Čokoládový koláč z alobalovej formy fotorecept

namarie - fotkanamarie, 24. februára 2017
Čokoládový koláč z alobalovej formy (fotorecept)
Foto: Namarie

Tento koláč som vymyslela po jednej vtipnej príhode. Pôvodne som chcela ísť robiť poschodovú tortu, avšak niekde som stratila formu a susedky, od ktorých Zobraziť celý popisTento koláč som vymyslela po jednej vtipnej príhode. Pôvodne som chcela ísť robiť poschodovú tortu, avšak niekde som stratila formu a susedky, od ktorých som si chcela požičať, neotvárali 2 hodiny dvere. Tak som bola nútená vymyslieť nový koláč a to použitím vlastnoručne vyrobenej formy z alobalu a kancelárskych spiniek :D Čuduj sa svete podarilo sa to... Vyskúšajte, chutí úúúžasne :)

5
porcií
25 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

2 bal
2 bal
1 ks
500 ml
100 ml
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Z alobalu si vytvarujeme formu na koláč nasledovným postupom. Odtrihneme si 60 cm dlhý alobal a zložíme ho na pozdĺžny pásik, ktorý, kvôli udržaniu tvaru naformujeme na hrnci. Konce pripneme spinkou alebo zošívačkou na papier. Hotový alobalový okruh odložíme a pripravíme si spodok formy. Urobte to opäť podľa hrnca (viď obrázok). A túto časť zopakujte s novým alobalom. Takže nakoniec máte 1 pásik a dve alobalové dná.

    Čokoládový koláč z alobalovej formy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom všetko spojíme - jedno alobalové dno zospodu pásika a druhé zvrchu - boky pekne pozohýňame a opäť pripneme spinkami. Dôležité je, aby alobalové dno malo len dve vrstvy, inak sa vám to dobre neupečie. Boky ich môžu mať viac... Ak vás tvar kruhu nudí, kľudne si vytvarujte z toho srdičko (jedno som našla na nete - zlaté :D), hviezdičku, alebo akýkoľvek iný tvar. Je to však pracnejšie... Na spodok formy si vystrihnite kruh z papieru na pečenie. Tento alobalový kruhový postup trvá max 10 minút. A je to celkom zábava :)

    Čokoládový koláč z alobalovej formy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poďme na samotný koláč. Dajte si roztopiť maslo. Nie však príliš, nech je také krémové, poddajné. 1 a pol balíka kakaových venčekov (môžete aj viac - podľa toho, aký hrubý chcete mať korpus) rozdrťte na najdrobnejšie ako je to možné, a poriadne ich premiešajte s roztopeným maslom. Zmes dajte do formy a poriadne popritláčajte rukou. Formu položte na plech a dajte do predohriatej rúry 180 stupňov - 10 minút. Pozor nech vám nezhorí!

  4. 4

    V hrnčeku poriadne rozmiešajte pol balíčka čokoládového pudingu, 150 g cukru a mlieko, odložte si ho. Do hrnca nalejte šľahačkovú smotanu, keď je teplá, začnite do nej primiešavať kocky čokolády - dajte tam zatiaľ len jedno balenie. Keď je čokoláda roztopená, pomaly začneme prilievať pudingovú zmes a miešame to dokým to nezhustne. Ak vám zmes nehustne, pridajte druhú časť balíčka pudingu. Keď je to krásne husté, odstavte to a pridajte ešte zopár kociek čokolády - zmes bude nádherne čokoládovo tmavá.

  5. 5

    Hotový korpus zalejte zmesou, posypte zvyšnými rozdrevnými venčekmi, nastrúhanou čokoládou a zvyšným kryštálovým cukrom. Koláčik dajte do chladničky na celú noc... Alebo keď nevydržíte, cez deň na minimálne 3 - 5 hodín. Čím dlhšie, tým bude tuhší...

    Čokoládový koláč z alobalovej formy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Alobal po stranách rozstrihnite a oddeľte. Vualaaaaaa... Chutí lepšie ako z reštaurácie. Milujem ho :) Pozrite...

    Čokoládový koláč z alobalovej formy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Toto vyzerá fajn a aj celkom rýchlo urobené. Myslíš, že by som mohla použiť aj rastlinnú náhradu šľah. smotany?
namarie
@Denyany (24.2.2017 10:48)

Denyany myslím že áno, hustotu spraví ten puding, daj ho tam v tom prípade celý.... čo konkrétne navrhuješ?
Myslím že kokosové mlieko, alebo kokosový krém by mohol fungovať :) A dodá tomu ešte lepšiu chuť. Vyskúšaj - napíš, či sa podarilo :) Držím palce!
mitzy
Toto ma tak zaujalo @Namarie (24.2.2017 11:24) ze už mám kúpené suroviny a zajtra to upečiem, dám potom echo ;)

mitzy
@Namarie ten koláč je geniálny;)
Včera večer som ho urobila a dnes je úplne úžasný! Zabudla som si odložiť polku venčekov a všetky som ich dala do korpusu. Ale vynašla som sa-navrch som podrvila horalku. Piekla som v tortovej forme 24cm takže je nižší ako tvoj. Cukru som dala menej:120g ale super-je to sladká bomba. Fakt ďakujem za recept-bude u nás častejšie, lebo je rýchly s výsledok je nad očakávania.




namarie
@Mitzy (26.2.2017 11:29)

Mitzyyyy vyzera super, a tie horalky na vrchu! mnam :) som moc rada ze chutil :)) pekný zvysok nedele prajem :))
1x mitzy