Čokoládový koláč

Cviklovo-čokoládový koláč

Autor receptu: redakcia

12
porcií
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Neošúpanú cviklu vložíme do vody, uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Potom cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a v mixéri rozmixujeme na hladké pyré.
  2. Vo vodnou kúpeli začneme rozpúšťať čokoládu, ktorú ale nepremiešavame. Až keď je čokoláda rozpustená, prelejeme ju teplým espressom a zamiešame. Čokoládu po kraji obložíme plátkami masla. Lyžicou alebo varechou ho zatlačíme do čokolády a necháme rozpúšťať. Premiešame a odstavíme z vodného kúpeľa. Necháme chvíľu schladnúť.
  3. Potom veľmi pomaly čokoládu zamiešavame do žĺtkov. Primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva.
  4. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame do čokoládovej hmoty.
  5. Zmes nalejeme do formy (priemer 24 cm) a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40–45 minút. Podávame s kyslou smotanou.