Čokoládová torta

kattruss - fotkakattruss, 21. februára 2012
Čokoládová torta
Foto: kattruss

Toto je najlepšia čokoládová tortička, čo som doteraz jedla, takže sa s ňou chcem s vami podeliť :) Užite si tento zážitok :)

45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
200 g
500 g
2 ks
150 g s kypriacim práškom
225 g
40 g
60 ml
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:
200 g
160 ml




Postup

  1. 1

    Maslo rozpustíme, pridáme čokoládu a necháme rozpustiť. Potom pridáme aj cukor a vodu a miešame na miernom ohni, kým sa nerozpustí. Spraví sa nám tuhšia hmota, ktorú necháme asi 10 min vychladiť a prelejeme do väčšej misy.

  2. 2

    Do čokoládovej hmoty metličkou vmiešame vajíčka, ktoré sme si vopred rozšľahali vidličkou. Potom pridáme preosiatu múku (hladkú, polohrubú s kypriacim práškom) a taktiež preosiate kakao. Všetko spolu premiešame jemne vareškou. Cesto nemá byť tuhé, ale redšie. Keďže gramy som premieňala z "cups", treba s múkou zaobchádzať trošku opatrne. :) Už som to opravila, tak dúfam, že to bude sedieť.

  3. 3

    Čokoládová poleva: V smotane na šľahanie roztopíme čokoládu a miešame na miernom ohni. Spraví sa nám krémová hmota, ktorú potom nalejeme na čokoládovú tortu.

