Dalamánky

micho - fotkamicho, 13. januára 2013
Dalamánky
Foto: micho

zdroj Ja :-)

8
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
150 g
21 g
2 čl
3/8 l
Na potretie a posypanie:




Postup

  1. 1

    Zo surovín si v pekárni pripravíme cesto a necháme ho nakysnúť.

  2. 2

    Cesto preložíme na pomúčený vál a rozdelíme na 7 - 8 častí, z ktorých vypracujeme malé bochníčky, prikryjeme ich utierkou a necháme nakysnúť.

  3. 3

    Nakysnuté potrieme mliekom, posypeme rascou a hrubou soľou, nakrojíme do kríža, dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 20 minút. Upečené preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

marijanka712
na dalamánky si pamätám ete z čias sociku velmi dobré piekli v Prievidzi tie mi nesmierne chutili od vtedy také som nejdla možno že práve tvoje budú tie prave a preto ich vyskúšam , zloženie cesta je sľubné a o výsledku sa presvädčím ked budú u mna v košíku dik za rp.
fialka49
Veru, prievidzské boli fajné, verím, že sa im tieto tvoje vyrovnajú. Ďakujem za recept.
hviezdickaz
@micho , ja si dalamanky kupujem u nas v pekarni, len maju iny tvar ako je ten tvoj. Recept sa mi paci, len mam na teba otazocku, kolko tam vlastne ide toho mlieka? Lebo z tejto tvojej mierky mam mierny chaos :D Dik za odpoved :)
micho
@hviezdickaz 1l : 8 x 3 = 375 ml, ak som dobre počítal... používam odmerku kde je mierka aj 3/8 l
sovka62
@hviezdicka , aj u nás predávajú dalamánky iného tvaru, ako sú tieto. Od tých pôvodných, ktoré sme poznali dlhé roky, sa líšia nielen tvarom, ale aj chuťou. Dokonca by som povedala, že s tými pôvodnými majú rovnaký len názov.
Tieto majú správny tvar, ako chutia musím zistiť, takže čo najskôr upečiem.
pekarik
dalamanky sú charakteristické tým,že obsahujú výsoký podiel ražnej múky a sú tým dlho vlačné
fialka49
Micho, dnes večer u nás rozvoniavali a chutili dalamánky podľa teba. A určite nie posledný raz.
spetkasoli
máš ich ako vymalované@micho ako všetky tvoje dobroty:) určitě upečiem, už sú v KK. Díky za receptík
julanda
Prievidzské dalamánky za 50 halierov - to boli časy !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia