Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou fotorecept

mitzy - fotkaMitzy, 25. novembra 2016 8:01
Ďalšie recepty »

Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept)Foto: mitzy

Cvikla, alebo červená repa. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu, vápnik, fosfor, kyselinu listovú, a tak ďalej a tak ďalej... Prečo jesť ale iba zaváranú, keď sa z nej dajú urobiť všakovaké mňamky? Cviklové guľky, cviklové fašírky. Jedny sú smažené, druhé sú pečené. Chutia odlišne, pritom sú z rovnakej hmoty. Smažené sú chuťovo lepšie, pečené zas o niečo zdravšie. Skúste oba varianty ;)

6
porcií
30 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Cviklu si očistíme a nastrúhame. Mungo som nechala v miske 2 dni, kým nezačalo klíčiť. Vodu som do misky dopĺňala.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto pekne mungo zaklíčilo.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nastrúhanú cviklu, mungo a tekvicové semienka rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme ovsené vločky, slnečnicové semienka, nadrobno nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, olej, korenie, papriku, soľ a dobre premiesime. Pomúčime, vytvarujeme bochníkový tvar. Hmotu necháme odležať polhodinu až hodinu na chladnom mieste prikrytú utierkou. Medzitým si varíme zemiaky v šupke a prichystáme avokádový dip.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom z hmoty tvarujeme guľky alebo fašírky, alebo aj aj. Mne vyšlo 20 fašírok a 12 guliek.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guľky som vyválala v múke a dala smažiť na slnečnicovom oleji. Takto pekne vyzerajú a voňajú.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fašírky som dala piecť na 180 stupňov na polhodinu do rúry. Piekla som ich na papieri. Tie vyzerajú a voňajú takto pekne. Dajú sa samozrejme tiež smažiť, no chcela som ich odlíšiť tvarovo aj tepelnou úpravou.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Guľky aj fašírky chutia super s varenými zemiakmi v šupke, osolenými, s provensalským korením a s avokádovým dipom.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    P.S.: Fašírky sú skvelé a skladné aj v žemli so zeleninou. Na cesty, na olovrant...

  9. 9

    Recept na avokádový dip: Avokádo očistené zmixujeme so smotanou kyslou (vegánskym jogurtom), pridáme citrónovú šťavu, dva strúčiky cesnaku, čerstvý petržlen a bazalku, sušený medvedí cesnak, čierne korenie, soľ. Zmixujeme a máme.

    Cviklové guľky a fašírky s mungom, tekvicovými semienkami a slnečnicou (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist