Foto: tatranka
Tohto typu zákusky pečiem už roky.Je to osvedčené cestíčko,jednoduché a viem,že výsledok bude určite dobrý.Manžel má rád zákusky s krémom.Takže zákusok s čokoládovým krémom.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Tmavé cesto: | |
5ks |
|
5ks |
|
200 g |
|
4 lyžice |
|
3 lyžice |
|
8O g |
|
pol balíčka |
|
Cesto svetlé: | |
4 ks |
|
4 ks |
|
150 g |
|
3 lyžice |
|
100 g |
|
pol bal |
|
z pol citróna |
|
Plnka: | |
6 dcl |
|
3 balíčky |
|
150 g |
|
6 lyžíc |
|
3 veľké lyžice |
|
250 g |
|
3 lyžice |
|
Postup
-
1
Bielka vyšľaháme do tuha s práškovým cukrom.Pomaly pridáme a premiešame žĺtka. Do múky vmiešame kypriací prášok a kakao.Premiešame.Nakoniec pridáme pomleté orechy.Do premiešanej sypkej zmesi Postupne pridávame vyšľahané bielka s cukrom so žĺtkami.Vylejeme na plech vyložený mastným papierom.Upečieme pri teplote 180 0C.
-
2
Ten istý postup platí aj pre svetlé cesto.
-
3
Upečené tmavé cesto potriem malinovým lekvárom .
-
4
Upečené svetlé cesto.
-
5
Krém si uvaríme.Okrem masla všetky suroviny spojíme a rozhabarkujeme,aby sme nemali hrudky.Počas varenia plnku stále miešame,aby sa nám múka neprichytila o dno.Počkáme,kým bude vrieť.stiahneme oheň a ešte chvíľočku varíme.Keď je masa uvarená,necháme ju vychladiť a sem tam premiešame,aby sa nám netvorila koža.Do studenej masy zamiešame maslo a dobre vyšľaháme.
-
6
Potom pláty spájame.Na tmavý plát potretý lekvárom navrstvíme 2/3 čokoládovej plnky.Na ňu uložíme svetlý plát a na ten dáme zvyšok plnky.Už nedávame lekvár.Na Vrch koláča strúham jogurtovú bielu čokoládu.Pekne prizdobí.A tiež kvalitnú tmavú čokoládu.Zákusok odkladám do chladu.
-
7
Po vychladení zrovnám kraje a koláč prekrojím na polovicu.
-
8
Zákusky krájam na trojuholníčky.
Ja zbožňujem zákusky , kde je veľa krému , chodím do Avionu na šomlo halušky , vyberiem si taký pohár, kde je krému viac ako piškoty. čakám návštevu koncom týždňa , plánujem robiť štrúdlu , štrúdla je pre mňa , prekvapenie pre hosťa , slávnostné, len ten recept na cesto čo sa bude dobre vyťahovať , neviem ho nájsť , pri sťahovke sa mi stratili knihy, mala so tam v kuch.knihe recept ešte od babky , no niet ho .
Ináč ani mne nevadia kritické komentáre,alebo pripomienky,človek sa stále učí a dobre mierená rada je vzácnejšia ako falošná poklona.Je mi to jasné.No @babav som musela poďakovať,nie len za jej kladdné komentáre,ale akosi vnútorne cítim,že mi praje a myslí to so mnou dobre.Ja mám ten pocit a žiadalo sa mi jej poďakovať.
Ináč aj ty si mi zatiaľ len krásne písala a ma posúvala do predu svojími komentrikmi.
ked ma recept zaujme a zasluzi si (z mojho pohladu a skusenosti )
pochvalu.Na Vareche je velmi vela dobrych receptov ,na vsetky
sa komentovat neda ,ale to neznamena ,ze si osoba ,ktora recept
pridala nezasluzi uznanie.Pozitivna kritika a pripomienky su dobre pre vylepsenie receptov a zberanie novych poznatkov gurmanskeho umenia ,ved prave tie "malickosti " vedia vylepsit chut aj vzhlad
vysledneho jedla;-).