Cviklový lekvár s hruškovicou a škoricovým cukrom fotorecept
Foto: izabella929
Opäť som skúšala nové chute. Verte mi, pokojne si dám tento lekvárik na maslový chlebík. Bez dochutenia, by bolo veľmi cítiť v ňom cviklovú Zobraziť celý popisOpäť som skúšala nové chute. Verte mi, pokojne si dám tento lekvárik na maslový chlebík. Bez dochutenia, by bolo veľmi cítiť v ňom cviklovú chuť, preto som pridala citrónovú šťavu, hruškovicu, lebo je výraznejšia ako rum a škoricový cukor.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cviklu som nevarila, iba som ju ošúpala a odvážila.
-
2
Na strúhadle na mrkvu som ju nastrúhala.
-
3
Zasypala cukrom a nechala som rozpúšťať 1 hodinu a občas som pomiešala.
-
4
Keď sa cukor rozpustil, vyliala som do rajnice a nechala pomaly variť. Po 45 minútach som stále cítila cviklovú chuť a naviac, tie rezance od strúhania mi tam trošku vadili. Použila som mixér a všetko som rozmixovala. Opäť dala variť na sporák a ešte viac sa chuť cvikle zvýraznila. Pridala som citrónovú šťavu a chuť stále rovnaká, pridala som hruškovicu a už to bolo niečo celkom iné. Najprv som chcela použiť kakao na duchutenie, ale viac sa mi k hruškovici hodí škoricový cukor, tak som pridala ten.
-
5
A teraz to začalo. Lekvár začal vystreľovať kvapky po sporáku a všade okolo neho. Bolo mi jasné, že už je to lekvár. Urobila som skúšku tuhnutia a mohla som plniť do fliaš.
-
6
Stiahla som plameň a plnila som lekvár do čistých fliaš a ihneď zatvorila a obrátila hore dnom na 10 minút. Zvýšilo mi asi 100 ml, už sa mi neoplatilo dať do fliaš, bude na raňajky na chlebík s maslom.
-
7
Každý deň si mixujem šťavu z pol cvikle s pol jablkom na cievy, neľutujem, že som urobila lekvár, lebo je vynikajúci. Z kila cvikle mi vydalo tieto tri 350 ml fľaše. Prajem vám dobrú chuť.
Ty jsi povedený, takový poměr by tě vyšel pěkně draho. Pane řidiči, pil jste před jízdou? Ne, nepil, jen jsem jedl cviklový lekvár!! haha
Cvikla je zdrava... Robim si mix napoj kazdy druhy den... Pol cvikle a pol jablka... Samostatna mix cvikla sa musi riedit, preto ju miesam s jablkom... Aj lekvar je velmi chutny.. Dakujem pekne za komentar...