Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Cviklovo-čokoládový koláč

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 5. februára 2022
Cviklovo-čokoládový koláč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

230 g
200 g
4 PL
100 g
5 ks
2 g
100 g
5 PL




Postup

  1. 1

    Neošúpanú cviklu vložíme do vody, uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Potom cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a v mixéri rozmixujeme na hladké pyré.

  2. 2

    Vo vodnou kúpeli začneme rozpúšťať čokoládu, ktorú ale nepremiešavame. Až keď je čokoláda rozpustená, prelejeme ju teplým espressom a zamiešame. Čokoládu po kraji obložíme plátkami masla. Lyžicou alebo varechou ho zatlačíme do čokolády a necháme rozpúšťať. Premiešame a odstavíme z vodného kúpeľa. Necháme chvíľu schladnúť.

  3. 3

    Potom veľmi pomaly čokoládu zamiešavame do žĺtkov. Primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva.

  4. 4

    Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame do čokoládovej hmoty.

  5. 5

    Zmes nalejeme do formy (priemer 24 cm) a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40–45 minút. Podávame s kyslou smotanou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia