Čokoládové špice-celiatické (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Tieto špice sme ako decká volali indiánky a vyskúšala som ich urobiť aj pre celiatikov.Môžu sa robiť aj pre ostatných len s použitím klasickej múky.

60
porcií
120 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme všetko potrebné na pečenie
  2. Upečieme si piškoty pod špice (ale môžeme použiť aj hotové piškoty guľaté bud celiatické alebo obyčajné) .ak sa rozhodneme si ich upiecť doma tak postupujeme takto:žltka vyšlľaháme s cukrom do peny pridáme múku a tuhý sneh z bielkov a ručne jemne zmiešame na masu
  3. cesto vylejem do sáčka ktorý si postavíme do vysokého pohára pre lepšie naplňanie potom okraje zdvihneme a doplníme plné vrecko
  4. a môžeme robiť malé kolečká na vystlaný plech .dáme piecť na 180 st.asi tak 12 minút je toho na 2 plechy tak som piekla na multifunkčno
  5. prichystáme si dva nadstavce na špice.jeden je špeciálny na vyťahovanie tvaru špicov .tu musíme dať pozor aby dierka na nadstavci nebola zakrytá sáčkom .druhý špic máme na uzatváranie a ozdobu špica s ostrými vrúbkami.
  6. upečené a vychladnuté piškotky potrieme čokoládou pripravenou z horkej čokolády a cery aby piškoty nezvlhli ked budeme dovnútra plniť vajcovým koňakom alebo salkom .potreté dáme do chladničky
  7. začneme si pripravovať hmotu na vyťahovanie:do mlieka pridáme zlatý klas a cukor a uvaríme hustú kašu a do hotovej primiešame vanilkový cukor aby sa nam neurobili hrudky lebo by nám to nešlo dobre cez otvor v nadstavci sem tam pomiešame
  8. do vychladnutej pudingovej kaše pridáme maslo a heru a vymixujeme
  9. pred dokončeniím pridáme kakao (40g) a domixujeme.rozdelime si asi tak na tretiny a dvoma naplníme sáčok so špeciálnym nadstavcom a jednu tretinu do sáčka so zdobičkou
  10. na schladené piškoty začneme vyťahovať špice.musíme robiť rýchlo aby sa mnám pod rukami moc netopila plnka lebo by nám to padalo.hneď vytiahnuté dáme do chladničky tak na 1-2 hod.ale najlepsie je to v zime ked mrzne na balkone alebo aj v mrazáku tam stačí tak 15 minút
  11. stuhnuté naplníme koňakom alebo salkom zmiešaným s rumovou esenciou.ja som to liala cez lievilk ale je dobre aj z hrnčeka co ma na okraji čpičku na nalievanie
  12. potom vrch uzavrieme ozdobne špičkou.a dáme zas do chladu ako pred tým stuhnúť
  13. vyberieme z chladu pár kúskov a namáčame do čokolády .použíjeme šálku aby sa nám ponorili do čokolády celé špice.otočíme a necháme vychladnúť.
  14. a môžeme maškrtiť.-))dobrú chuť!!