Citrónový zákusok

Autor receptu: celeblith

Recept som objavila v časopise Dobré jedlo, premiéru mal u nás na Vianoce a pre veľký úspech reprízu na Veľkú Noc a myslím, že nebola posledná.

40 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Postup

  1. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky. Z bielok ušľaháme tuhý sneh. Potom žĺtky ušľaháme s cukrom do peny. Pridáme mlieko, múku s práškom do pečiva a s citrónovou kôrou a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.
  2. Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 10 minút pri 175°C. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  3. Krém: Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu, v ktorej ešte za horúca roztopíme bielu čokoládu, pridáme citrónovú štavu a kôru a necháme vychladnúť. Potom postupne zašľaháme do maslovej peny.
  4. Z upečeného plátu stiahneme papier na pečenie, prekrojíme na polovicu. Potrieme citrónovým džemom (môžeme ho rozmiešať s rumom) a rovnomerne rozotrieme krém. Prikryjeme druhou polovicou plátu, ten opäť potrieme džemom.
  5. Poleva: Zmiešame práškový cukor s olejom, citrónovou šťavou a rumom. Polejeme pripravený zákusok. Necháme stuhnúť a vychladiť. Nakrájame rezy a podávame :)