Crème Pâtissière

lusinkab - fotkalusinkab, 2. decembra 2012

Vznikla tu jedna zaujímavá diskusia,čo sa týka tohto krému alebo lepšie nazvané plnky.Len chcem upresnit Crème Pâtissière nie je šľahačka je to vanilkový krém Zobraziť celý popisVznikla tu jedna zaujímavá diskusia,čo sa týka tohto krému alebo lepšie nazvané plnky.Len chcem upresnit Crème Pâtissière nie je šľahačka je to vanilkový krém zaužívaný vo veľkom množstve vo francúzkej, talianskej kuchyni ale aj v iných častiach sveta. Robím ju dosť často a používam ju na rôzne dezerty a plnenie. Obrázkový postup doplním pri najbližšej príležitosti.

Suroviny

150 g
50 g (majzena)
500 ml
6 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Vanilkový struk rozrežeme,vyškrabeme s nožíkom zrniečka a položíme ich aj so strukom do mlieka.Na pomalom ohni privedieme mlieko do varu.Keď nám začne vrieť odstavíme zo šporáka,zakryjeme pokrievkou a necháme postáť 10 minút nech nám pekne prejde chuť vanilky.

  2. 2

    Do väčšieho hrnca si dáme žĺtka a cukor a spolu to vyšľaháme cca 2 min.Netreba žiaden elektrický šľahač stačí klasický ručný metličkový na vajíčka. Potom k zmesi pridáme kukuričný škrob a dobre vymiešame.Za stáleho miešania s metličkou lejeme celý obsah mlieka.Dáme na pomalý plameň a pomocou metličky miešame až kým nám pekne nezhustne,nezabúdame aj na dno hrnca aby sa nám zo spodku nepripálila.

  3. 3

    Odstavíme zo sporáka zakryjeme kuchynskou fóliou aby sa nám nevytvorila kožka na povrchu a necháme vychladnúť.Po vychladnutí možme dať ešte zhustnúť do chladničky.Ak sa vám krém zdá veľmi tuhý môžte k nemu primiešať polievkovú lyžicu smotany.

  4. 4

    Tento krém možte dať aj piecť do rúry ako napríklad tradičný taliansky koláč Torta della nonna s crema pasticcera kde je pomer surovín trošku rozdielny a pridáva sa tam aj citrónová kôra,postup je ten istý len pridávam iný rozpis surovín (8 žĺtka,250g cukor,1 liter mlieka,vanilkový struk,nadrobno nastúhaná kôra z jedného citróna a 80g kukuričný škrob). Alebo ako plnka do torty,ako poleva na zdobenie,plnenie profiteroles z odpaľovaného cesta alebo som ju dokonca použila aj ako plnku na parížske rožky. V tomto recepte mám tiež rýchlejšiu verziu tejto plnky http://varecha.pravda.sk/recepty/chinois-aux-pepites-de-chocolat-alebo-brioska-s-/29039-recept.html

Diskusia k receptu

lusinkab
...tak tu je napriklad pouzita v Torta della nonna


...pouzita na ozbodu torty


...na parizske rozky


...ako plnka do torty,stuhnuta cez noc


...plnene profiteroles z odpalovaneho cesta

anina6
náááááááááááááádhera, mňam.
smajliqa
super.. dakujem velmi pekne,,,,, myslim ze toto je uplne stvorene pre mna, kedze tu temu s creme patiserie som zalozila ja :)))) moc si mi pomohla, vdaka :)
zuzik01
@lusinkab vyborne si to vyriesila s pridanim tohto receptu... snad to pomoze viacerym varechackam ;-) inac sa tento creme pouziva casto aj na Cypre do roznych tort apod.
slawek
Nadhera! Taketo kolaciky by som chcel mat na stole kazdy den, na ranajky ku kavicke, po obede i veceri. Tentoraz si inspirovala ty mna :-).
lusinkab
@anina6 , @helaxa , @veronika353Dakujem za mile komentariky :-) @smajliqa rado sa stalo :-) preto som sem aj pridala fotky z niektorych mojich kolacikov aby si aj videla,ze sa to da pouzit fakt na cokolvek :-) @zuzik01 no co sa tyka cyperskej kuchyne tak o tej vela neviem :-) ale uz som to pozmenila v uvode :-) @slawek ved na to sme tu aby sme si navzajom pomahali a inspirovali sa :-)
ywett
@lusinkab v apríli som si založila svoj blog a tam mám meno Ywett a aby nedochádzalo k nedorozumeniam (čo sa už stalo) že či sú to moje recepty a fotky aj na tejto stránke alebo opačne...tak preto tá zmena nicku aj na vareche.sk :-)
lusinkab
:-) aha tak uz rozumiem,ale mas pravdu je to tak lepsie,len mi to neslo akosi do hlavy :-) ale uz som si nasla aj ten tvoj blog aj som si ho ulozila na plochu aby som ho mala po ruke :-)
elixir
Toto si ukladám...teším sa na foto postup. Tie koláčiky v prvom komente vyzerajú super. :)
3sandra3
to je skvelá plnka, teda vlastne krém.... perfektné koláčiky
evanaaa
@lusinkab , a ja ti ďakujem, že si to sem dala, teraz si to môžem pekne uložiť.....som rada.
honestka
Ano, spravne meno, spravna kombinacia jeho pouzitia na krasnych a chutnych kolacikoch. Ozaj zaklad v gastronomii pecenia.
lusinkab
Dakujem vam vsetkym za mile komentariky :-) a rada som pomohla :-)
lusinkab
Jej @ywett dakujem velmi pekne,ze si si spomenula :-) uz som si to ulozila a vyskusam :-)
dodo46
@lusinkab
Vôbec tým vaším krémom nerozumiem. Poznám len Marína, Kreola, Nubián, ale to ste dievčence asi ešte neboli na svete.
Tie tvoje výrobky sú nádherné.
mesiar50



Prajem ti krásny a šťastlivý nový rok 2013 v plnom zdravý a šťastí
medulienka122
@lusinkab , práve som rozmýšľala, kam ti poslať novoročné prianie, tak som si otvorila tento recept. Akosi mi vtedy ušiel, ale teraz , keď som ho objavila, tak som normálne omdlela:-))). Si neskutočná šikovnica, a do nového roku 2013 ti prajem všetko to, čo si praješ ty najviac!
havino
ja som to tu tiež nevidela a teda musím konštatovať @lusinkab niečo nádherné, vdaka za recept
lusinkab
dakujem vam velmi pekne @medulienka122 a @havino :-) aj Vam obom prajem stastny novy rok aby bol lepsi ako ten predosly a nech sa vam splni v novom roku vsetko po com tuzite :-)
havino
@lusinkab , ešte som sa vrátila k tvojím receptom, prosím ťa na tortu della nonna tu recept nemáš? tak veľmi dobre vyzerá, všetko velmi dobre vyzerá
lusinkab
@havino ano receptik mam napisany v zosite kedze mi ho priatel prekladal z talianskej stranky :-) ak chces velmi rada ho sem pridam,mam dnes cas tak idem si po zosit a do takej hodinky to sem pridam :-)
eviana
Krása... všetko z Tvojej "dielne" ... nesmierne šikovná si, tlieskam nadšením, ukladám o dušu... ďakujem za skvelé recepty a tipy :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia