Cviklový lekvár
Cviklový lekvár

Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. augusta 2019

Opäť som skúšala nové chute. Verte mi, pokojne si dám tento lekvárik na maslový chlebík. Bez dochutenia, by bolo veľmi cítiť v ňom cviklovú chuť, preto som pridala citrónovú šťavu, hruškovicu, lebo je výraznejšia ako rum a škoricový cukor.

3 fľaše
porcie
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg čerstvá
600 g
z 1 citróna
5 PL
2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklu som nevarila, iba som ju ošúpala a odvážila.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na strúhadle na mrkvu som ju nastrúhala.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zasypala cukrom a nechala som rozpúšťať 1 hodinu a občas som pomiešala.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa cukor rozpustil, vyliala som do rajnice a nechala pomaly variť. Po 45 minútach som stále cítila cviklovú chuť a naviac, tie rezance od strúhania mi tam trošku vadili. Použila som mixér a všetko som rozmixovala. Opäť dala variť na sporák a ešte viac sa chuť cvikle zvýraznila. Pridala som citrónovú šťavu a chuť stále rovnaká, pridala som hruškovicu a už to bolo niečo celkom iné. Najprv som chcela použiť kakao na duchutenie, ale viac sa mi k hruškovici hodí škoricový cukor, tak som pridala ten.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz to začalo. Lekvár začal vystreľovať kvapky po sporáku a všade okolo neho. Bolo mi jasné, že už je to lekvár. Urobila som skúšku tuhnutia a mohla som plniť do fliaš.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Stiahla som plameň a plnila som lekvár do čistých fliaš a ihneď zatvorila a obrátila hore dnom na 10 minút. Zvýšilo mi asi 100 ml, už sa mi neoplatilo dať do fliaš, bude na raňajky na chlebík s maslom.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý deň si mixujem šťavu z pol cvikle s pol jablkom na cievy, neľutujem, že som urobila lekvár, lebo je vynikajúci. Z kila cvikle mi vydalo tieto tri 350 ml fľaše. Prajem vám dobrú chuť.

    Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Chutnala som už aj paradajkový, tak verím, že aj tento bude dobrý, možno by sa dal robiť aj v rúre na plechu, ako sa teraz robieva aj slivkový. Škoda, že nemôžem robiť lekváre, treba do nich cukor na zahustenie aj lepšiu sterilizáciu a aj šťavy - sirupy.
Ej bisťu toto bude aj môj obľúbený lekvár. Tých 5 PL ide na jeden pohár? Dobré si to vymyslela. Už len cviklu kúpiť a ostatné mám. Hneď som recept ukázal manželke, že toto je to dobré na moje cievy.
@kvakac , tú hruškovicu som pridala do všetkého lekváru, ale si môžeš pridať aj osobitne do každého, nič tým nepokazíš..iste más pravdu na cievy je cvikla TOP..mixujem si každý deň pol cvikle s pol jablkom, mám tiež problémy s cievami...inak je to nie najlepšie pitie, lebo poznám aj lepšejšie, ale keď musím tak musím..pozor! sama cvikla bez pridania jablka je agresívna na pitie..som presvedčená, že tento lekvár vám bude chutiť..vďaka za komentár.-)
@evanaaa , paradajkový bol lepší, sviežejší, ale táto chuť je celkom iná...môžeš skúsiť aj niečím iným urobiť, lebo tá cvikla je dosť hustá, keď som ju rozmixovala...možno sa ti podarí zahustiť..vďaka za komentár..

Pridaj komentár k receptu: