Ryžová kaša
Ryžová kaša

Congee - ázijská ryžová kaša

janeg - fotkajaneg, 10. júla 2020
Congee - ázijská ryžová kaša
Foto: janeg

Veľmi obľúbené ázijské jedlo, stačí dochutiť podľa vašich preferencií.
Zdroj: pinterest

6
porcií
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
 (alebo vývar)
podľa chuti
podľa chuti
Pomer ryže a vody:
1:7
1:8
1:9
1:10




Postup

  1. 1

    Prepláchneme ryžu a necháme ju na sitku odtiecť. V hrnci privedieme k varu vodu (vývar) a pridáme ryžu. Stíšime a varíme 25-30 minút za občasného miešania. Ryža začne uvoľňovať škrob a naberie krémovú konzistenciu asi po 20 minútach.

  2. 2

    Ak chcete pridať mäso, napríklad kuracie, hovädzie, bravčové, kačacie, ryby, urobte tak až keď kaša zhustne. Osoľte podľa chuti a hneď podávajte. Čím dlhšie kaša stojí, tým hustejšia bude. Vždy ju môžete zriediť pridaním vody alebo vývaru.

  3. 3

    Ja osobne som si kuracie prsia uvarila samostatne, ochutenú vodu, v ktorej sa varili som použila na zaliatie ryže a kúsky pŕs som natrhala a pridala ich ku koncu varenia. Do kaše som pridala lyžičku mletej papriky a na tanieri ju dochutila čerstvým petržlenom. Pomer vody a ryže som mala 1:8.

Diskusia k receptu

2010
Sorry, ale congee sa pripravuje inac, klasicka verzia sa ryza vari aj 5 hodin, moderna tak najmenej hodinu a
je tam pomer ryza 1-10 voda a konzistencia je taka polievkova kasa.
Je to klasicke cinske ranajkove jedlo.





janeg
@2010 (11.7.2020 17:14)

Pre tých, čo nemajú čas alebo chuť variť niečo 5 hodín, je toto dobrá voľba :)