Foto: marienka44
Na jeseň, keď je už dostať kúpiť cviklu na trhu alebo v obch. domoch, robievam tento šalát. Hodí sa k rôznym jedlám, všade tam, Zobraziť celý popisNa jeseň, keď je už dostať kúpiť cviklu na trhu alebo v obch. domoch, robievam tento šalát. Hodí sa k rôznym jedlám, všade tam, kde aj sterilizované kyslé uhorky. Malá a zdravá zmena je vítaná.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cviklu umyjeme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Tentokrát som pridala aj 1 bobkový list a 1 guľôčku nového korenia. Chcela som recept trochu inovovať. Vodu v hrnci trochu osolíme, ale aj nemusíme. Po uvarení a miernom vychladení (vriacu vodu v hrnci vylejeme a napustením studenej vody proces chladenia urýchlime. :-) Keď už v ruke udržíme buľvu cvikle, ošúpeme ju a necháme dôkladne vychladnúť.
-
2
Cviklu postrúhame na strúhadle s veľkými slzičkami.Takto sa lepšie naberá s lyžičkou pri konzumácii. Doma sme ale uvarenú cviklu strúhali na kolieska ako uhorkový šalát. V školských jedálňach je cvikla pokrájaná na kocky. Každý podľa svojho vkusu a zvyku.
-
3
Chren očistíme. Počas prípravy cvikle ho namočím do studenej vody, aby sa zregeneroval. Potom ho postrúhame. Ja si to zľahčujem tak, že chren pokrájam na malé kúsky a následne pomixujem v mixéri. Pri otváraní veka mixéra pozor, lebo štipľavá aróma chrenu nás ovanie. Mám operované rameno, nenamáham si ho ručným strúhaním na strúhadle. Obsah mixéra pridáme k postrúhanej cvikli. Kto chce, môže pridať čerstvo mleté čierne korenie, ako ja.
-
4
Uvaríme nálev vo vyššom hrnci. Do vody (množstvo podľa potreby) pridáme rascu, soľ, cukor a asi 5 minút povaríme, kým rasca zmäkne. Kto nemá rád celú rascu, môže pridať mletú. Počas varu okyslíme octom. Treba počítať s tým, že nálev vzkypí. Ochutnáme, či je nálev chutný, príjemne sladko-kyslý. Ešte vriaci nálev nalejeme na postrúhanú cviklu s chrenom a dôkladne zamiešame. Podľa potreby môžeme chuť doladiť podľa seba pridaním práškovej soli a cukru, prípadne octu. Doma sme nedávali strúhaný chren, len do pohára sa ponoril prekrojený koreň chrenu. Myslím, že strúhaný chren je vhodnejší, lebo sa lepšie vyluhuje a skonzumujeme ho spolu s cviklou. Chren obsahuje veľa C-vitamínu, ktorý potrebujeme počas sychravej jesene. Cvikla zase železo potrebné pre anemikov.
-
5
Po vychladnutí šalát naplníme do pohárov so šraubovacím viečkom a uložíme do chladničky. Netreba sterilizovať, chren to istí, až sa obsah neminie. Pre istotu som umyté poháre a viečka ešte vypláchla vriacou vodou z varnej kanvice. Z cca 1 kg cvikle som naplnila 2 ks 7 dcl pohárov a 1 ks 3 dcl pohár. Keď sa zje, spravím ďalší šalát alebo si pochutíme na kyslých uhorkách. :-) Tento šalát sa hodí k pečenému mäsu, k francúzskym zemiakom, rizotu ap. Každý, kto ochutnal moju cviklu, ju aj pochválil. :-)
-
6
Pre dobrú náladu pripájam kvetinové zátišie. Jedna kytica (žlté chryzantémy) bola k meninám ...
-
7
a druhá len tak z priateľstva od kamarátky. Prajem sviatočný, pekný deň.
krásne kytičky pre radosť oka a duše..:-)
Ani ja som predtým nedávala korenie. Chren mám z Kauflandu maďarský.
Ďakujem za nahliadnutie receptu, prajem príjemný večer.
Moje recepty sú jednoduché proti iným, ale niekedy aj to treba pripomenúť. :-)
Do stredy bola akcia v Kauflande, cena cvikle bola 0,29 €/kg. Dnes je uz vyššia.
S tým som sa ešte nestretla. Fenikel je podobný rasci, varí sa z neho čaj pre malé deti proti nadúvaniu, ak sa nemýlim. :-)
aj tu na vareche je rcp na cviklu s feniklom a anizom :-)
Ale ja cviklu nezaváram, v skle je len uskladnená, kým sa nezje. :-)
Takže tá Tvoja cvikla nastrúhaná je úplne suchá? Len ingrediencie?
To je dobre, keď máš svoju cviklu. Ďakujem za povšimnutie môjho receptu, pozdravujem.
Cukor je ako chuťový katalyzátor. Tak ako píše @Tomeska , na vyrovnanie chuti!
Vyskúšam aj podľa Teba. Mám ešte 1 surovú cviklu a mám načatú tatarku. Uhorky budu chýbať, ale to nevadí. :-)
to vyzerá zaujímavo. ... ani by som neverila, že cvikla môže byť bez nálevu... vyskúšam, ......cviklu môžem surovú, varenú, zaváranú...
Som rada, že sa ti recept páči. Ja vždy kupujem len cca 1 kg cvikle a mám z toho 2,5 pohára.
Som rada, že sa ti recept páči. Ja vždy kupujem len cca 1 kg cvikle a mám z toho 2,5 pohára.
Som rada, že sa ti recept páči. Ja vždy kupujem len cca 1 kg cvikle a mám z toho 2,5 pohára.