Diskusia k receptu

kattruss
pecie sa cca na 180-200°C treba si to radsej odsledovat a je to za takych 45min. Ruru netreba radsej otvarat aspon pol hod lebo padne dole.
gaabinka
vyzera vyborne, aj podla ingrediencii z ktorych sa robi, musi byt fakt skvela, ukladam:)
afataga
ja sice torty nemusim, ale cokoladove mozem :-) pekna a jednoducha, ale nie je tam toho cukru vela?
valeri
Podľa surovín určite výýýýý borná, ale toho cukru sa mi zdá veľa. Ja síce aj tak v každom recepte dávam len polovičné dávky cukru, osvedčilo sa mi to .-))
irenaw
vyzerá výborne a ten cukor, uvidíme, asi treba len skúsiť, každý máme radi inak sladké :) @wevewe myslím, že to je múka, kde je už prášok do pečiva pridaný. na samotnom prášku je napísané, že je na 1/2 kg múky.
tatiana23
V sobotu som piekla podobnú čokoládovú tortu, je fakt naozaj veľmi veľmi dobrá. Ingrediencie na corpus delicti:
200 gr horkej čokolády Figaro, 150 gr. kvalitne maslo, 1 čaj.lyž.prášok do pečiva,
250 gr tmaveho trstinového cukru, 30 gr kakao , 3 cele vajcia, 1 dcl. Kefir, cmar alebo kysla smotana
100 gr.polohrubej muky, 1 pol.lyz.instantnej kavy rozpustenej v 1 dcl. horucej vody.
Nad vodnou laznou rozpustime cokoladu, maslo , kakao, pridame kávu a hnedy cukor.
Masu spojime a nechame chladnut do vlazna. Do vlaznej masy pomaly zamiesame cele vajcia s kefirom a muku s praskom do pečiva a mozeme pridat aj vanilku alebo vanilk.cukor.
Moze sa pridat aj kora z dvoch pomarancov. Pozor! , len oranzovu cast, ostatne je horke.
Zmes vylejeme do vymastenej formy a pecieme pri 160 st. cca 60 – 80 min. Kontrolovat
Ihlou, ked cesto nelepi uz dalej nepiect !!! Potom nanesieme ešte na horúci korpus kyslastý džém. Nechat vychladnut vo forme.Dobre je mat vo forme na spodku peciaci papier, ktory sa da lahko odstranit . Natierame potom tu stranu hladku od papiera.
Poleva
Ingrediencie :
150 – 200 gr tmavej horkej cokolady Figaro, 1 pol.lyzica kakaa, polovica z maleho masla , 1 dcl šlahackovej smotany.1 vanilk.cukor. Pozor ziadny iny cukor!!!
Všetko spojime nad vodnou laznou a nechame chladnut na vlaznu hmotu. Dobre vychladeny
Korpus natrieme čok. hmotou len zvonku a dame vychladit .
kattruss
1ks prasku do peciva :) a cukru sa zdalo aj mne ze bude vela ale nebolo to vobec nejako presladene kedye horka cokolada nie je velmi sladka tak to vobec nevadilo :)
jamarlen
dosť veľa múky, aj cukru tam ide, akú veľkú si mala formu?
evanaaa
Aj mne sa torta páči, čo keby som dala pod tú polevu tenkú vestvu kyselkavého lekváru, vyrovnala by sa sladká chuť, ale to by už bolo asi niečo iné. Aj ja by som musela dať menej sladkého ( sladidla), ale zasa tá horká čokoláda nie je až tak saldká. Len pre mňa je veľa - až 400 g čokolády, a tá viac%-ná je aj drahšia, ale čo už.
evanaaa
@tatiana23 , recept vypadá dobre, ale mala si to vložiť do receptov, ak by som ju chcela, musela by som si celý opísať.
maruska1788
ahooooojte všetci....ja som včera piekla túto tortu pre kamošku a bola úžasne čokoládová... pri jedení tej torty dostala pomenovanie "čokoládová bomba" ´=o))
japt
Ahojte, chcela by som tuto tortu cez vikend vyskusat, napisete niekto na aku velku tortovu formu je ten recept? dakujem
3sandra3
@japt ja si myslím, že by to mohla byť forma s priemerom 26 cm.... aj podľa množstvo ingrediencií ... môj názor.
kattruss
Na pečenie používam klasickú formu, aj keď tá z obrázku je väčšia. Čo sa týka cukru, vôbec nemusíte mať strach, že je sladká. Je skôr poriadne čokoládová, napr. ockovi veľmi nechutila, lebo nebola sladká a priateľovi zas opačne :)))) S cukrom netreba mať žiadne starosti. S múkou je to trošku väčší problém, lebo recept bol udaný v amerických mierach "1 cup", takže som to premieňala, čo sa môže trošku vypomstiť. Radšej múku postupne pridávajte, pretože cesto nemá byť tuhé, ale redšie. Opravím to v recepte a tých 375g dám na 325g. Raz som to piekla v "cups" raz v "g" a vypomstilo sa to aj mne, ale ak ste zvyknuté múku postupne prisypávať, tak by ste nemali mať problém. Správna gazdinka vie, kedy je jej akurát :)
kattruss
Recept som prepravila, navážila som "cups", lebo mierku, čo som mala nebola veľmi správna, za čo sa ospravedlňujem. Teraz by to už malo byť správne. Pre istotu dám recept aj v cups.

2 cups krupic. cukru, 1 cup múky s kypr. práškom, 1 a 1/2 cup hladkej múky, 1/4 cup kakaa.
kattruss
tak to sa tesim ze ti vysla :) ja suroviny pridavam radsej v "cups" kedze mam taky povodny recept a ked som to vazila tak mam pocit, ze kazda vaha trosku inak navazila, kedze kazda ma nejaku tu odchulku :) ale tesim sa ze sa podarila :)
macik47
Vďaka za recept, torta je skvelá ;) Len 2 veci: a) Múka je ešte stále zle, je jej príliš veľa; b) Odporúčam korpus prekrojiť a natrieť kyslým džemom
kattruss
je mozne ze som mala zlu vahu ...ja to stale na odmerky vazim takze je lepsie ked sa to pridava postupne :) dik za upozornenie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia