Ryžová kaša

Congee - ázijská ryžová kaša

Autor receptu: janeg

Veľmi obľúbené ázijské jedlo, stačí dochutiť podľa vašich preferencií.

6
porcií
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prepláchneme ryžu a necháme ju na sitku odtiecť. V hrnci privedieme k varu vodu (vývar) a pridáme ryžu. Stíšime a varíme 25-30 minút za občasného miešania. Ryža začne uvoľňovať škrob a naberie krémovú konzistenciu asi po 20 minútach.
  2. Ak chcete pridať mäso, napríklad kuracie, hovädzie, bravčové, kačacie, ryby, urobte tak až keď kaša zhustne. Osoľte podľa chuti a hneď podávajte. Čím dlhšie kaša stojí, tým hustejšia bude. Vždy ju môžete zriediť pridaním vody alebo vývaru.
  3. Ja osobne som si kuracie prsia uvarila samostatne, ochutenú vodu, v ktorej sa varili som použila na zaliatie ryže a kúsky pŕs som natrhala a pridala ich ku koncu varenia. Do kaše som pridala lyžičku mletej papriky a na tanieri ju dochutila čerstvým petržlenom. Pomer vody a ryže som mala 1:8.