Citrónový zákusok

celeblith - fotkaceleblith, 15. apríla 2012
Citrónový zákusok
Foto: celeblith

Recept som objavila v časopise Dobré jedlo, premiéru mal u nás na Vianoce a pre veľký úspech reprízu na Veľkú Noc a myslím, že nebola posledná.

40 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Suroviny

200 g
200 g
100 ml
4 ks
2 KL
1-2 KL
na povrch:
4 PL
Krém:
100 g
75 g
200 ml
2-3 PL
50 g
1-2 PL
1-2 KL
Poleva:
200 g
1 PL
2-3 PL
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky. Z bielok ušľaháme tuhý sneh. Potom žĺtky ušľaháme s cukrom do peny. Pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva a s citrónovou kôrou a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.

  2. 2

    Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 10 minút pri 175°C. Upečené cesto necháme vychladnúť.

  3. 3

    Krém: Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu, v ktorej ešte za horúca roztopíme bielu čokoládu, pridáme citrónovú štavu a kôru a necháme vychladnúť. Potom postupne zašľaháme do maslovej peny.

  4. 4

    Z upečeného plátu stiahneme papier na pečenie, prekrojíme na polovicu. Potrieme citrónovým džemom (môžeme ho rozmiešať s rumom) a rovnomerne rozotrieme krém. Prikryjeme druhou polovicou plátu, ten opäť potrieme džemom.

  5. 5

    Poleva: Zmiešame práškový cukor s olejom, citrónovou šťavou a rumom. Polejeme pripravený zákusok. Necháme stuhnúť a vychladiť. Nakrájame rezy a podávame :)

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Kyselkavá sladkosť - to je ono. Iste je výborný, uvažujem, využiť zľavu na citróny, ak bude a spraviť si džem sama. Prípadne s pomarančom, tie bývajú tiež lacnejšie.

Pridaj komentár k receptu: