Čokoládové špice-celiatické (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Tieto špice sme ako decká volali indiánky a vyskúšala som ich urobiť aj pre
celiatikov.Môžu sa robiť aj pre ostatných len s použitím klasickej múky.
60 porcií |
120 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme všetko potrebné na pečenie
- Upečieme si piškoty pod špice (ale môžeme použiť aj hotové piškoty guľaté bud celiatické alebo obyčajné) .ak sa rozhodneme si ich upiecť doma tak postupujeme takto:žltka vyšlľaháme s cukrom do peny pridáme múku a tuhý sneh z bielkov a ručne jemne zmiešame na masu
- cesto vylejem do sáčka ktorý si postavíme do vysokého pohára pre lepšie naplňanie potom okraje zdvihneme a doplníme plné vrecko
- a môžeme robiť malé kolečká na vystlaný plech .dáme piecť na 180 st.asi tak 12 minút je toho na 2 plechy tak som piekla na multifunkčno
- prichystáme si dva nadstavce na špice.jeden je špeciálny na vyťahovanie tvaru špicov .tu musíme dať pozor aby dierka na nadstavci nebola zakrytá sáčkom .druhý špic máme na uzatváranie a ozdobu špica s ostrými vrúbkami.
- upečené a vychladnuté piškotky potrieme čokoládou pripravenou z horkej čokolády a cery aby piškoty nezvlhli ked budeme dovnútra plniť vajcovým koňakom alebo salkom .potreté dáme do chladničky
- začneme si pripravovať hmotu na vyťahovanie:do mlieka pridáme zlatý klas a cukor a uvaríme hustú kašu a do hotovej primiešame vanilkový cukor aby sa nam neurobili hrudky lebo by nám to nešlo dobre cez otvor v nadstavci sem tam pomiešame
- do vychladnutej pudingovej kaše pridáme maslo a heru a vymixujeme
- pred dokončeniím pridáme kakao (40g) a domixujeme.rozdelime si asi tak na tretiny a dvoma naplníme sáčok so špeciálnym nadstavcom a jednu tretinu do sáčka so zdobičkou
- na schladené piškoty začneme vyťahovať špice.musíme robiť rýchlo aby sa mnám pod rukami moc netopila plnka lebo by nám to padalo.hneď vytiahnuté dáme do chladničky tak na 1-2 hod.ale najlepsie je to v zime ked mrzne na balkone alebo aj v mrazáku tam stačí tak 15 minút
- stuhnuté naplníme koňakom alebo salkom zmiešaným s rumovou esenciou.ja som to liala cez lievilk ale je dobre aj z hrnčeka co ma na okraji čpičku na nalievanie
- potom vrch uzavrieme ozdobne špičkou.a dáme zas do chladu ako pred tým stuhnúť
- vyberieme z chladu pár kúskov a namáčame do čokolády .použíjeme šálku aby sa nám ponorili do čokolády celé špice.otočíme a necháme vychladnúť.
- a môžeme maškrtiť.-))dobrú chuť!!