Cviklovo-čokoládový koláč
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 5. februára 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Neošúpanú cviklu vložíme do vody, uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Potom cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a v mixéri rozmixujeme na hladké pyré.
- 2
Vo vodnou kúpeli začneme rozpúšťať čokoládu, ktorú ale nepremiešavame. Až keď je čokoláda rozpustená, prelejeme ju teplým espressom a zamiešame. Čokoládu po kraji obložíme plátkami masla. Lyžicou alebo varechou ho zatlačíme do čokolády a necháme rozpúšťať. Premiešame a odstavíme z vodného kúpeľa. Necháme chvíľu schladnúť.
- 3
Potom veľmi pomaly čokoládu zamiešavame do žĺtkov. Primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva.
- 4
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame do čokoládovej hmoty.
- 5
Zmes nalejeme do formy (priemer 24 cm) a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40–45 minút. Podávame s kyslou smotanou.
Tiež Čokoládový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu