa "Ťa už začínajú hanbiť" - čiže červenejú vyberieš papier a už ich potom necháš len dopiecť bez papiera. Takto ako pridávam obrázok ich dávam do rúry.


1x haji
sonulienka
@Haji ak ešte niečo napíš a na budúce keď budem piecť pridám obrázok keď budem vyberať papier - dúfam, že moja skleróza nezapracuje a stihnem od fotiť aj keď vtedy budem mať strašne naponáhlo. Ako som už písala budem piecť na svadbu a ja to budem piecť všetko len v sobotu ráno a budem piecť asi štvoraké.
1x haji
haji
@Sonulienka (3.8.2016 21:03)
Jsi zlatá, už tomu celému rozumím. Prosím tě, nehoň se příště u takové práce /bože, 4 druhy slaného! a pracného!/, já tomu rozumím i bez fota. Podala jsi mi to jasně a polopaticky. U mě konečně dobrý!! haha Šup, dopíšu si to nahoře do poznámky, ať se nemusím brodit v diskuzi, bude to u ruky. Moc děkuji - za jasné vysvětlení, mám někdy delší vedení. To víš, rodiče byli bohatí! haha Měj se krásně a ať se ti daří!!
sonulienka
@Haji to je OK ja tiež niekedy mám dlhé vedenie pokiaľ pochopím o čo ide takže si z toho nič nerob.
Srdečne Ťa pozdravujem.
1x haji
spetkasoli
@Sonulienka , mas ich ako vymalovane, vonaju az k nam do Pardubic;) Diky za receptik, urcite ich v najblizsej dobe vyskusam a dam vediet,. ako sa vydarili..Ak pecies na svadbu, urcite vyskusaj tieto slane koliecka, su vyborne a dlho vydrzia chrumkave, peciem ich velmi casto na rozne prilezitosti, su vdacne, malo robory a je ich vela, viem, ze tu urcite uz nieco podobne na Vareske je, ale davam len ako inspiraciu...Těsto:

30 dkg polohrubé mouky
12 a 1/2 dkg mássla
1/2 prášku do pečiva
1 dcl mléka
2 pol.lžíce soli / zarovnané/


Náplň :
_____

10 dkg eidam - jemně nastrouhat
10 dkg NIVA - jemně nastrouhat
12 a 1/2 dkg změklého másla

vše dobře ¨promícháme na jemnou hmotu a tou potíráme rozválené placky, které pak pevně srolujeme jako závin a dát do studena a pak dál dle uvedeného návodu.

Postup :
.............



Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme na 2 díly, vyválíme na placky jako na závin a potřeme po celé ploše předem připravenou náplní a velmi pevně srolujeme jako mini roladu a dáme do studena nejlépe do ledničky nebo domrazaku ztuhnout, čím tužší tím se tol lépe krají. Pak krájíme tenká asi 3mm kolečka, klademe na plech lehce potřený olejem, potřeme mlékem, dáme kousek vlašského oříšku a lehce posypeme celým mákem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160-170st.C do růžova- ne úplně moc světlé, aby byly křupavější...jsou moc dobrá a dlouho vydrží..
mesiar50
Prekrásne pagáče.Takto ich vie spraviť iba prvotriedna kuchárka.
haji
@Sonulienka jako vždy paráda! Klidně bych i panáčkovala, jen aby se na mě ušlo! Jsi šikulka, to víme!! Krásné odpoledne přeji!
sonulienka
@Haji srdečne Ťa pozdravujem a ďakujem.
Podobne prajem aj Tebe - dnes je naozaj krásne užívame si to.
staja
Krásne si napiekla, len si jeden-dva vybrať, nedala by som sa dlho ponúkať. KK +5*
siisa
Máš ich veľmi pekné, tieto pagáče mám veľmi rada. Chválim. :) 5*
sonulienka
Ďakujem - opito padajú preto, lebo som rýchlo dala dole papier. Pekávam tak, že na vrch pritlačím pečiaci papier a vtedy nepadnú. No čo už ale zjedli sa všetky do jedného.
veronikkka
@Sonulienka , krásne pagáče s perfektným lístkovaním, už sú v kk a 5* pridaných :-)
asi som to nepochopila, akože vrch pritlačíš na papier, aby nespadli? už ich máš potreté vajcom predsa? alebo si myslela, ked ešte nie sú pagáčiky potreté?: teda hned po položení na papier? asi som sa ešte nezobudila :-)
dakujem vopred za odpoved.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné :-).
anka246
Hmmm len sa mi tak slinky zbiehajú, také sú krásne. Idem k masiarovi kúpiť škvarky a upečiem.
sonulienka
Srdečne ďakujem všetkým vyskúšajte a dajte vedieť či Vám chutili tak ako nám. @Veronikkka dobre si pochopila keď sú natreté vajíčkom a posypané a ideš ich dať do rúry zakryješ ich papierom aby nepopadali. Ale ja som skorej dala papier dole preto mi popadali.Neboj nič to, že sú natretú to ostane môžeš aj trochu papier popritláčať na ne.
jerica
Sonka, byť u Teba pri stole, musí byť paráda. Mne sa môže len snívať o oškvarkách. Tie z obchodu, nemajú žiadnu vôňu, a ked mám z domáceho, to sa za nimi len tak zapráši, chodíme na ne ako straky, jeden pred druhým, žiadne pagáče .
sonulienka
Jarka ďakujem - ale ja tiež kupujem ale u súkromníka škvarky. Tiež vždy musím kúpiť viac aby nám stačilo. A tak ako som písala idem piecť na budúci týždeň známym slané na svadbu tak skúšam a hľadám ešte niečo nové. Ak niečo nájdem a budem robiť pridám a vyskúšaš. Chcú tak 4 druhy slaného. Tak mi drž palce aby som to zvládla a hlavne aby sa to podarilo lebo to je Americko Slovenská svadba.......
twixi
Cesto vyzerá byť zaujímavé ale na môj vkus vela oškvarkov
sonulienka
@Twixi ale to sa Ti len zdá. To sú škvarkové pagáče a už som mala tú česť jesť škvarkové pagáče "akože" kde bolo na toto množstvo múky len 300 g. škvariek a veru nechutili ako škvarkové ale len cesto bolo cítiť. No komu hus komu prasa komu pečená klobása. Nám tak chutia veď skús a uvidíš, možno sa Ti zapáčia.
1x haji
maska10
Pagace vyzeraju uzasne,len neviem aky papier spominate,ved v recepte som nic o papiery necitala...
sonulienka
@Maska10 spomínam pečiaci papier, keď idem dávať pagáče do rúry piecť zakryjem ich pečiacim papierom aj tak trochu pritlačím papier na ne a vtedy keď sa pečú nespadnú ale pekne stoja. Pečiaci papier je mastný a pekne sa oddelí od nich nič sa im nestane a tu keď som piekla som dala skorej dole a padli mi niektoré.
A ďakujem za komentík. Dúfam, že ak skúsiš dáš mi vedieť.
haji
@Sonulienka (3.8.2016 08:24)
Ajajaj, to jsem ještě neslyšela - dávat pečící papír i nahoru /pagáčiky/. Už je mi jasné, že před strčením do trouby nainstaluješ pečící papír nahoru a přitlačíš. A pak se ztrácím v tom, kdy ho zděláš. Až je úplně hotovo?! - tedy vyberáš plech s pagíčikmi z rúry?! A jak poznáš, že jsou hotové, upečené, když je na nich papier. Jsem to detailista. Ale ještě nikdy jsem o této vychytávce neslyšela. Jojo, všechno je prvně. Přeji krásný den, milá @Sonulienka a díky za upřesnění. Mávám!!
sonulienka
@Haji keď pečieš pagáčiky pozeráš do rúry aké sú a ja pred dokončením dám papier dole. A ako viem - pagáčiky sa Ti dvíhajú hore a tak aj na ne vidíš či sa "Ťa už začínajú hanbiť" - čiže červenejú vyberieš papier a už ich potom necháš len dopiecť bez papiera. Takto ako pridávam obrázok ich dávam do rúry.


1x haji
sonulienka
@Haji ak ešte niečo napíš a na budúce keď budem piecť pridám obrázok keď budem vyberať papier - dúfam, že moja skleróza nezapracuje a stihnem od fotiť aj keď vtedy budem mať strašne naponáhlo. Ako som už písala budem piecť na svadbu a ja to budem piecť všetko len v sobotu ráno a budem piecť asi štvoraké.
1x haji
haji
@Sonulienka (3.8.2016 21:03)
Jsi zlatá, už tomu celému rozumím. Prosím tě, nehoň se příště u takové práce /bože, 4 druhy slaného! a pracného!/, já tomu rozumím i bez fota. Podala jsi mi to jasně a polopaticky. U mě konečně dobrý!! haha Šup, dopíšu si to nahoře do poznámky, ať se nemusím brodit v diskuzi, bude to u ruky. Moc děkuji - za jasné vysvětlení, mám někdy delší vedení. To víš, rodiče byli bohatí! haha Měj se krásně a ať se ti daří!!
sonulienka
@Haji to je OK ja tiež niekedy mám dlhé vedenie pokiaľ pochopím o čo ide takže si z toho nič nerob.
Srdečne Ťa pozdravujem.
1x haji
spetkasoli
@Sonulienka , mas ich ako vymalovane, vonaju az k nam do Pardubic;) Diky za receptik, urcite ich v najblizsej dobe vyskusam a dam vediet,. ako sa vydarili..Ak pecies na svadbu, urcite vyskusaj tieto slane koliecka, su vyborne a dlho vydrzia chrumkave, peciem ich velmi casto na rozne prilezitosti, su vdacne, malo robory a je ich vela, viem, ze tu urcite uz nieco podobne na Vareske je, ale davam len ako inspiraciu...Těsto:

30 dkg polohrubé mouky
12 a 1/2 dkg mássla
1/2 prášku do pečiva
1 dcl mléka
2 pol.lžíce soli / zarovnané/


Náplň :
_____

10 dkg eidam - jemně nastrouhat
10 dkg NIVA - jemně nastrouhat
12 a 1/2 dkg změklého másla

vše dobře ¨promícháme na jemnou hmotu a tou potíráme rozválené placky, které pak pevně srolujeme jako závin a dát do studena a pak dál dle uvedeného návodu.

Postup :
.............



Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme na 2 díly, vyválíme na placky jako na závin a potřeme po celé ploše předem připravenou náplní a velmi pevně srolujeme jako mini roladu a dáme do studena nejlépe do ledničky nebo domrazaku ztuhnout, čím tužší tím se tol lépe krají. Pak krájíme tenká asi 3mm kolečka, klademe na plech lehce potřený olejem, potřeme mlékem, dáme kousek vlašského oříšku a lehce posypeme celým mákem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160-170st.C do růžova- ne úplně moc světlé, aby byly křupavější...jsou moc dobrá a dlouho vydrží..
mesiar50
Prekrásne pagáče.Takto ich vie spraviť iba prvotriedna kuchárka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia