Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 25. novembra 2016
Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept)
Foto: mitzy

Cvikla, alebo červená repa. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, a tak ďalej a tak ďalej... Prečo jesť ale iba zaváranú, keď sa z nej dajú urobiť všakovaké mňamky? Cviklové guľky, cviklové fašírky. Jedny sú smažené, druhé sú pečené. Chutia odlišne, pritom sú z rovnakej hmoty. Smažené sú chuťovo lepšie, pečené zas o niečo zdravšie. Skúste oba varianty ;)

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks (500 g)
130 g naklíčené
30 g
50 g
100 g
2 ks
3 strúčiky
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Cviklu si očistíme a nastrúhame. Mungo som nechala v miske 2 dni, kým nezačalo klíčiť. Vodu som do misky dopĺňala.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto pekne mungo zaklíčilo.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nastrúhanú cviklu, mungo a tekvicové semienka rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ovsené vločky, slnečnicové semienka, nadrobno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, olej, korenie, papriku, soľ a dobre premiesime. Pomúčime, vytvarujeme bochníkový tvar. Hmotu necháme odležať polhodinu až hodinu na chladnom mieste prikrytú utierkou. Medzitým si varíme zemiaky v šupke a prichystáme avokádový dip.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom z hmoty tvarujeme guľky alebo fašírky, alebo aj aj. Mne vyšlo 20 fašírok a 12 guliek.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guľky som vyválala v múke a dala smažiť na slnečnicovom oleji. Takto pekne vyzerajú a voňajú.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fašírky som dala piecť na 180 stupňov na polhodinu do rúry. Piekla som ich na papieri. Tie vyzerajú a voňajú takto pekne. Dajú sa samozrejme tiež smažiť, no chcela som ich odlíšiť tvarovo aj tepelnou úpravou.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Guľky aj fašírky chutia super s varenými zemiakmi v šupke, osolenými, s provensalským korením a s avokádovým dipom.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    P.S.: Fašírky sú skvelé a skladné aj v žemli so zeleninou. Na cesty, na olovrant...

  9. 9

    Recept na avokádový dip: Avokádo očistené zmixujeme so smotanou kyslou (vegánskym jogurtom), pridáme citrónovú šťavu, dva strúčiky cesnaku, čerstvý petržlen a bazalku, sušený medvedí cesnak, čierne korenie, soľ. Zmixujeme a máme.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tvoje cviklové fašírky vypadají úžasně a určo jsou výborné, oceňuji avokádový dip. Varianta opekaná je mi bližší, přece jenom mám chuťové pohárky zmlsané. Jsi šikulka, díky za receptík! Zdravím kočičáky!
1x mitzy
Idem ja veru namočiť mungo fazuľky, aby som mohla recept skopírovať bez náhrad:-) Vyzerá to veľmi dobre a verím, že aj chutiť to bude podobne. Dám vedieť...
1x mitzy