Crème Pâtissière

Autor receptu: lusinkab

Vznikla tu jedna zaujímavá diskusia,čo sa týka tohto krému alebo lepšie nazvané plnky.Len chcem upresnit Crème Pâtissière nie je šľahačka je to vanilkový krém zaužívaný vo veľkom množstve vo francúzkej, talianskej kuchyni ale aj v iných častiach sveta. Robím ju dosť často a používam ju na rôzne dezerty a plnenie. Obrázkový postup doplním pri najbližšej príležitosti.

Suroviny

Postup

  1. Vanilkový struk rozrežeme,vyškrabeme s nožíkom zrniečka a položíme ich aj so strukom do mlieka.Na pomalom ohni privedieme mlieko do varu.Keď nám začne vrieť odstavíme zo šporáka,zakryjeme pokrievkou a necháme postáť 10 minút nech nám pekne prejde chuť vanilky.
  2. Do väčšieho hrnca si dáme žĺtka a cukor a spolu to vyšľaháme cca 2 min.Netreba žiaden elektrický šľahač stačí klasický ručný metličkový na vajíčka. Potom k zmesi pridáme kukuričný škrob a dobre vymiešame.Za stáleho miešania s metličkou lejeme celý obsah mlieka.Dáme na pomalý plameň a pomocou metličky miešame až kým nám pekne nezhustne,nezabúdame aj na dno hrnca aby sa nám zo spodku nepripálila.
  3. Odstavíme zo sporáka zakryjeme kuchynskou fóliou aby sa nám nevytvorila kožka na povrchu a necháme vychladnúť.Po vychladnutí možme dať ešte zhustnúť do chladničky.Ak sa vám krém zdá veľmi tuhý môžte k nemu primiešať polievkovú lyžicu smotany.
  4. Tento krém možte dať aj piecť do rúry ako napríklad tradičný taliansky koláč Torta della nonna s crema pasticcera kde je pomer surovín trošku rozdielny a pridáva sa tam aj citrónová kôra,postup je ten istý len pridávam iný rozpis surovín (8 žĺtka,250g cukor,1 liter mlieka,vanilkový struk,nadrobno nastúhaná kôra z jedného citróna a 80g kukuričný škrob). Alebo ako plnka do torty,ako poleva na zdobenie,plnenie profiteroles z odpaľovaného cesta alebo som ju dokonca použila aj ako plnku na parížske rožky. V tomto recepte mám tiež rýchlejšiu verziu tejto plnky http://varecha.pravda.sk/recepty/chinois-aux-pepites-de-chocolat-alebo-brioska-s-/29039-recept.html