Citrónový zákusok
Autor receptu: celeblith
Recept som objavila v časopise Dobré jedlo, premiéru mal u nás na Vianoce a pre veľký
úspech reprízu na Veľkú Noc a myslím, že nebola posledná.
40 minút príprava |
10 minút na 175 °C |
Postup
- Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky. Z bielok ušľaháme tuhý sneh. Potom žĺtky ušľaháme s cukrom do peny.
Pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva a s citrónovou kôrou a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.
- Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 10 minút pri 175°C.
Upečené cesto necháme vychladnúť.
- Krém:
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu, v ktorej ešte za horúca roztopíme bielu čokoládu, pridáme citrónovú štavu a kôru a necháme vychladnúť. Potom postupne zašľaháme do maslovej peny.
- Z upečeného plátu stiahneme papier na pečenie, prekrojíme na polovicu. Potrieme citrónovým džemom (môžeme ho rozmiešať s rumom) a rovnomerne rozotrieme krém.
Prikryjeme druhou polovicou plátu, ten opäť potrieme džemom.
- Poleva: Zmiešame práškový cukor s olejom, citrónovou šťavou a rumom.
Polejeme pripravený zákusok. Necháme stuhnúť a vychladiť. Nakrájame rezy a podávame :)