Coq au vin - Kohút na víne

Mária Jergušová
šéfkuchárka Beer Palace v Bratislave, 18. februára 2011
Coq au vin - Kohút na víne
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

200 g
200 g
200 g
50 g
500 ml, kyslejšie
200 ml




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia nakrájame na väčšie kusy, restujeme na oleji a necháme osušiť na papierovej utierke.

  2. 2

    V hrnci restujeme mrkvu a šalotku, pridáme kuracie mäso, víno zredukované na polovicu, gaštany, smotanu čerstvý tymian (celé vetvičky) ochutíme podľa chuti a podávame s opečenou francúzskou bagetou.

  3. 3

    Náš tip: Coq au vin je francúzske národné jedlo. Hoci „coq“ znamená kohút a všetky originálne recepty vyžadujú jednoročného asi 3 kg ťažkého kohúta, aj v dobrých francúzskych reštauráciách kohúta nahradilo kurča.

Diskusia k receptu

pusta
túto verziu nepoznám. ale už som varila kohúta na víne, podľa kuchárskej knihy: "Franouzská kuchyne" od Jany Martinicovej, kde príprava je oveľa náročnejšia, aj iné zloženie surovín, ale výsledok stojí za to. vyskúšam aj tento recept.
honestka
nuz Julia Child by povedala, ze sme si toho kohúta zjednodusili tak, ako dnes uz vacsinu jej pracnych originalov.
pusta
nemôžem si pomôcť, ale názov:"Coq au vin" by som predsa len ponechala francúzskemu originál receptu, čo povieš?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia