Čokoládová roláda

jogal - fotkajogal, 14. januára 2012
Čokoládová roláda
Foto: jogal
15-20
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
1/2 dcl
2 PL
4 PL
plnka:
2 dcl
140 g
2 čaj. lyž.
20 dkg
25 dkg
na ozdobu:
2 PL
 strúhaná




Postup

  1. 1

    cesto:

    Čokoládová roláda - obrázok 1
  2. 2

    vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a nakoniec múku zmiešanú s kakaom.

    Čokoládová roláda - obrázok 2
  3. 3

    Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.

    Čokoládová roláda - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení preložíme na papier a zrolujeme. Ešte teplú.

    Čokoládová roláda - obrázok 4
  5. 5

    plnka:

    Čokoládová roláda - obrázok 5
  6. 6

    do mlieka dáme čokoládu a privedieme do varu,

    Čokoládová roláda - obrázok 6
  7. 7

    v mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k čokoládovému mlieku. Uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného miešania, aby sa nám neurobila na vrchu kôrka.

    Čokoládová roláda - obrázok 7
  8. 8

    Heliu vyšľaháme s cukrom a pridáme ešte vlažný puding s čokolády.

    Čokoládová roláda - obrázok 8
  9. 9

    Plnkou naplníme roládu,

    Čokoládová roláda - obrázok 9
  10. 10

    zavinieme

    Čokoládová roláda - obrázok 10
  11. 11

    a vrch potrieme plnkou.

    Čokoládová roláda - obrázok 11
  12. 12

    Posypeme kokosom

    Čokoládová roláda - obrázok 12
  13. 13

    a postrúhame čokoládou.

    Čokoládová roláda - obrázok 13
  14. 14

    Dáme do chladničky stuhnúť.

Diskusia k receptu

domci4
milujem čokoládu...bojím sa robiť rolády, lebo buď mi praskne plát alebo to nezvyniem dobre
hubata
Krásna roláda! Pekné foto, popis receptu všetko na úrovni. Si veľmi šikovná.
alexdidi
Roláda vyzerá dobremmám rada rolády a dosť často ich aj robím,ale ja by som určite na plnku použila maslo.Nemám rada chuť margarínov.
sora2
pre Domci 4, píšeš, že sa bojiš robit rolády, nie je to nič tažké, roládu nesiemieš ale v rure usušit, musíš ju upiect prudko - vo výhriatej rure , na 200 st. asi 8 min. ja si na plech davam papier, vysypem ho ml. orechami /nemusí byt/, po upecení ju nechám chvilu vychladnuť a potom ju zrolujem aj s papierom, papier odstránim až po vychladnutí, ked idem plniť, krému dávam podstatne menej ako sa uvádza v receptoch,
dorisa
Ja som tiež roládu ešte nepiekla, mala by som vyskúšať, mnam.
marienka44
@Jogal ,ja zase peciem bezne rolady, otvoreny plech vysteliem peciacim papierom , postupujem tak ako Ty. Este jeden zlepsovak, ktory som niekde pocula a ho vyuzivam, zarucuje pekny tvar rolady:
kratsie okraje rolady byvaju nevzhladne. Zarovnam ich len min. okrojenim s ostrym nozom a tieto dlhe okrojky vkladam pri rolovani uz naplnenej rolady na zaciatok zatacania, teda hlboko dovnutra. Mozu byt okrojky aj nadpajane, pri porcovani sa to nezbada. Rolada vo vnutri ma pekny slimakovity tvar plnky a nie je nahromadena plnka na jednom mieste. Vyskusajte!
babidka
hlavne ze je cokoladova !:-) @marienka , toto s tymi okrojkami je vyborne riesenie ! Ze ma to nenapadlo skor - nabuduce pri robeni rolady to urcite urobim :-))))
jogal
Všetkým vám ďakujem a tých čo používajú maslo sa pýtam, či potom nie je plnka veľmi mäkká?
domci4
Ach neporozumela som že: citujem: do mlieka dáme čokoládu a privedieme do varu, a potom je že v mlieku rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k čokoládovému mlieku. ved sme si žiadne mlieko nenechali alebo ako? dakujem
ariel
super roláda a ľahká, hm, s chuťou to už bolo horšie, ..totiž múka do čokolády, to je také trochársky slovenské,,..troška profesionality a pravého zákuskového šmrncu by to chcelo...predsa stačí do 10% smotany zohriať horkú čokoládu, pridať 2 lyžice nutely, a krém je skvostný a najmä chuťovo naozaj čokoládový, ..nielen farbu to má mať peknú.
eviana
Krásna roládka... čokoládovo-čokoládová, to ja môžem :)