Cukinová čalamáda podľa Izabely

izabella929 - fotkaizabella929, 2. decembra 2011

Cukinovú čalamádu som robila vtedy, keď už v mojej záhrade končila sezona uhoriek, aby som obohatila zaváraninu všetkými vitamínmi.

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg väčšia
600 g
5 kusov
4 kusy
7 kusov
1 velký kus (gigant)
1 malá hlávka
7 kusov
7 kusov
7 lyžíc
5 ks




Postup

  1. 1

    Všetky napísané suroviny som umyla, postrúhala na strúhadle.Vznikla nádherná farba pre oči.

    Cukinová čalamáda podľa Izabely - obrázok 1
  2. 2

    Urobila som nálev: na 2 l. vody , pol litra ocot, 250 g. cukor a 100 g soli.Všetko som rozmiešala, aby sa rozpustil cukor aj soľ. Nálevom som zaliala čalamádu.Čalamádu nechám stáť v náleve 4 hodiny.

    Cukinová čalamáda podľa Izabely - obrázok 2
  3. 3

    Po 4. hodinách som dala čalamádu do umytých pohárov.Sterilizovala som ju 15 min, na 80 st.Hotová čalamáda po sterilizácii je na hlavnom obrázku..

    Cukinová čalamáda podľa Izabely - obrázok 3

Diskusia k receptu

hubata
Presne takto som zavárala ja keď som mala záhradu: pozbierala som všetky zbytky (hlavne naružovelé paradajky, maličké uhorčičky, patizóniky, cukinky atď., lebo tie boli najchutnejšie) a po pridaní kapusty a cibule bola čalamáda ...... Joj, už aby som mala tú záhradu! V zime to bola bašta s prekvapením, lebo sme nikdy nevedeli čo v sebe ktorý pohár ukrýva.
izabella929
hubatá...máš pravdu.)) je to úžasné, chodiť po záhrade, zbierať rad radom všetko a zavariť.. doma zavarené, veru nemá chybu...)
verula
naozaj pastva pre oci, ukladam si, je vzdy dobre mat po ruke viacero receptikov dik ukladam si
dajda
No krásna-nádherná,ako malľovaná.......Moji žujovia nemajú radi čalamádu,len uhorky musím zavárať na niekoľko spôsbov.
monty469
A ďalšia inšpirácia,keď bude sezóna a urodí sa nám
izabella929
@monty469 , sú to už iba čriepky z môjho života..tento svet v tej podobe, ako vidíš na obrázkoch pre mňa prestal existovať, čo je škoda..bola by som teraz vytvorila omnoho viac receptov...lebo../.tu kde žijem, túto možnosť už nemám../ možno to aj sám Pán Boh takto chcel, aby som si mohla konečne oddýchnuť a venuje mi šťastie iným spôsobom... budem veľmi rada, keď túto čalamádu urobíš, prosím napíš mi o tom...)Ďakujem pekne za komentár.-)
monty469
Určite ti napíšem,aj obrázok pridám.Musím povedať,klobúk dole pred všetkými receptami,čo pridávaš,každý si v nich vyberie to svoje.Inšpiruješ mnohých.A to som ešte neprešla všetky tvoje recepty
izabella929
@ ,onty469, no je toho veľa na pozeranie...varím tak, ako ma maminka naučila...snažím sa neplytvať jedlom a dochutiť tak, aby sa chute nebili...vďaka za komentár.-)
monty469
A ešte aj túto čalamádu som robila, suroviny opäť také, aké záhrada dala, až na karfiol, ten som kúpila :-)) Vďaka za recept


izabella929
@monty469 , vďaka za vyskúšanie receptu.-)Dobre si to vymyslela s tým karfiolom...Potom prosím napíš, či vám moje čalamády chutili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia