Veľmi často sa mi stáva, že už cestou z práce uvažujem, na čo to mám vlastne chuť. Keď ale prídem domov, tak v "spíži" Zobraziť celý popisVeľmi často sa mi stáva, že už cestou z práce uvažujem, na čo to mám vlastne chuť. Keď ale prídem domov, tak v "spíži" nájem len to, čo sa nedá dať do rožka, alebo na čo už rožky cez deň nevyšli. Toto jedlo je krásne jednoduché, lahodné, variabilné, ale pozor! Varujem pred extrémnou sýtosťou :) malý guľatý pekáč veľký ako tortová forma je pre dvoch ľudí priveľa :)
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
odhadom :) |
|
podľa chuti a znesiteľnosti |
|
koľko je doma v črievku alebo hociaký syrokrém |
|
všemožné kombinácie množstiev a druhov |
|
|
|
250 ml |
|
fantázia v chladničke |
|
Postup
-
1
zemiaky sú lepšie menšie, ktoré stačí prekrojiť len na polovicu alebo vôbec, na veľkosť sústa. Treba ich mierne predvariť, ale ani veľmi netreba, záleží na type a vašom čase. ak chcete večeru rýchlejšie, tak určite trošku predvariť :). Zemiaky teda očistíme a nakrájame a podľa potreby predvaríme a len tak rozhodíme do pekáčika.
- 2
syr v črievku, syrokrém alebo čo máte doma krémové si rozmiešame v šľahačke a pridáme pretlačený cesnak. Niekto znesie viac, niekto menej, závisí aj na výbere syrov. ak budete používať výrazné syry ponožkového typu ako prezretý hermelín, tak cesnaku radšej menej
- 3
ostatné syry si nakrájame na kocečky a rozhádžeme po zemiakoch viacmenej rovnomerne. všetko to zalejeme smotanou so syrokrémom a cesnakom, mierne, opäť podľa typu syrov prisolíme, a posypeme strúhaným muškátovým orieškom.
- 4
Pekáč šupneme do rúry na najväčší výkon, asi tak do stredu a zapekáme kým na smotane nemáme krásny hnedý povlak :) Odporúčam podávať s nejakým sviežim šalátom a dobrým bielym vínom. šalát preto, že ťažkú chuť syra so smotanou by ste len tak nezvládli.... :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
dá sa tam dať aj šunka, kukurica, paradajka, bárs čo, ale syr a smotana so zemiakmi sú proste základ :)