Cukríky z dulového džemu fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 7. novembra 2015
Cukríky z dulového džemu (fotorecept)
Foto: dvorka

Dulový syr, želé cukríky, dulová pasta. Takéto recepty sú aj tu na Vareche. Ja už roky robím tzv. dulový syr podľa receptu našej milej Zobraziť celý popisDulový syr, želé cukríky, dulová pasta. Takéto recepty sú aj tu na Vareche. Ja už roky robím tzv. dulový syr podľa receptu našej milej susedy. Tento rok som trochu prebehla receptami a urobila prvý krát trochu iný postup ako doteraz. Prevzala som si varenie podľa varecháčky Palokuchki a dokončenie už podľa seba. Na cukríky používam len dule a cukor. Žiaden citrón ani kyselinu citrónovú. Podľa mňa viac vyniká práve dulová chuť.

30 minút
príprava
5+75 minút
tepelná úprava

Suroviny

 na obalenie




Postup

  1. 1

    Dule alebo bižalmy - nie úplne všedné ovocie. My máme na záhrade hruškovité dule. Zrelé sú vtedy, keď hnedý "plyšový" povlak sa zo šupky pekne očistí aj prstom. Dula vpravo dole je ešte neočistená. Dule som si umyla a škrabkou na zemiaky som očistila od šupky.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ovocie som rozkrájala na štvrtiny. Treba na to dobrý nôž a silu, nakoľko dule aj dobre zrelé sú dosť tvrdé. Vykrojila som jaderník, prípadne obité časti a pokrájala na menšie kúsky. Umyla a nechala odkvapkať.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ som čistila ovocie, dala som si variť asi liter vody. Teraz som robila už druhú várku cukríkov. Na tú som urobila silný mätový čaj a tým som dule zaliala zarovno, aby boli všetky ponorené. Zakryla som hrniec a keď sa voda začala variť, nastavila som si 5 minút.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dule za tento kratučký čas zmäkli. Preliala som ich do sita. Vodu som trochu osladila cukrom, nechala rozpustiť a mala som fajný dulový nápoj na pitie po vychladení.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dule som v mise rozmixovala a dostala som presne 1 liter hustej kaše. Preliala som ju do vyššieho kastróla a varila pol hodinu za občasného miešania na najmenšom horáku na najmenšej teplote.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dulové pyré má svetlú farbu. Pridala som cukor. Na liter pyré som dala 65 gramov cukru.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po pridaní cukru masa prská ako sopka zo stredu, preto pri varení džemov používam takéto sitko. Každých 15 minút džem premiešam, zakryjem kastról a robím si svoje.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po pridaní cukru som masu varila ešte 45 minút aby som dosiahla odparenie tekutiny a džem dostal krásnu orandžovú farbu. Nakoľko som varila na slabom plameni, nič sa mi nepripaľovalo a džem dostal dobrú hustotu. Musí z varechy odpadávať, nie stekať. Džem som nechala trocha vychladiť za občasného premiešania.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prvú várku dulovarenia som si zaumienila, že nebudem liať masu na plech a sušiť v rúre ako po minulé roky, ale si urobím cukríky rovno do pralinkových formičiek. Zdobítkom som si nastriekala do foriem ešte teplý dulový džem. Trochu poklepala aby sa masa urovnala.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Každý plát pralinkových formičiek som položila do krabičky od bonboniéry, zakryla servítkou a po krajoch prelepila, to aby do cukríkov nenapadal prach a prípadne chlpy nášho kocúra. Položila som na radiátor a po 2 - 3 týždňoch budem mať ďalšie cukríky. Záleží od tepltoty radiátora. Pri prvej várke nám radiátory len temperovali, preto sušenie trvalo 3 týždne.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je ukážka cukríkov z prvej várky, ktoré som po troch týždňoch sušenia vybrala z formičiek, ocukrovala vo vanilkovom cukre a odložila do sklenenej nádoby. Cukríky sú síce sladké, ale veľmi chutné a viem, že v nich nie sú žiadne nechcené pridané látky.

    Cukríky z dulového džemu (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marika21
Sú krásne oranžovej farby. Vypadajú ako želé cukríky z obchodu. Tvoje sú určite na chuť lepšie. Dule nemám. Možno raz bude príležitosť.KK5*
Nápad dobrý.
jozka2
Ta namaha zfrejme stoji za to.Raz som to jedla,ale ako platok/ci ovocnu kozu?/a bolo tovyborne.5*
frezia68
Hneď som pridala 5* a ako rada by som vyskúšala,len nemám dule.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia